11 Δεκ 2017

Ψήφισμα Συνέλευσης σχετικά με το κτιριακό πρόβλημα των σχολείων του Δήμου Ικαρίας

Ψήφισμα Συνέλευσης σχετικά με το κτιριακό πρόβλημα των σχολείων του Δήμου Ικαρίας
Ο Δήμος Ικαρίας, οργάνωσε συγκέντρωση με την εκπαιδευτική κοινότητα, την Παρασκευή 24/11/2017, στην αίθουσα του Παλαιού Δημαρχείου. Το θέμα που συζητήθηκε ήταν οι Συντηρήσεις και Επισκευές των σχολικών μονάδων.

Καλεσμένοι ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης, ο Έπαρχος, οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι Συνδικαλιστικοί φορείς των εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων, τα μέλη των σχολικών επιτροπών.

Κατά την συγκέντρωση αυτή, έγινε εκτενής ενημέρωση των παρευρισκομένων και συζήτηση, σχετικά με την αρμοδιότητα για συντηρήσεις και επισκευές των σχολείων.

Όπως είναι γνωστό, από την εμπειρία των τελευταίων ετών, καθώς και από την σχετική αλληλογραφία, γίνεται σαφές ότι ο Δήμος μας αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στην Συντήρηση και Επισκευή των σχολικών μονάδων. Το πρόβλημα αυτό έχει αναδειχθεί, χωρίς δυστυχώς να απαντηθεί υπεύθυνα από κανένα φορέα.

Σε ότι αφορά τον Δήμο μας, κατέβαλε σημαντική προσπάθεια να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό, με τις τελείως ανεπαρκείς χρηματοδοτήσεις των τελευταίων ετών. Λόγω της ανεπάρκειας δε των χρηματοδοτήσεων αυτών, διέθεσε σημαντικά ποσά από τον προϋπολογισμό του.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι το ποσό για την ετήσια συντήρηση σχολικών κτιρίων που φτάνει στο δήμο Ικαρίας είναι 15.600€, όταν οι ανάγκες για συντήρηση προσεγγίζουν τουλάχιστον τις 500.000€

Θεωρώντας ότι η περιβόητη δημόσια δωρεάν παιδεία είναι ευθύνη πρώτα και κύρια του Ελληνικού Κράτους, τονίστηκε ότι η μεταφορά της σχολικής περιουσίας και της αρμοδιότητας συντηρήσεως και επισκευών των σχολείων στην Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση, πρέπει να συνοδεύεται και από τους αναλογούντες πόρους, κάτι που δεν συμβαίνει με την σημερινή χρηματοδότηση.

Κατά την διάρκεια της συγκέντρωσης η ανάγκη αντιπαράθεσης με αυτή την κατάσταση και η συμφωνία για κοινή διεκδίκηση (τοπική διοίκηση και το σύνολο των εμπλεκομένων στην εκπαιδευτική διαδικασία στην Ικαρία) στα εξής :

Αποφασίστηκε

Να καλέσουμε την Ελληνική Κυβέρνηση να αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί, καταβάλλοντας τα ποσά που απαιτούνται για να στεγάζονται τα παιδιά μας σε αξιοπρεπείς συνθήκες.

1. Επειδή πιστεύουμε ότι η παρεχόμενη δωρεάν παιδεία δεν μπορεί να γίνεται μέσα σε συνθήκες μιζέριας, ζητούμε την αύξηση της επιχορήγησης για τα λειτουργικά έξοδα των Σχολείων της Ικαρίας, σε ποσοστό της τάξεως του 30%, και της επιχορήγησης για την συντήρηση σχολικών κτιρίων σε ποσοστό της τάξεως του 100%.

Θεωρούμε αδιανόητο να έρχεται σε αντιπαράθεση ο Δήμος με τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι δεν ζητούν τίποτε άλλο από την αξιοπρεπή λειτουργία των σχολείων τους, επιμένοντας να θεωρούν τους μαθητές τους ισότιμους με τους συμμαθητές τους της υπόλοιπης Ελλάδας.

2. Καλούμε τα συναρμόδια υπουργεία (Υπ.Εσ- Υπ.Π.Ε.Θ - «Κτιριακές Υποδομές») να εγκρίνουν έκτακτη επιχορήγηση στον δήμο Ικαρίας τουλάχιστον 500.000€, για τις ανάγκες συντήρησης των 18 σχολικών κτηρίων που στεγάζουν 21 σχολικές μονάδες.

3. Να προβλεφθούν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ειδικά κονδύλια για την κατασκευή και συντήρηση των Σχολικών Κτηρίων, και την ενεργειακή αναβάθμιση των υφισταμένων σχολικών μονάδων, πολλές από τις οποίες αριθμούν ήδη αρκετές δεκαετίες λειτουργίας.

4. Ο αρμόδιος για την ανέγερση σχολικών κτιρίων Οργανισμός («Κτιριακές Υποδομές A.E.» - διάδοχος του ΟΣΚ) να προβεί, σε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα έργων συντηρήσεων και κατασκευές νέων κτηρίων που θα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της Σχολικής Στέγης και στην Ικαρία .

5. Διάθεση ενός σημαντικού ποσού από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κατοχύρωση, μέσω απαλλοτριώσεων, των απαραίτητων, για την ανέγερση των σχολικών μονάδων οικοπεδικων εκτάσεων.

6. Κατά την επικείμενη, αναθεώρηση του ΕΣΠΑ να διενεργηθεί, ανακατανομή πιστώσεων υπέρ των ΠΕΠ Περιφερειών που αντιμετωπίζουν με οξύτητα, προβλήματα Σχολικής Στέγης.



Πιστεύοντας ότι το Κράτος πρέπει να αναλάβει τις υποχρεώσεις που του αναλογούν και απορρέουν από τους Νόμους και το Σύνταγμα, αναμένουμε τις άμεσες ενέργειες της Διοίκησης. Σε διαφορετική περίπτωση, οι επιπτώσεις στην Παιδεία στο Δήμο μας μπορεί να είναι πολύ σοβαρές.

Ο Δήμαρχος Ικαρίας
Τα Μέλη των σχολικών επιτροπών του Δήμου Ικαρίας
Η  ΕΛΜΕ Ικαρίας – Φούρνων
Ο Σύλλογος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ικαρίας – Φούρνων
Οι Σύλλογοι γονέων & κηδεμόνων
1ου Δ.Σ Αγιου Κηρύκου
1ου Νηπιαγωγείου Αγιου Κηρύκου
 2ου Νηπιαγωγείου Αγιου Κηρύκου
  Γυμνασίου Αγιου Κηρύκου
Λυκείου Αγιου Κηρύκου
1ου Δ.Σ Ραχών
Δ.Σ Ευδήλου
Δ.Σ Καραβοσταμου
Νηπιαγωγείο Καραβοσταμου

Δ.Σ ειδικής αγωγής Ικαρίας