10 Οκτ 2017

Διαμαρτυρίες συλλόγων γονέων σχολείων Ικαρίας

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ & ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ
Ικαρία 5/10/2017
ΠΡΟΣ: Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης Β.Αιγαίου
Διεύθυνση Α/θμιας Εκ/σης Σάμου
Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Κοιν.: Αντιπεριφέρεια Σάμου

Επαρχείο Ικαρίας-Φούρνων

Δήμος Ικαρίας

Δήμος Φούρνων

Διευθύνσεις Σχολικών Μονάδων Ικαρίας-Φούρνων

Σύλλογος Εκπ/κών Α/θμιας Εκπ/σης(Σ.Ε.Π.Ε) Ικαρίας-Φούρνων

Ε.Λ.Μ.Ε. Ικαρίας-Φούρνων

Μ.Μ.Ε.(τοπικά- πανελλαδικά)

ΘΕΜΑ: ΚΕΝΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΙΚΑΡΙΑΣ & ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ ΤΟΥ 6ΘΕΣΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΦΟΥΡΝΩΝ

Τη Δευτέρα 2 Οκτώβρη 2017 συγκεντρωθήκαμε στο Δημοτικό Σχολείο Ευδήλου, οι Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων των Δημοτικών & Νηπιαγωγείων της Ικαρίας με σκοπό να συζητήσουμε φλέγοντα θέματα που αφορούν τη δημόσια εκπαίδευση των παιδιά μας. Διαπιστώσαμε ότι, ένα μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2017-2018, υπάρχουν κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό σχεδόν σε όλα τα σχολεία της Ικαρίας.

Συγκεκριμένα:

Από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Κηρύκου : κενά στην Ειδική Αγωγή, Αγγλικά, Θεατρική Αγωγή

Από το 1ο Νηπιαγωγείο Αγίου Κηρύκου : κενό στην Ειδική Αγωγή


Από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Κηρύκου : κενό στα Εικαστικά , στην Ειδική Αγωγή και στη θεατρική αγωγή


Από το Δημοτικό Σχολείο Ξυλοσύρτη : κενό σε Δάσκαλο

Από το Δημοτικό Σχολείο Καραβοστάμου: κενό στην Γυμναστική, Πληροφορική, Εικαστικά και Αγγλικά

Από το Ειδικό Σχολείο και ΕΕΕΚ Ευδήλου : απαιτείται Φυσιοθεραπευτής, Ψυχολόγος, Κοινωνικός Λειτουργός, κενά σε Γυμναστική, Εικαστικά.

Από Δημοτικό Σχολείο Ευδήλου: κενό στην Ειδική Αγωγή, Γαλλικά και Θεατρική Αγωγή

Από το 1p Δημοτικό Σχολείο Ραχών: κενό στην Ειδική Αγωγή, Γαλλικά και Θεατρική Αγωγή
Από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Ραχών: κενό σε Δάσκαλο και Ειδική Αγωγή.

Επίσης εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον Σύλλογο Γονέων-Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Φούρνων ο οποίος βρίσκεται σε διαρκή κινητοποίηση από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, εξαιτίας της υποβάθμισης του Δημοτικού Σχολείου από 6θέσιο σε 4θέσιο,έπειτα από απόφαση του Υπ.Παιδείας & των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, τη στιγμή που φέτος είναι εγγεγραμμένα περισσότερα παιδιά από πέρσι !

Θεωρούμε ότι όσο εύκολα πραγματοποιείται η υποβάθμιση στους Φούρνους άλλο τόσο μπορεί αύριο να γίνει σε οποιοδήποτε σχολείο της Ικαρίας.

Το δικαίωμα να έχουν οι μαθητές των ακριτικών περιοχών της χώρας δάσκαλο σε κάθε τάξη δεν είναι πολυτέλεια. Είναι το μοναδικό εισιτήριο στις επόμενες βαθμίδες της εκπαίδευσης για αυτά τα παιδιά που λόγω του αποκλεισμού που βιώνουν έχουν ελάχιστες ευκαιρίες μάθησης. Η επιδείνωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, σε αυτά τα νησιά αναγκάζει τις οικογένειες να εγκαταλείψουν τον τόπο τους αναζητώντας καλύτερη εκπαίδευση για τα παιδιά τους.

Θεωρούμε ότι δεν περισσεύει καμία τάξη, κανένα σχολείο, κανένας εκπαιδευτικός

Ως πρώτη αντίδραση σε όλα αυτά ,πραγματοποιήσαμε Παράσταση Διαμαρτυρίας στο Επαρχείο Ικαρίας την Παρασκευή 29/9 και τηλεφωνική επικοινωνία με την Διευθύντρια Π.Ε. Σάμου κα Εμμανουηλίδου, στην οποία εκθέσαμε τα προβλήματά μας. Όταν ζητήσαμε απαντήσεις για τα κενά στα σχολεία αλλά και την υποβάθμιση του Σχολείου των Φούρνων, αρκέστηκε σε γενικόλογες απαντήσεις τύπου «υπάρχουν και οι αριθμοί», «αυτή είναι η νομοθεσία,» ξεχνώντας προφανώς το συνταγματικό δικαίωμα για εκπαίδευση όλων των παιδιών χωρίς όρους και διακρίσεις.

