24 Νοε 2017

Το Επιμελητηριο Σαμου για την Κινητοποίηση για τον ΦΠΑ

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία χθες Τετάρτη 22 Νοεμβρίου η Παναιγιακή απεργία για την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, με την συμμετοχή όλων των φορέων του τόπου και την καθολική συμμετοχή όλων των επιχειρήσεων του Νομού Σάμου που ξεπέρασε το 90%, και την συγκέντρωση στην Πλατεία Πυθαγόρα.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους Συλλόγους και τα σωματεία που άμεσα ενεργοποιήθηκαν και συμμετείχαν στην απεργία, όλες τις επιχειρήσεις του τόπου, με φωτεινή εξαίρεση για άλλη μια φορά το Lidl και τα εταιρικά πρατήρια καυσίμων Shell.

Δυστυχώς, υπήρξαν και εκείνοι που θεώρησαν ότι με το να χαιρετήσουν την συγκέντρωση ο Περιφερειάρχης ή ο Δήμαρχος ή σε εκπρόσωπους πολιτών είναι ένα είδος «φιέστας» και ότι είναι «δεμένοι στο άρμα της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής» και δεν θα έπρεπε να έχουν το λόγο στην συγκέντρωση. Τελικά, εκείνοι που θέλησαν συμμετείχαν στην συγκέντρωση μαζί με όλους τους Συλλόγους, τα σωματεία και τους πολίτες του νησιού και εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην κυβερνητική πολιτική της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά. 

Επειδή όμως οι εξελίξεις τρέχουν, ο χρόνος πιέζει, και επειδή πράττουμε με έργα, σήμερα, Πέμπτη 23/11 εστάλη ψήφισμά προς τον Πρόεδρο της Βουλής, τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες και αρμόδια Υπουργία, ώστε να κατατεθεί και να ψηφιστεί τροπολογία με την οποία θα διατηρούνται οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ. Επίσης, με το ψήφισμα αυτό ζητάμε από τους Βουλευτές του Β. Αιγαίου να καταψηφίσουν το προϋπολογισμό αν αναφέρει την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Οι παραγωγικοί φορείς του Νομού Σάμου εκφράζουμε τη βαθύτατη αγωνία μας για την επικείμενη κατάργηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας, η οποία θα έχει αναπόφευκτα αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία των νησιών μας στην εξαφάνιση κάθε παραγωγικής δραστηριότητας στην ιδιαίτερα ευαίσθητη εθνικά περιοχή του Βορείου Αιγαίου και των κατοίκων τους.

 Οι μειωμένοι συντελεστές Φ.Π.Α. είναι ένα μέτρο που ελήφθη σε αντιστάθμισμα των σοβαρών μειονεκτημάτων των παραμεθόριων ακριτικών περιοχών όλης της Ευρώπης και δεν αποτελούν κάποιας μορφής προνόμιο ή εξαίρεσης.


Ως τέτοιο λοιπόν -και δεδομένου του γεγονότος ότι τα προβλήματα που προκύπτουν λόγω της νησιωτικότητας έχουν σε σημαντικό βαθμό διογκωθεί λόγω της οικονομικής κρίσης, των επιπτώσεων του προσφυγικού, και θα πρέπει να επαναξιολογηθεί άμεσα από την Ελληνική Πολιτεία και σε καμία περίπτωση να μην αντιμετωπίζεται ως «ευνοϊκή φορολογική ρύθμιση», και ως τέτοια να καταργείται.

 Η Κυβέρνηση οφείλει να εξετάσει το φορολογικό ανταγωνισμό ιδιαίτερα σε ευαίσθητες εθνικά, κοινωνικά και πολιτικά περιοχές όπως το Βόρειο Αιγαίο. Κανείς δεν επενδύει στα νησιά μας αντιθέτως πολλές επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο. Αντί για νέα φορολογικά μέτρα, πρέπει να δοθούν κίνητρα σε επιχειρηματίες για να επενδύσουν στη νησιωτική Ελλάδα.

