21 Νοε 2018

“Οι Δήμοι, μοχλός ανάπτυξης και προόδου των νησιών μας”

Για τον Φ.Π.Α. στα νησιά, τις επιπτώσεις από την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή και την ανάγκη επαναφοράς του μίλησε σήμερα ο Δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος, ως Πρόεδρος της Επιτροπής Νησιωτικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, στο 2ο Ακτοπλοϊκό Συνέδριο Κυκλάδων και Δωδεκανήσου “Οι Δήμοι, μοχλός ανάπτυξης και προόδου των νησιών μας”, που διοργανώνεται στη Σύρο από την Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου.

Ο Δήμαρχος Σάμου κατά την ομιλία του επεσήμανε για ακόμα μία φορά τις διαφορετικές τιμές του Φ.Π.Α. που ισχύουν, είτε στις παράκτιες μεσογειακές χώρες είτε στις τουριστικά ανταγωνίστριες χώρες τις Ευρώπης.

Αναφέρθηκε επίσης στην μάχη που δίνουν οι Δήμοι των ΠΕΔ Νοτίου και Βορείου Αιγαίου και στην καταγγελία που έχει υποβληθεί σε σχέση με το Φ.Π.Α. και η οποία βασίζεται στην παραβίαση των αρχών της νησιωτικότητας, της αλληλεγγύης, της ίσης μεταχείρισης και της αναλογικότητας και των κανόνων περί ανταγωνισμού της Ε.Ε.

Ειδικότερα κατά την ομιλία του αναφέρθηκε σε Νομοθετικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 3ης Οκτωβρίου 2018 σχετικά με την πρόταση οδηγίας του Συμβουλίου για την τροποποίηση της οδηγίας 2006/112/ΕΚ όσον αφορά τους συντελεστές φόρου προστιθέμενης αξίας και στο οποίο σημειώνεται ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να μπορούν να διατηρούν ή να θεσπίζουν νέους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ υπό προϋποθέσεις.

Κλείνοντας, ο κ. Αγγελόπουλος τόνισε: “Ο Φ.Π.Α. δεν είναι προνόμιο, είναι δικαίωμα της νησιωτικής Ελλάδας. Δεν συνδέεται, ούτε πρέπει να συνδέεται με το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα. Οι χαμηλοί συντελεστές του Φ.Π.Α. μειώνουν τις ανισότητες μεταξύ νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας, νησιωτικής και ηπειρωτικής Ευρώπης”