23 Μαρ 2018

Δημήτρης Βίτσας: 2ο Hot Spot στη Σάμο δεν πρόκειται να υπάρξει

Την Σάμο επισκέπτεται από αργά το μεσημέρι ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας.

Ο κ. Βίτσας έφτασε στη Σάμο λίγο μετά τις 15.25 στο αεροδρόμιο της Σάμου. Τον υπουργό συνόδευε ο Βουλευτής Σάμου και Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής κ. Δημήτρης Σεβαστάκης,ο  Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής κ.Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου και ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ στη Σάμο κ. Νίκος Κακλαμάνης.
Υπήρξαν διαδοχικές συναντήσεις με τον Αντιπεριφερειάρχη Σάμου κ. Νίκο Κατρακάζο και με τον Αντιδήμαρχο Σάμου κ. Πάρη Παπαγεωργίου.
Στη συνέχεια ο υπουργός μετέβη στο ΚΥΤ Σάμου όπου συνομίλησε με πρόσφυγες και μετανάστες άλλα και με εργαζόμενους. Ακολούθησε σύσκεψη με την διοικήτρια του κέντρου κ. Μαρία- Δήμητρα Νιούτσικου.
Ο κ. Βίτσας μιλώντας στους δημοσιογράφους δήλωσε: «Σε αυτή την περιοδεία έχω σαν σκοπό την επικαιροποίηση των γνώσεως μου, για το τι γίνεται σε κάθε κέντρο υποδοχής και να δω ποια είναι η κατάσταση σε όλη την περιοχή.
Για να είμαστε πλήρως ειλικρινής η κατάσταση είναι δύσκολη .Το κέντρο έχει περισσότερο κόσμο από ότι μπορεί  να φιλοξενήσει. Βεβαίως γίνονται μεγάλες προσπάθειες και οφείλουμε μεγάλες ευχαριστίες στο προσωπικό, που κάνουν μια μεγάλη προσπάθεια πολύ πέρα από τα εργασιακά τους καθήκοντα και πολλές φορές με αυτοθυσία. Γιατί έχουν να κάνουν με απελπισμένους ανθρώπους και με πολλές απαιτήσεις . Συγχρόνως θα πρέπει να ισορροπήσουμε και τα αισθήματα ασφάλειας και τα δικαιώματα των κατοίκων της Σάμου».
Πρώτη προτεραιότητα του υπουργού είναι η Λέσβος και η Σάμος. Παράλληλα ο ίδιος τόνισε, ότι θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ασύλου ,να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και των μεταναστών που θα μείνουν για όσο χρειαστεί στη Σάμο, αλλά και των κατοίκων που σηκώνουν όλο το βάρος του μεταναστευτικού - προσφυγικού, όπως χαρακτηριστικά είπε, με παλικαριά.
Ο κ Βίτσας ξεκαθάρισε ότι στη Σάμο δεν πρόκειται να δημιουργηθεί 2 Hot Spot. «Δεν έχουμε ανάγκη να φτιάξουμε καινούρια Hot Spot . Δεν είναι ο στόχος μας να κάνουμε τα νησιά αποθήκες ψυχών. Ο στόχος μας είναι από τη μία πλευρά να εξυπηρετήσουμε τα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων και από την άλλη τα δικαιώματα των πολιτών στα νησιά .
Άρα ξεκαθαρίζω ότι 2 Hot Spot στη Σάμο δεν πρόκειται να υπάρξει ».


Στη συνέχεια ο υπουργός  μετέβει στο νοσοκομείο Σάμου όπου είχε συνάντηση με τον Διοικητή. Τέλος θα παρευρεθεί το βράδυ στη σύσκεψη της Νομαρχιακής Επιτροπής του Σύριζα Σάμου.