27 Φεβ 2018

Αποφάσεις Γ.Σ. ΕΚ Σάμου


Την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων των σωματείων του Εργατικού Κέντρου Σάμου. Αντιπρόσωποι των σωματείων, με μέλη των Διοικήσεων τους από τη Σάμο και την Ικαρία συζητήσαμε διεξοδικά και απολογιστικά την κατάσταση και την δράση του συνδικαλιστικού κινήματος στα νησιά μας και βάλαμε τους βασικούς στόχους πάλης για το 2018.

Κοινή διαπίστωση είναι ότι η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και της Ε.Ε., βαθαίνει και έχει χειροτερέψει κατά πολύ τους όρους διαβίωσης, τα εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Φοροληστεύει στυγνά το λαό.
Η «δίκαιη ανάπτυξη» που προπαγανδίζει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση είναι στάχτη στα μάτια. Μόνο δίκαιη δεν είναι για μας και το βλέπουμε σε κάθε πλευρά της ζωής μας. Εκφράζει το δίκιο του κεφαλαίου και υπηρετεί τις ορέξεις και ανάγκες του για περισσότερα κέρδη.

Στην ίδια κατεύθυνση ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός στην ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, μαζί με την κυβέρνηση και την εργοδοσία, βαφτίζουν «εθνικό στόχο» τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και υπογράφουν μαζί τους το «εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο» ξεπουλώντας για άλλη μια φορά τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, την οργάνωση και αντεπίθεσή της.

Το σουλάτσο του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, η γεωστρατηγική «αναβάθμιση» της χώρας που επιδιώκει η κυβέρνηση για τα συμφέροντα του κεφαλαίου και οι εναγκαλισμοί της με τις ΗΠΑ, εμπλέκουν ακόμη πιο βαθιά το λαό και τη χώρα μας στα ιμπεριαλιστικά τους σχέδια και στον κίνδυνο του πολέμου.

Οι αντιπρόσωποι και το Δ.Σ. του ΕΚΣ, δεσμευόμαστε για άλλη μια φορά ότι δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω σε ότι αφορά το δίκιο της τάξης μας και των λαϊκών στρωμάτων.

Θα πρωτοστατήσουμε στην οργάνωση όλων των εργαζομένων στα σωματεία τους και στην αντεπίθεσή μας ενάντια στην κυβέρνηση, στην Ε.Ε., την εργοδοσία και τα τσιράκια τους.

Το επόμενο διάστημα καλούμε τα Δ.Σ. των σωματείων να συνεδριάσουν άμεσα για να προγραμματίσουν τη δράση τους, προτάσσοντας την οργάνωση του αγώνα για αυξήσεις σε μισθούς, μεροκάματα και συντάξεις, με στόχο κανείς εργαζόμενος να μην παίρνει λιγότερα από 751 ευρώ, την επαναφορά των κλαδικών ΣΣΕ και την υπογραφή ΕΓΣΣΕ.

Να δουν από κοινού με τα στελέχη του ΕΚ, γενικές συνελεύσεις, συσκέψεις, περιοδείες σε χώρους δουλειάς και κάθε μορφή επικοινωνίας, για να ενημερωθούν όλοι οι εργαζόμενοι και μέσα από αυτή τη δράση να πετύχουμε εκφράσεις ενεργής και με κάθε τρόπο αλληλεγγύης προχωρώντας σε καταγραφή των συναδέλφων που έχουν πρόβλημα ώστε κανένα λαϊκό σπίτι να μην πέσει στα χέρια των «κορακιών», σε κανέναν να μην κοπεί το ρεύμα κλπ.

Το ΕΚΣ θα αναλάβει πρωτοβουλίες επικοινωνίας με μαζικούς φορείς, εμπορικούς και επαγγελματικούς συλλόγους του νομού μας για κοινές δράσεις πάνω σε προβλήματα που μας αφορούν όλους π.χ. πλειστηριασμοί.