6 Ιουλ 2018

Η επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας στη Σάμο στο Ράδιο Αρμονία

Την ανησυχία της ,ότι ίσως αυξηθούν τα νούμερα των προσφύγων και των μεταναστών στο νησί μας, λόγω των συνθηκών στις χώρες από τις οποίες προέρχονται, εξέφρασε η υπεύθυνη του παρατήματος της Ύπατης Αρμοστείας στη Σάμο, κ. Σοφία Τεκίδου, στην Ραδιοφωνική εκπομπή του Ράδιο Αρμονία “Ραδιοφωνικά και Ενήμερα” με τον Μάνο Στεφανάκη.

Στην εφ’ όλης της ύλης, συνέντευξη που έδωσε σήμερα το μεσημέρι η επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας στη Σάμο, αναφέρθηκε στις πολύ δύσκολες συνθήκες διαβίωσης στο κέντρο μεταναστών και προσφύγων στο Βαθύ, τονίζοντας ότι ενώ η επίσημη χωρητικότητα του είναι 700 με 800 άτομα, φτάνει σήμερα να φιλοξενεί 2.500-3.000 άτομα.

Η ίδια επανέλαβε παράλληλα την έκκληση της Ύπατης Αρμοστείας, να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποσυμφόρηση της κατάστασης στο νησί , με μεταφορά περισσότερων αιτούντων άσυλο προς την ηπειρωτική χώρα.

Η επικεφαλής, έδωσε στην δημοσιότητα κάποια ενδιαφέρουσα στοιχεία, όπως για την μηνιαία μισθοδοσία των προσφύγων και των μεταναστών. Τα χρήματα αυτά προέρχονται από ευρωπαϊκά ταμεία έκτακτης ανθρωπιστικής βοήθειας .

Η ίδια υποστήριξε ότι Ύπατη Αρμοστεία δίνει σε άτομα άνω των 18 χρόνων, το χρηματικό ποσό των 90 ευρώ μηνιαίως. Μάξιμουμ φτάνουν τα 330 ευρώ για μία επταμελή οικογένεια και πάνω.

Τα ποσά αυτά καλύπτουν κυρίως τις βασικές τους ανάγκες, όπως είναι το φαγητό ,το νερό ,ίσως κάποια φάρμακα αλλά και για την μετακίνηση τους.”Τα πόσα που ακούγονται για 500 ευρώ μηνιαίως δεν υφίστανται “, είπε χαρακτηριστικά.

Στην διάρκεια της συνέντευξης η κ.Τεκίδου υπογράμμισε, οτι τον περασμένο Ιούνιο δόθηκαν γύρω στις 250.000 ευρώ σε 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες, σε μορφή επιδότησης ενώ συνολικά το πρώτο εξάμηνο του 2018, η χρηματική επιδότηση ανήλθε στις 850.000 ευρώ.

“Έστω αν θεωρηθεί ότι οι άνθρωποι αυτοί ξόδεψαν τα μισά τους χρήματα, πάνω από 500.000 ευρώ επενδύθηκαν στην πόλη της Σάμου. Με αυτό τον τρόπο στηρίζεται η τοπική οικονομία”,κατέληξε η κ. Σοφία Τεκίδου.