27 Φεβ 2018

Απολογισμός δράσεων στην Διεθνής έκθεση Τουρισμού, Γαστρονομίας και Πολιτισμού Panorama World Festival 2018 Stockholm


9.302 άτομα από διάφορες περιοχές των Σκανδιναβικών χωρών, πρέσβεις και εμπορικοί ακόλουθοι, εκπρόσωποι φορέων και των επισήμων αρχών της Σουηδίας, tour operators, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι και opinion leaders πέρασαν από την Panorama World Festival της κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 18 και 19 Φεβρουαρίου 2018, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Σε όλους προσφέρθηκαν φυσικοί χυμοί φρούτων που έγιναν ανάρπαστοι, μικρές φιάλες οίνου Samos Vin Doux του ΕΟΣΣ, ντοματάκια και μέλι, μυρωδικά και βότανα, ούζο, λάδι σε μικρές συσκευασίες, αιθέρια έλαια, φυτικά σαπούνια, μαρμελάδες και παραδοσιακά γλυκά, καθώς και σημαντικό επικοινωνιακό υλικό (τουριστικός οδηγός στα Σουηδικά, 7πτυχο με γκάμα κρασιών και φυλλάδιο Μουσείου Οίνου σε Αγγλικά).

Στο 1o Networking Event Γαστρονομίας το οποίο έλαβε χώρα στο Ατελιέ «Aveqia» την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου, μεγάλοι εισαγωγείς και επιχειρηματίες της ευρωπαϊκής τουριστικής αγοράς, επίσημες αρχές και εκπρόσωποι τοπικών και διεθνών μέσων ενημέρωσης έμαθαν για την ελληνική γαστρονομία και οινογευσία μέσα από δημιουργίες μιας ομάδας από διακεκριμένους chef, μόνο με προϊόντα ελληνικών εταιριών.

Στη διάρκεια ανοιχτής εκδήλωσης για την παρασκευή όλων των εδεσμάτων και επιδόρπιωνο Δήμος Σάμου σε συνεργασία με τον ΕΟΣ Σάμου προσέφεραν ως ποτό υποδοχής ( welcomedrink )μια απολαυστική δημιουργία με γλυκό σαμιώτικο κρασί και διάφορες φιάλες με ξηρά, ημίξηρα και γλυκά κρασιά που συνόδευσαν το επίσημο γεύμα που παρατέθηκε. Τοπικά προϊόντα της Σάμου όπως ούζο λάδι, τοματάκια, βότανα, μαρμελάδες και γλυκά, φυσικοί χυμοί χρησιμοποιήθηκαν στις συνταγές που προετοιμάζονταν από την ομάδα του διεθνούς chef ELIAS και του διακεκριμένου Κώστα Μπουγιούρη. Πολλά δε από αυτά σερβιρίστηκαν σε κεραμικά σκεύη. Η «δίκαια κούπα» του Πυθαγόρα, έκλεψε τις εντυπώσεις.

Η έκθεση αυτή έχει πλέον καθιερωθεί ως η σημαντικότερη διοργάνωση για τον τουρισμό, την γαστρονομία και τον πολιτισμό, στη Σουηδία και συγκεντρώνει πλήθος επιχειρηματιών από όλον τον κόσμο.

450 μεγάλες αφίσες (out door double sided ) είχαν τοποθετηθεί από τους διοργανωτές στο κέντρο και την περιφέρεια της Στοκχόλμης, ενώ υπήρξαν ενημερωτικά δημοσιεύματα στον ημερήσιο τύπο και ολοσέλιδες καταχωρήσεις στην ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδα Expressen που διανέμει 303 χιλιάδες φύλλα ημερησίως.

Aπό το περίπτερο της Σάμου με την μέθοδο του cross marketingελήφθησαν πλάνα για το δελτίο ειδήσεων της κρατικής Ελληνικής τηλεόρασης ΕΤ (με αναμετάδοση ΕΤ3) καθώς και ρεπορτάζ/ συνεντεύξεις από το Τηλεοπτικό δίκτυο Σουηδίας και το TvCinqΓαλλίας. Επίσης, με υλικό και στοιχεία που διοχέτευσαν ως ΕΟΣΣ δημιουργήθηκαν αφιερώματα στα περιοδικά FontanaFood, ΚitchenEvents, MyGreece_ΥourTravelQuide, Μittgreklandτου δημοσιογράφου MarkusOlsson, Travel&lifestyleINSPIRATIONτης δημοσιογράφου PetraNordin. Όλα, με φωτογραφικό υλικό από κρασιά μας, αμπελώνες και μουσείο οίνου.

