19 Οκτ 2017

Η ΝΟΔΕ Σάμου για το προσφυγικό

Δελτίο Τύπου με αφορμή για το μεταναστευτικό εξεδωσε η Νομαρχιακή Διοικούσα Επιτροπή Νέας Δημοκρατίας Σάμου .
“Oι κάτοικοι της Σάμου για μια ακόμη φορά γίνονται «θεατές στο ίδιο έργο». Παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις της Κυβέρνησης και των αρμοδίων υπουργών περί άμεσης αποσυμφόρησης των νησιών, περί ενίσχυσης των υπηρεσιών Ασύλου, περί ταχείας εξέτασης των αιτημάτων, τίποτε δεν έχει υλοποιηθεί και η Σάμος αντιμετωπίζει, για μια ακόμη φορά, μια κατάσταση που είναι αποκαρδιωτική και εύθραυστη, τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους πρόσφυγες – μετανάστες.

Το Κέντρο Υποδοχής καταρρέει, καθώς η δυναμικότητά του είναι για 800 άτομα (που και αυτή πλέον αμφισβητείται), τη στιγμή που οι ροές συνεχίζονται αμείωτες και απειλητικές. Το πιο επικίνδυνο, όμως, είναι ότι πλέον απειλείται η ίδια η κοινωνική συνοχή του νησιού μας, την οποία πρέπει πάση θυσία να διαφυλάξουμε.

Ο κ. Μουζάλας δεν σταματά να επαναλαμβάνει τις κινδυνολογίες περί κατάρρευσης της συμφωνίας με την Τουρκία, εάν οι πρόσφυγες – μετανάστες, προωθηθούν στα «άδεια» σε πολλές περιπτώσεις, κέντρα φιλοξενίας σε διάφορες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, όταν αυτός ο ισχυρισμός έχει αποδειχθεί έωλος και έχει καταρριφθεί επανειλημμένως. Στην ηπειρωτική χώρα δεν μεταφέρονται, επαναπροωθήσεις στην Τουρκία γίνονται με το σταγονόμετρο, οι αιτήσεις ασύλου καθυστερούν και σε όλο αυτό το σκηνικό, η Σάμος και οι πολίτες της έχουν χάσει πια και τα τελευταία ψιχία υπομονής. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση απαιτούμε:

-Την άμεση αποσυμφόρηση του νησιού. Η διαμονή των προσφύγων/ μεταναστών πρέπει να είναι προσωρινή και οι ανήκοντες σε ευάλωτες ομάδες να μεταφέρονται άμεσα στην ενδοχώρα. Σε κάθε περίπτωση ο αριθμός όσων μένουν στο νησί δεν μπορεί να υπερβαίνει του αριθμού που αντιστοιχεί στην χωρητικότητα στο ΚΥΤ (800 άτομα).

– Την άμεση ενίσχυση με προσωπικό του λιμενικού και της αστυνομίας, ώστε να μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια τόσο των πολιτών όσο και των προσφύγων – μεταναστών.

-Την ταχύτατη εξέταση των αιτήσεων ασύλου. Ο χρόνος εξέτασης των αιτημάτων θα πρέπει άμεσα να μειωθεί με την ενίσχυση των υπηρεσιών με το απαιτούμενο προσωπικό.

– Την ταχεία επαναπροώθηση στην Τουρκία, για όσους η αίτηση ασύλου απορρίπτεται.

Ο λαός της Σάμου έχει αποδείξει και με το παραπάνω τον ανθρωπισμό του. Όμως έχει εξαντλήσει τα όρια της ανοχής και της υπομονής του. Αντιλαμβάνεται πλήρως το δράμα των ανθρώπων αυτών, δεν μπορεί, όμως, να μην υπερασπιστεί και την ευημερία και ευταξία του τόπου του. Δεν υπάρχει πλέον κανένα πεδίο συζήτησης. Απαιτούμε την άμεση ικανοποίηση και συμπαραστεκόμαστε στα δίκαια αιτήματα της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της που σύσσωμοι διεκδικούν τα αυτονόητα”.