18 Δεκ 2017

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου για το Δώρο Χριστουγέννων

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

 Είναι γνωστό ότι πολλοί εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με εργοδότες που τους λένε ότι δεν υπάρχει Δώρο Χριστουγέννων ή ότι είναι προαιρετικό ή τους εκβιάζουν «κλείνοντας συμφωνίες» ότι δεν θα τους καταβάλλουν Δώρο Χριστουγέννων (το ίδιο γίνεται και με το Δώρο Πάσχα και το Επίδομα αδείας) αλλιώς δεν θα τους πάρουν στη δουλειά.


 Κάθε τέτοιου είδους πρακτική, «συμφωνία» ή ακόμη και «παραίτηση» του εργαζόμενου από το δικαίωμα του, είναι άκυρη και υπάρχουν νομικές κυρώσεις για τον εργοδότη και αυτόφωρη διαδικασία με παρέμβαση του εισαγγελέα, μετά από καταγγελία, εάν το Δώρο Χριστουγέννων δεν καταβληθεί έως την Πέμπτη 21 Δεκέμβρη.


 Ενημερώνουμε λοιπόν προς κάθε κατεύθυνση ότι το Δώρο Χριστουγέννων είναι υποχρεωτικό για όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα (εμπόριο, υπηρεσίες, επισιτισμός, καφετέριες, ξενοδοχεία κλπ) ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας που έχουν (αορίστου ή ορισμένου χρόνου, μερικής, πλήρους ή εκ περιτροπής απασχόληση, ημερομίσθιοι ή με μισθό κλπ). Για να πάρει κάποιος το Δώρο Χριστουγέννων αρκεί να εργάστηκε μέσα στο διάστημα από 1η Μάη έως Δεκέμβρη του 2017. 

Όσοι έχουν εργαστεί από 1/5/2017 έως τέλος του 2017 παίρνουν έναν επιπλέον μισθό αν αμείβονται με μισθό ή 25 μεροκάματα αν αμείβονται με μεροκάματο. Μέρος του δώρου ίσο με 2 ημερομίσθια ή 2/25 του μηνιαίου μισθού για κάθε 19 ημέρες εργασιακής σχέσης παίρνουν όσοι εργάστηκαν μέρος της παραπάνω περίοδο.

Τέλος με βάση το παραπάνω τονίζουμε ότι κανείς εργαζόμενος δεν υποχρεούται να επιστρέψει τα χρήματα του Δώρου που του καταβλήθηκαν για κανέναν λόγο.


Σε κάθε περίπτωση καλούμε τους εργαζόμενους που δεν τους καταβάλουν ή τους υποχρεώνουν οι εργοδότες τους να επιστρέψουν το Δώρο Χριστουγέννων να το καταγγείλουν στο σωματείο τους ή στο Εργατικό Κέντρο Σάμου, αμέσως.


Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