22 Νοε 2017

Διαμαρτυρία στη Σάμο για την διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ

«Νέκρωσε» σήμερα η Σάμος διεκδικώντας τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που καταργούνται από την 1η Ιανουαρίου 2018 στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.Κλειστές παραμείναν οι υπηρεσίες το δήμου Σάμου,ενώ τρίωρη στάση εργασίας κήρυξαν η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου και το Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ.

Επιχειρήσεις  από ολόκληρο το Νομό Σάμου έβαλαν λουκέτο ,ενώ συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας  πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα στη Πλατεία Πυθαγόρα και στην πλατεία Βουνακίου στη Χίο.
Στην συγκέντρωση στη Σάμο συμμετείχαν το Επιμελητήριο Σάμου,η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου, ο Δήμος Σάμου, ο Δήμος Φούρνων,ο Εμπορικός Σύλλογος Σάμου,ο Εμπορικός Σύλλογος Καρλοβάσου,ο Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Σάμου,η Ένωση Ξενοδόχων Ν. Σάμου,ο  Σύλλογος Επιχειρήσεων Δήμου Πυθαγορείου,ο Σύλλογος Ενοικιαζομένων Δωματίων κ Διαμερισμάτων Σάμου,ο Εμπορικός Σύλλογος Μυτιληνιών,ο Εμπορικός Σύλλογος Αγ.Κηρύκου,ο Εμπορικός Σύλλογος Βορείου Ικαρίας ο Ερμής Ράχες Ικαρίας,ο  Σύλλογος Εστίασης κ Ψυχαγωγίας Σάμου,ο Σύλλογος Πρακτόρων Τουριστικών Γραφείων,ο Σύλλογος Επαγγελματιών Ηραίον,η Ένωση Αδειούχων Λογιστών –Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Σάμου, ο Σύλλογος Ενοικιαζομένων Δωματίων Μαραθοκάμπου,η Ένωση Τουριστικών Επαγγελματιών Μαραθοκάμπου (ΕΤΕΜ),ο Σύλλογος Ηλεκτρολόγων Σάμου,το ΚΤΕΛ Σάμου,ο Δικηγορικός Σύλλογος Σάμου και Σύλλογος Φαρμακοποιών Σάμου.
Δυστυχώς η συμμετοχή του κόσμου στην διαμαρτυρια, σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα,δεν ήταν καθόλου ικανοποιητική.

Ο  πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σάμου κ Γιώργος Κυριαζής, αναφέρθηκε στο οτι αυξημένοι συντελεστές ΦΠΑ, θα έχουν τραγικές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις αλλά και στους κατοίκους, καθώς θα αυξηθεί δραματικά το κόστος διαβίωσης, μείωση της ανταγωνιστικότητας παραγομένων υπηρεσιών και προϊόντων, όπως ο τουρισμός, μη είσπραξη των αναμενομένων φορολογικών εσόδων, η οποία θα οφείλεται στη μείωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και στην αύξηση της παραοικονομίας και φοροδιαφυγής.

Ο εκπρόσωπος της Μητρόπολης Σάμου, Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Ἀρχοντούλης, δήλωσε οτι η Μητρόπολη συμπαραστεκετε στα δίκαια αιτήματα της ακριτική Σάμου και ζήτησε τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά .
«Ζούμε  μια πρωτοφανή φοροκαταιγίδα , σκληρών αντιαναπτυξιακών έργων και ανεργίας. Η απόφαση της κυβέρνησης για την αύξηση των 7 ποσοστιαίων μονάδων είναι θηλιά στο λαιμό που θα μας οδηγήσει στην οριστική και πλήρη ασφυξία»,τόνισε χαρακτηριστικα ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Νίκος Κατρακάζος.
Ο δήμαρχος  Σάμου κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος αναφέρθηκε στη ανάγκη υιοθέτησης μόνιμων μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ προς υποστήριξη του παγίου αιτήματος των κατοίκων των νησιωτικών περιοχών για τη μείωση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων, την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ίσες ευκαιρίες με τους πολίτες των ηπειρωτικών περιοχών.
Επίσης έκανε λόγο στις θεσμικές εξελίξεις που εμπεριέχονται στον Χάρτη της Νησιωτικότητας και που έχουν υιοθετηθεί το τελευταίο διάστημα από τα Ευρωπαϊκά Όργανα καθώς και τα λεπτομερή στοιχεία που περιέχει η μελέτη «Νησιωτική Πολιτική - Τοπική Αυτοδιοίκηση και Νησιωτικότητα» του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων του Νομού Σάμου κ Νίκος Στεφανής τόνισε ότι η σημερινή παρουσία θα έπρεπε να ήταν μεγαλύτερη ώστε να σταλεί  μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν αντέχει η Σάμος και τα νησιά, μεγάλους συντελεστές ΦΠΑ. Ο κ Στεφανής έκανε λόγο και στις σκληρές προσπάθειες των επαγγελματιών ώστε να μην υπάρξουν αρνητικά πρόσημα στον τουρισμό στη Σάμο.

.

Στο τέλος της διαμαρτυρίας διαβάστηκε ψήφισμά προς την Κυβέρνηση,με αίτημα να ψηφιστεί τροπολογία με την οποία θα διατηρηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ, ως ένα ελάχιστο μέτρο στήριξης των κοινωνιών, των κατοίκων και των επιχειρήσεων.
Παράλληλα ,στάση εργασίας σήμερα και συγκεντρώσεις σε Σάμο και Ικαρία προκήρυξε και το Εργατικό Κέντρο Σάμου ενάντια στην κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά.
Η στάση εργασίας ήταν από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ., με συγκέντρωση στις 10.30 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Σάμου και πορεία στην παραλιακή λεωφόρο Σάμου. Στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν, ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Σάμου, το Σωματείο Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία, Τουριστικά Γραφεία, Επισιτιστικά Επαγγέλματα Ν. Σάμου, το Σωματείο Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων Καρλοβάσου.
Ανάλογη συγκέντρωση έγινε και στην Ικαρία στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Αγίου Κηρύκου.
 
Σύμφωνα,με την ισχύουσα νομοθεσία, η κυβέρνηση, από την 1η-1-2018 οι συντελεστές ΦΠΑ θα αυξηθούν από τα επίπεδα του 5%, του 9% και του 17%, στο 6%, στο 13% και στο 24% σε 32 νησιά των νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσου.

www.Samos24.gr