1 Σεπ 2018

Ντόμινο παραιτήσεων γιατρών και νοσηλευτών απο το Hot Spot Σάμου

Ο ένας μετά τον άλλο οι γιατροί αποχωρούν από το Κέντρο μεταναστών Σάμου.Μαζικές είναι οι παραιτήσεις στελεχών του προγράμματος «Ολοκληρωμένη επείγουσα παρέμβαση υγείας για την προσφυγική κρίση – PHILOS», από το hot spot της Σάμου, λόγω των κακών συνθηκών εργασίας που επικρατούν σε αυτό.Ο υπεύθυνος του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. στη Σάμο, Ιατρός Βιοπαθολόγος, Μάνος Λογοθέτης, σε δηλώσεις του στο Ράδιο Αρμονία και στον Μάνο Στεφανάκη ανάφερε, ότι δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν την κακή κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο μεταναστών, λόγω του υπερπληθυσμού σε αυτό.

Αυτή την στιγμή από το πρόγραμμα PHILOS, έχει παραμείνει ένας γιατρός και 5 νοσηλευτές, ενώ ήδη έχουν παραιτηθεί 4 γιατροί, μια νοσηλεύτρια και στελέχη από άλλες ειδικότητες.

Ο κ. Λογοθέτης υποστήριξε μεταξύ άλλων, ότι ο κύριος λόγος των παραιτήσεων είναι οι δύσκολες συνθήκες εργασίας στο κέντρο λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, προτιμά να δει τον δρόμο της ανεργίας ,παρά να εργάζεται κάτω από σε τέτοιες συνθήκες».

Οι αρμόδιοι φορείς ήδη θα έπρεπε να χτυπήσουν τον κώδωνα του κινδύνου προς την κυβέρνηση και να ζητήσουν να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προλάβουν μια υγειονομική «βόμβα» που όλοι φοβόμαστε ότι ίσως μπορεί να... εκραγεί μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, λόγω έλλειψης γιατρών, εξοπλισμού, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού, στο ΚΥΤ Σάμου .

Εντωμεταξύ,η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες απευθύνει επείγουσα έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κατάστασης στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ.), στα νησιά του Αιγαίου.

Στα κέντρα αυτά επικρατεί πολύ σοβαρός συνωστισμός. Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες αιτούντες άσυλο και μετανάστες, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά, ζουν σε άθλιες, ανεπαρκείς και ταχύτατα επιδεινούμενες συνθήκες. Υπάρχουν άνθρωποι που διαμένουν σε αυτά τα κέντρα για περισσότερους από έξι μήνες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας ,περίπου 2.700 άνθρωποι, κυρίως οικογένειες από τη Συρία και το Ιράκ, μένουν στο Κ.Υ.Τ. στο Βαθύ της Σάμου, το οποίο είχε αρχικά σχεδιαστεί για τη φιλοξενία 700 ανθρώπων.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να μένουν σε πρόχειρες σκηνές και αυτοσχέδια καταλύματα. Το πρόβλημα θα επιδεινωθεί περαιτέρω αν δεν αντιμετωπιστεί πριν από την έλευση του χειμώνα. Άνθρωποι με ιατρικές ανάγκες αναγκάζονται να περιμένουν στην ουρά για ώρες προτού λάβουν βοήθεια.