16 Οκτ 2017

Το KKE Σάμου για το Προσφυγικό

Καταγγέλουμε στο σαμιώτικο λαό για μια ακόμα φορά την πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ που ευθύνεται για την όξυνση της κατάστασης του προσφυγικού – μεταναστευτικού στο νησί μας με συνέπεια απ’ τη μια χιλιάδες άνθρωποι να ζουν σε άθλιες συνθήκες κι απ’ την άλλη να υπάρχει εύλογη ανησυχία των κατοίκων της πόλης. 

Αυτή η κατάσταση αναδεικνύει ακόμη πιο έντονα τις τεράστιες ευθύνες που έχει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η ΕΕ. Με την πολιτική τους κρατούν φυλακισμένους - επί της ουσίας - χιλιάδες κόσμου που θέλουν να φύγουν από το νησί και τη χώρα μας, σε ακατάλληλους χώρους και συνθήκες επικίνδυνες για την υγεία τους (υπερπληθυσμός, κρύο, τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, έλλειψη σταθερής υδροδότησης) αλλά και για τη δημόσια υγεία.

Ο λαός του νησιού μας δεν πρέπει ούτε στιγμή να ξεχνά ποιός είναι ο ένοχος γι’αυτή την κατάσταση: είναι η ίδια πολιτική που ετοιμάζεται να αυξήσει το ΦΠΑ για τα νησιά. Καθημερινά χαρατσώνει το λαό προκειμένου να πετύχει τους στόχους των μνημονίων, δηλαδή κέρδη για τους μεγαλοεπιχειρηματίες και θυσίες χωρίς τέλος για την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Είναι η ίδια πολιτική που έχει καταπατήσει κάθε δικαίωμα των εργαζομένων κι ετοιμάζεται να δωσει ακόμα ένα χτύπημα με το νέο συνδικαλιστικό νόμο. Που αφήνει ακάλυπτο το νησί μας απέναντι στον κίνδυνο πυρκαγιάς. Είναι η ίδια πολιτική που φέρνει το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο δήθεν για την αποτροπή των προσφυγικών ροών. Ωστόσο, είναι γνωστό οτι για το ΝΑΤΟ δεν υπάρχουν σύνορα και κυριαρχικά δικαιώματα μεταξύ των χωρών – μελών του όπως μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας και μάλιστα εμπλέκει όλο και περισσότερο τη χώρα μας σε επικίνδυνους για το λαό μας σχεδιασμόυς των ιμπεριαλιστών.

Η εθνικιστική - ρατσιστική κίνηση «Σάμος SOS», παρά τις πατριωτικές κορώνες της, δε λέει κουβέντα για όλα αυτά. Αντί να αντιπαλεύουν την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, τον πραγματικό ένοχο, κυνηγούν τα θύματα αυτής της πολιτικής, τους πρόσφυγες και μετανάστες αθωώνοντας έτσι την πολιτική τους και βοηθώντας να πάρουν κεφάλι φασιστικές και εθνικιστικές δυνάμεις. 

Τον τελευταίο καιρό έχει εξαπολύσει εκστρατεία μισαλλοδοξίας, ρατσισμού και τρομοκράτησης του λαού και της νεολαίας με στόχο τη δημιουργία έντασης εναντίον των προσφύγων και όσων διαφωνούν με τους στόχους και τις πρακτικές της. 

Στην επιχείρηση αυτή χρησιμοποιεί κάποιους προέδρους Τοπικών Συμβουλίων οι οποίοι συγκαλούν μαζώξεις που ονομάζουν Λαϊκές Συνελεύσεις. Στην ουσία είναι συγκεντρώσεις της SOS. Κάποιοι μάλιστα μιλούν και για «ομάδες κρούσης» εναντίον προσφύγων, εργαζομένων σε ΜΚΟ ή όποιον έχει αντίθετη άποψη με αυτούς. Στις τοποθετήσεις τους στελέχη της κίνησης αυτής, επιδίδονται σε ένα όργιο παραπληροφόρησης με τερατώδη ψέματα και απίθανες ιστορίες για βιασμούς, μαχαιρώματα, βεβηλώσεις εκκλησιών και πολλά άλλα.

Ο λαός να τους γυρίσει την πλάτη. Όχι μόνο αφήνουν στο απυρόβλητο την κυβέρνηση και την πολιτική της. Δηλητηριάζουν το λαό του νησιού με το μίσος σήμερα απέναντι στο μετανάστη, αύριο απέναντι στο συνάδελφό του, στο συγχωριανό του. Είναι γελασμένοι αν θεωρούν ότι με φθηνούς λαϊκισμούς που χρησιμοποιούν (ανάλογα με το κοινό στο οποίο απευθύνονται) μπορούν να κρύψουν το ρατσισμό τους και να ξεγελάσουν το λαό. 

Καλούμε το σαμιώτικο λαό να παλέψει ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης και η ΕΕ που του κάνει όλο και πιο δύσκολη τη ζωή και για τον άμεσο απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών. Το προσφυγικό δε θα λυθεί όσο συνεχίζονται οι πόλεμοι απ΄τη μια και από την άλλη η πολιτική που θέλει τους εργάτες φτωχούς κι εξαθλιωμένους ώστε ανεξαρτήτως χρώματος και εθνικότητας να είναι όσο το δυνατόν πιο φθηνοί κι υποταγμένοι στην εκμετάλλευση των αφεντικών.



Καλούμε το λαό κι ιδιαίτερα τη νεολαία να παλέψει οργανωμένα για τη ζωή και τα όνειρά της μέσα από τα σωματεία, το ταξικό εργατικό κίνημα. Μόνο σε μια τέτοια κατεύθυνση μπορεί η πάλη και για τον απεγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών να είναι αποτελεσματική.