21 Νοε 2017

Ανακοίνωση Δημάρχου Σάμου

Η μάχη για τους μειωμένους συντελεστές Φ.Π.Α. στο νησιωτικό μας χώρο δεν είναι μια μάχη για να διατηρήσουμε κάποιου είδους προνόμιο ή ένα κεκτημένο δικαίωμα συντεχνιακής φύσης. Είναι μάχη, κυριολεκτικά, επιβίωσης της τοπικής κοινωνίας που περιλαμβάνει θεσμούς, μικρές και μεγαλύτερες επιχειρήσεις, εργαζόμενους και χειμαζόμενους οικονομικά πολίτες. Αποτελεί, ουσιαστικά, ένα αίτημα για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής που δοκιμάζεται ποικιλοτρόπως τα τελευταία χρόνια.

Σαράντα τρεις (43) νησιωτικοί Δήμοι της χώρας μας προσέφυγαν στα Ευρωπαϊκά Όργανα γι’ αυτή την επερχόμενη αδικία και στις ενστάσεις τους τεκμηριώνεται με αδιάσειστα στοιχεία η τεράστια και δυσανάλογη διαφορά των συντελεστών Φ.Π.Α. που ισχύουν στη νησιωτική Ελλάδα, σε σχέση με όλη την υπόλοιπη νησιωτική Ευρώπη.

Στο ίδιο πλαίσιο, κινείται σε λάθος κατεύθυνση και η ατυχής και προσχηματική σύνδεση, από πλευράς κυβέρνησης, της αναστολής της αύξησης του ΦΠΑ με την προσφυγική κρίση. Οι μειωμένοι συντελεστές για τις νησιωτικές περιοχές αποτελούν ευρωπαϊκό κεκτημένο που μόνον η Ελλάδα έχει, κακώς, απεμπολήσει. Την αποκατάσταση αυτής της αδικίας διεκδικούμε και όχι κάποιου είδους «χάρη» επειδή, πράγματι, έχουμε επωμιστεί ως ακρίτες του ΒΑ Αιγαίου το μέγιστο βάρος της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης. Διεκδικούμε το έμπρακτο ενδιαφέρον της πολιτείας για την κοινωνία με βάση όσα ισχύουν οπουδήποτε αλλού στην Ε.Ε. και δεν αποδεχόμαστε την ιδιότυπη «ομηρεία» που συνιστά η απερίσκεπτη αιτιολογική σύνδεση της αναστολής αύξησης των συντελεστών Φ.Π.Α. με το προσφυγικό ζήτημα.


Ως νησιωτικές περιοχές δικαιούμαστε χαμηλότερους συντελεστές Φ.Π.Α. έτσι κι αλλιώς, είτε φιλοξενούμε είτε όχι πρόσφυγες και μετανάστες στον τόπο μας.

Το ισχυρό και βροντερό παρών που θα δώσουμε όλοι μαζί αύριο στη μεγάλη, στρατηγικής σημασίας παναιγαιακή κινητοποίηση των Επιμελητηρίων, πυρήνων της επιχειρηματικότητας και της εργασίας, θα δημιουργήσει την απαραίτητη ώθηση αλλά και δυναμική για την επίτευξη του κοινού μας στόχου.