Ο εγκλωβισμός χιλιάδων προσφύγων στο Βόρειο Αιγαίο έχουν επιφέρει σημαντική βλάβη σε ένα μεγάλο φάσμα επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και φυσικά τον τουρισμό (ακυρώσεις διανυκτερεύσεων, ακυρώσεις προσεγγίσεων κρουαζιερόπλοιων , συρρίκνωση τουριστικής περιόδου, ακυρώσεις συνεδρίων κ.α.) .

Οι επιπτώσεις του δυσανάλογου για τις δυνατότητες μας όγκου των προσφύγων έχουν επιδεινώσει ακόμη περισσότερο το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών που απολαμβάνουν οι νησιώτες (υγειονομικές υπηρεσίες, υπηρεσίες ασφαλείας, κοινωνικής πρόνοιας, συγκοινωνιακές υπηρεσίες κ.α.) καθώς λόγω της σημαντικής εμπλοκής τους με τη διαχείριση των προσφύγων, οι δημόσιες υπηρεσίες δεν έχουν τη δυνατότητα να ανταποκρίνονται επαρκώς σε όλες τις περιπτώσεις.


Το συγκεκριμένο μέτρο που –εκτός από νησο-κτόνο- αντίκειται στο άρθρο 101 του Συντάγματος περί νησιωτικότητας και του ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 4ης Φεβρουαρίου 2016 σχετικά με την ειδική κατάσταση των νησιών (2015/3014(RSP) θα οδηγήσει τα νησιά μας σε μαρασμό θα καταφέρει σοβαρό πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα των νησιωτικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θα αυξήσει το κόστος διαβίωσης, θα αφανίσει τον τουριστικό κλάδο και θα επιτείνει την τάση μετανάστευσης του «οικονομικά ενεργού» πληθυσμού τοποθετώντας τις νησιωτικές περιοχές σε ένα φαύλο κύκλο παρακμής.


Ως εκ τούτου ζητάμε από την Κυβέρνηση άμεσα να επανεξετάσει το νόμο περί αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά υπό το βάρος των έκτακτων συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί.

 Ζητούμε την άμεση κατάθεση τροπολογία η οποία θα εξαιρεί τα νησιά του Βορείου Αιγαίου από την ισοπεδωτική φιλοσοφία της εξίσωσης των συντελεστών ΦΠΑ, καθώς αυτά αποτελούν ιδιαίτερα ευαίσθητες εθνικά, οικονομικά και πολιτικά περιοχές.

 Ζητούμε από τους Βουλευτές που εκλέγονται στο Β. Αιγαίο όπως καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό του 2018 της Κυβέρνησης στην περίπτωση που αναφέρει έσοδα από την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά μας.

 
Οι συμμετέχοντες:

 Επιμελητήριο Σάμου

Περιφερειακή Ενότητα Σάμου

Δήμος Σάμου

Δήμος Φούρνων

Εμπορικός Σύλλογος Σάμου

Εμπορικός Σύλλογος Καρλοβάσου

Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Σάμου

Ένωση Ξενοδόχων Ν. Σάμου

Σύλλογος Επιχειρήσεων Δήμου Πυθαγορείου

Σύλλογος Ενοικιαζομένων Δωματίων κ Διαμερισμάτων Σάμου

Εμπορικός Σύλλογος Μυτιληνιών

Εμπορικός Σύλλογος Αγ.Κηρύκου

Εμπορικός Σύλλογος Βορείου Ικαρίας ο Ερμής Ράχες Ικαρίας

Σύλλογος Εστίασης κ Ψυχαγωγίας Σάμου

Σύλλογος Πρακτόρων Τουριστικών Γραφείων

Σύλλογος Επαγγελματιών Ηραίον

Ένωση Αδειούχων Λογιστών –Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Σάμου

Σύλλογος Ενοικιαζομένων Δωματίων Μαραθοκάμπου

Ένωση Τουριστικών Επαγγελματιών Μαραθοκάμπου (ΕΤΕΜ)

Σύλλογος Ηλεκτρολόγων Σάμου

ΚΤΕΛ Σάμου

Δικηγορικός Σύλλογος Σάμου

Σύλλογος Φαρμακοποιών Σάμου