6 Οκτ 2017

Eυρεία σύσκεψη για το Προσφυγικό

Στην ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε ο Δήμος Σάμου, σήμερα Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017, για το προσφυγικό ζήτημα και το μεταναστευτικό πρόβλημα επιβεβαιώθηκε η επιτακτική ανάγκη της υλοποίησης από την Κυβέρνηση της άμεσης αποσυμφόρησης του νησιού.


Μετά από την άμεση ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ , που με πρωτοβουλία του Δημάρχου Σάμου συνεκλήθη την Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017, η οποία ζητά την συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Χώρας και με τους αρμόδιους Ευρωπαίους Επιτρόπους μεγιστοποιείται σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο η άσκηση πίεσης για τον απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου αλλά και από την δοκιμασία που υφίστανται όλοι οι μόνιμοι κάτοικοι της Σάμου, της Χίου, της Λέσβου, της Λέρου και της Κω. 

Η αναφορά και η παρουσίαση των 12 διαφορετικών αρμοδιοτήτων που διέπουν το λεγόμενο Hot Spot χωρίς να υπάρχει σε αυτή ούτε μια αρμοδιότητα της Αυτοδιοίκησης Α΄Βαθμού (Δήμου Σάμου), αποδεικνύει την πλήρη αδυναμία του Κράτους και την διαχειριστική ανεπάρκεια επίλυσης ενός ανθρωπιστικού ζητήματος που προφανώς ξεπερνά τα εθνικά και ευρωπαϊκά όρια. 

Ο Δήμος Σάμου υπεύθυνα και σταθερά κινητοποιήθηκε προς όλες τις αρμόδιες αρχές υποστηρίζοντας ότι δεν μπορούμε να έχουμε πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά του Βορείου Αιγαίου που παραμένουν σχεδόν μόνιμα, συνεχίζει την μεγάλη προσπάθεια χωρίς φανατισμό και μισαλλοδοξία, αλλά με σεβασμό στις ανθρώπινες αξίες και με στρατηγική αποτελεσματικής πίεσης για την επίτευξη του στόχου της αποσυμφόρησης των νησιών μας. 

Δεν μπορεί η Σάμος και τα άλλα νησιά να σηκώνουν το βάρος του προσφυγικού ζητήματος της Ευρώπης.

Στην σύσκεψη, πέραν του Δημάρχου Σάμου, παραβρέθηκαν ο Βουλευτής Σάμου, ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Σάμου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, οι Αντιδήμαρχοι, Επικεφαλείς των Δημοτικών Παρατάξεων, Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι της 79 ΑΔΤΕ, του Λιμεναρχείου Σάμου, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σάμου, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σάμου, ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου, ο Πρόεδρος της Δ.Κ. Σαμίων, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Τουριστικών Πρακτόρων, ο Πρόεδρος του Συλλόγου των Ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων, ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σάμου, εκπρόσωποι της Ένωσης Αστυνομικών Σάμου, εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες, ο Συντονιστής πεδίου του ΚΕΕΛΠΝΟ στο Κ.Υ.Τ. Σάμου, εκπρόσωποι του Εμπορικού Συλλόγου Σάμου, εκπρόσωπος του Συλλόγου Εστίασης 

και Ψυχαγωγίας Σάμου, εκπρόσωπος της Ένωσης Ξενοδόχων, εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου και της Νομαρχιακής ΑΔΕΔΥ Σάμου

Κοινός τόπος όλων των φορέων της τοπικής κοινωνίας, και με βάση την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, είναι η ανάγκη για την άμεση αποσυμφόρηση του Κ.Υ.Τ. Σάμου καθώς και η πλήρης εφαρμογή του Ν. 4375/2016 στον οποίο προβλέπεται συγκεκριμένο χρονικό διάστημα εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, που η ίδια η Κυβέρνηση καθόρισε στις 25 ημέρες.