Διεκδικούμε και απαιτούμε:

Ø Κάλυψη όλων των κενών στα σχολεία με μόνιμους διορισμούς.

Ø Ανάκληση της απόφασης για υποβιβασμό του Δημοτικού Σχολείου των Φούρνων

Καλούμε τα όλα μέλη των Συλλόγων μας, όλους του γονείς και κηδεμόνες των Σχολείων Ικαρίας και Φούρνων, όλους όσους παλεύουν για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά τους, σε διαρκή ετοιμότητα για κλιμάκωση των αγώνων μας για Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία για όλα τα παιδιά Ελλήνων και μεταναστών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ:

- ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΕΥΔΗΛΟΥ

- ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΕΥΔΗΛΟΥ
- 1ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΗΡΥΚΟΥ

- 2ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΗΡΥΚΟΥ

- 1ου ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΗΡΥΚΟΥ

- 2ου ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΗΡΥΚΟΥ

- 1ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ –ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΡΑΧΩΝ

- 2ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ-ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΡΑΧΩΝ


- ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ & ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΚΑΡΑΒΟΣΤΑΜΟΥ

ΘΕΜΑ: ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ

Τη Δευτέρα 2 Οκτώβρη 2017 συγκεντρωθήκαμε στο Δημοτικό Σχολείο Ευδήλου, οι σύλλογοι γονέων & κηδεμόνων των Δημοτικών & Νηπιαγωγείων της Ικαρίας με σκοπό να συζητήσουμε φλέγοντα θέματα που αφορούν στα παιδιά μας και διαπιστώσαμε ότι, για μια ακόμα φορά, η νέα σχολική χρονιά 2017-2018 ξεκίνησε φέρνοντας μας πάλι αντιμέτωπους με το σοβαρό πρόβλημα της μεταφοράς των παιδιών μας από και προς τα σχολεία τους. Η μεταφορά τους είναι είτε ανύπαρκτη, είτε γίνεται με εκπτώσεις στην ασφάλεια τους και παραβίαση του σχολικού ωραρίου. Ως σήμερα, Δευτέρα 2 Οκτώβρη, υπάρχουν αρκετοί μαθητές των Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων οι οποίοι ή δεν μεταφέρονται καν, αποκλείονται δηλαδή από την εκπαιδευτική (υποχρεωτική) διαδικασία ή μεταφέρονται υπό ακατάλληλες συνθήκες, αυξημένης επικινδυνότητας (χωρίς ζώνες ασφαλείας, επιβίβαση πέντε (5) παιδιών ανά ταξί ανά δρομολόγιο, με αποτέλεσμα να εκτίθεται σε κίνδυνο συστηματικά η σωματική τους ακεραιότητα και η ζωή τους.

Επίσης, τα δρομολόγια των μετακινήσεων τους καθορίζονται έτσι ώστε η άφιξή τους στα σχολεία να γίνεται καθημερινά με καθυστέρηση, ενώ κατά το σχόλασμα είναι αναγκασμένοι να περιμένουν το όχημα τους έξω για αρκετή ώρα μετά τη λήξη των μαθημάτων τους ή να μη μπορούν να επιστρέψουν από το ολοήμερο πρόγραμμα επειδή δεν υπάρχει όχημα. Τέλος, μικροί μαθητές των πρώτων τάξεων του δημοτικού, υποχρεώνονται να επιβιβαστούν σε μη σχολικό λεωφορείο χωρίς συνοδό προκειμένου να πάνε στο σχολείο τους.

Ήδη έχουμε προβεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Επαρχείο Ικαρίας την Παρασκευή 29/9, από κοινού με το Σύλλογο Εκπ/κών Α/θμιας όπου το μόνο που πήραμε από τη συνάντησή μας με τον έπαρχο κ. Παναγιώτη Γενούζο ήταν αόριστες υποσχέσεις και αδυναμία λόγω νομικών κωλυμάτων. Εμείς όμως, δεν απαντάμε αόριστα, θεωρούμε ως υπεύθυνους για αυτή την κατάσταση όχι μόνο το επαρχείο Ικαρίας αλλά και την Περιφέρεια, το Υπουργείο Παιδείας, την Κυβέρνηση που ακολουθεί πιστά τις επιταγές της Ε.Ε για συρρίκνωση όχι μόνο του μαθητικού πληθυσμού αλλά της χώρας ολόκληρης και δηλώνουμε ότι δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αντιμετωπίζει τα παιδιά μας σαν κόστος.

Για τους λόγους αυτούς:

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ

1. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ Κ.Υ.Α.24001 (ΦΕΚ1449/14-06-2013) ΚΑΙ ΙΔΡΥΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΠΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗ ΟΧΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΥΣ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΟΔΗΓΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΟΔΟΥΣ.

2. ΑΣΦΑΛΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΠΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥΣ, ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ «ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ» ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥΣ.


OI ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ:

- ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΕΥΔΗΛΟΥ

- ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΕΥΔΗΛΟΥ

- 1ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΗΡΥΚΟΥ

- 2ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΗΡΥΚΟΥ

- 1ου ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΗΡΥΚΟΥ

- 2ου ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΗΡΥΚΟΥ

- 1ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΡΑΧΩΝ

- 2ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΡΑΧΩΝ

- ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ & ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΚΑΡΑΒΟΣΤΑΜΟΥ