Ενημερωτική καμπάνια με targeted mailsκαι news letters τα οποία στάλθηκαν σε στοχευμένο κοινό υλοποιήθηκε με επιτυχία από το Γραφείο Δημάρχου και το τμήμα Marketingτου ΕΟΣ Σάμου. Αυτό, είχε ως αποτέλεσμα την προσέλκυση σημαινόντων προσώπων στο περίπτερο της Σάμου, όπως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σκανδιναβικών χωρών και Βαλτικήςκ.κ. Κλεόπας, ο πρέσβης της Ελλάδος στη Σουηδία Δημήτριος Τουλούπας, ο διευθυντής ΕΟΤ Σκανδιναβικών χωρών και Bαλτικής Παύλος Μούρμας, ο Εμπορικός Ακόλουθος της Ελληνικής Πρεσβείας στη Στοκχόλμη Παντελής Γιαννούλης, η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του Υπουργείου Τουρισμού κα Αλεξάνδρα Σαραντίδη, η δ/ντρια επικοινωνίας της Ελληνικής Πρεσβείας κα Νίκη Ψυχάρη, η πρόεδρος του Φινλανδικού Ινστιτούτου Γραμμάτων και Τεχνών Schildt κα ChristineSchildtκαι ο γενικός δ/ντης κ. ΜagnusLiendbierg.

Σημειώνεται ότι στo παράλληλο τουριστικό Forum «A PANORAMA view over Nordic market» το οποίο διοργανώθηκε με επιτυχία προκάλεσε εκ νέου το τουριστικό ενδιαφέρον για το νησί της Σάμου από εκπροσώπους εταιριών διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών, όπως TUI, APOLLO, VING, AIRTOURS κ.α.

Στα πλαίσια συμμετοχής της σαμιακής αποστολής και σε αυτό, τέθηκε υπόψιν του πρέσβη της Ελλάδος στη Σουηδία Δημήτριου Τουλούπα και του διευθυντή ΕΟΤ Σκανδιναβικών χωρών και Bαλτικής Παύλου Μούρμα πρόταση ανάδειξης του εναλλακτικού τουρισμού και του οινοτουριστικού προφίλ της Σάμου-πράγμα που έγινε αποδεκτό σε πρώτο επίπεδο. Σύμφωνα με έναν άτυπο αρχικό σχεδιασμό, εκ μέρους του ΕΟΤ Σκανδιναβικών χωρών και Βαλτικής καθώς και της Ελληνικής πρεσβείας στη Σουηδία σε συνεργασία με το Δήμο της Σάμου και τον ΕΟΣ Σάμου θα διοργανωθεί εντός Απριλίου 2018 ένα event παρουσίασης των ΟΙΝΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ δυνατοτήτων που έχει το νησί της Σάμου, σε δημοσιογράφους εξειδικευμένους στην οινολογία, τα κρασιά, την εστίαση και την ψυχαγωγία. Αυτό, θα αποτελέσει τη συνέχεια για την -οινοτουριστικής διάστασης- επίσκεψή τους στο νησί της Σάμου με στόχο την καταγραφή των βιωματικών τους εμπειριών και την προσέλκυση νέου targetgroupεπαναλαμβανόμενων σε τακτές περιόδους επισκεπτών, ώστε να αποκομίζουν το σύνολο της οινοπαραγωγικής βιωματικής εμπειρίας.

Παράλληλα, έγιναν επαφές με εκπροσώπους εμπορικών επιχειρήσεων για την ευρύτερη προώθηση των σαμιακών αγροτοδιατροφικών προϊόντων και κρασιών στην αγορά της Σκανδιναβίας, όπως τον αντιπρόσωπο ελληνικών οίνων Λοίζο Παπαδόπουλο, τον ιδιοκτήτη αλυσίδας Ελληνικών εστιατορίων στις Σκανδιναβικές χώρες Αντώνιο Καλικάντζαρο, τον πρόεδρο της εταιρίας εισαγωγών Βαλτικής Antorκ. MarkoPersson, τον ιδιοκτήτη των ευρωπαϊκών εστιατορίων BYBLOS κ. Ulvundaκαι τον δ/ντη της Εισαγωγικής εταιρίαςGVSSweden κ. Γιώργο Βασιλείου.


Στο Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σκανδιναβικών χωρών και Βαλτικής προσφέρθηκαν εκ μέρους του ΕΟΣ Σάμου έξι (6) φιάλες Εκκλησιαστικού οίνου, τιμής ένεκεν, ενώ στην Ελληνική πρεσβεία, σημαντική ποσότητα του ονομαστού Samos Vin Doux προκειμένου να προσφέρονται στα επίσημα δείπνα.

Στο τέλος Απριλίου αναμένεται να διοργανωθεί στη Σάμοδιεθνές συνέδριο με συμμετοχή 150 ευρωπαίων marketiersαπό τις σημαντικότερες εταιρίες πληροφορικής και επικοινωνιακών συστημάτων. Ο δ/ντης του ΕΟΤ Σκανδιναβικών χωρών κ. Μούρμας ζήτησε την αρωγή του Δήμου ώστε αυτή η επίσκεψη να έχει και προωθητικά τουριστικό χαρακτήρα.

Τέλος, οφείλουμε να ευχαριστήσουμε για την αμέριστη στήριξη τέτοιων δράσεων από τους Σαμιώτες παραγωγούς που αφειδώς διαθέτουν προϊόντα αλλά και πλαισιώνουν με προσωπική παρουσία το περίπτερο του Δήμου, εργαζόμενοι με πνεύμα συνεργασίας και φιλοτιμία, έχοντας ως προτεραιότητα την ευρύτερη τουριστική ανάπτυξη της Σάμου