6 Δεκ 2017

Δελτιο τύπου ΝΟ.Δ.Ε. Σάμου

Με ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας γνωστοποιείται ότι εγκρίθηκε η έκτακτη επιχορήγηση Δημόσιων Δομών Υγείας στα νησιά που δέχονται προσφυγικές ροές. Στο Δελτίο Τύπου επισημαίνεται ότι η επιχορήγηση ύψους 790.000 ευρώ από πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού του Υπουργείου θα διατεθούν και για την αντιμετώπιση των επιβαρύνσεων από την παροχή υπηρεσιών σε ειδικές κατηγορίες ανασφάλιστων που δεν καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ.

Στις δομές, ωστόσο, υγείας – που αφορούν την Μυτιλήνη, την Χίο και την Κω – η Σάμος.. δεν έχει θέση. Το Υπουργείο Υγείας, προφανώς εκτιμά, ότι δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση του Νοσοκομείου Σάμου από το προσφυγικό – μεταναστευτικό αλλά ούτε και υπάρχουν ανάγκες υποστήριξης ανασφάλιστων στο νησί μας.

Προκαλεί απορία αλλά και αγανάκτηση σε όλους η μη συμπερίληψη της Σάμου στην χρηματοδότηση. Ειδικά, όταν όλοι βιώνουμε καθημερινά τις ελλείψεις στο Νοσοκομείο και είμαστε μάρτυρες των υπεράνθρωπων προσπαθειών που το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καταβάλλει για να τις αντιμετωπίσει φτάνοντας, ουκ ολίγες φορές, και ξεπερνώντας τα όριά του.


Την στιγμή που η ποιότητα ζωής των κατοίκων των νησιών επιδεινώνεται καθημερινά, αποτελεί συντριπτικό χτύπημα η απώλεια και αυτού ακόμη του δικαιώματος στην υγεία.

Καλούμε το Υπουργείο Υγείας να επανορθώσει αυτή την κατάφορα άδικη απόφαση και πάντως να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους δεν συμπεριλήφθηκαν στην χρηματοδότηση οι δομές υγείας του νησιού μας.




Ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ




Πάρης Παπαγεωργίου