25 Ιαν 2018

Σεβαστάκης-Για τη βιώσιμη αξιοποίηση του πολιτιστικού θησαυρού στο νομό Σάμου

Ο προγραμματισμός και οι χρηματοδοτήσεις έργων πολιτισμού στο νομό Σάμου, η προώθηση των ώριμων μελετών για τα έργα αποκατάστασης και συντήρησης των πολιτισμικών μνημείων στο νομό της Σάμου, ήταν οι βασικοί άξονες της σημερινής συζήτησης που έγινε στη Βουλή με αφορμή την Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Σάμου κ. Δημήτρη Σεβαστάκη προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λυδία Κονιόρδου.

Ο Βουλευτής Σάμου ζήτησε και έλαβε ενημέρωση της πορείας μιας σειράς από έργα αποκατάστασης και συντήρησης μνημείων που έχουν υποβληθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σάμου και μέσω φορέων της αυτοδιοίκησης του νομού.

«Ο στόχος από πλευράς Υπουργείου πρέπει να είναι η ολοκληρωμένη και όχι η αποσπασματική έγκριση μελετών και η ανάδειξη των πολιτισμικών μνημείων στη Σάμο, την Ικαρία και τους Φούρνους με παράλληλη διασύνδεση του πολιτισμικού πλούτου της περιοχής με τις σύγχρονες μορφές ποιοτικού, πολιτιστικού τουρισμού», τόνισε μεταξύ άλλων κατά τη δευτερολογία του ο κ. Σεβαστάκης.

Ο κ. Σεβαστάκης, ρώτησε για μια σειρά από έργα στη Σάμο που έχουν υποβληθεί και αφορούν αποκαταστάσεις και συντηρήσεις σημαντικών βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων που βρίσκονται σε πολλές περιοχές του νησιού, αλλά και για την πορεία της άμεσης αποκατάστασης των οικοδομημάτων της Ι. Μονής Θεοκτίστης στην Ικαρία, ενώ τέλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα αρχαία ναυάγια που έχουν ανακαλυφθεί στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων, τονίζοντας ότι η ορθή διαχείριση των ενάλιων αρχαιοτήτων στην περιοχή θα αποβεί προς όφελος τόσο της πολιτισμικής ταυτότητας του Βορείου Αιγαίου, όσο και στην ανάδειξη των Φούρνων σε κέντρο πολιτιστικού-καταδυτικού τουρισμού.

 Για τη συζήτηση στη Βουλή μεταξύ της Υπουργού Πολιτισμού και του Βουλευτή Σάμου, επισκεφθείτε τον παρακάτω σύνδεσμο: