12 Δεκ 2018

Υπόμνημα στο Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου και οι Αντιπεριφερειάρχες Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης και Σάμου Νίκος Κατρακάζος, κατέθεσαν υπόμνημα στο Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ) που συνεδρίασε σήμερα στη Χίο για τα τρέχοντα προβλήματα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών στο Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του υπομνήματος:
«Η ακτοπλοϊκή συγκοινωνία για μας τους νησιώτες είναι κοινωνικό αγαθό, απαραίτητος όρος επιβίωσης αλλά και κάθε οικονομικής δραστηριότητας. Επισημαίνουμε ότι:
  1. Η σύνδεση των νησιών μεταξύ τους, με τη Βόρεια Ελλάδα και ειδικά με τη Θεσσαλονίκη παραμένει ζητούμενο με προφανείς επιπτώσεις στην απρόσκοπτη επικοινωνία, στις μεταφορές προϊόντων και το εμπόριο, αλλά ιδιαίτερα στον τουρισμό και στην προσέλκυση επισκεπτών. Απαιτούνται τακτικά κυκλικά δρομολόγια διασύνδεσης των νησιών μεταξύ τους και με τη Βόρεια Ελλάδα (λιμένας Θεσσαλονίκης).
  1. Η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου είναι αναμφίβολα ένα μέτρο θετικό, άλλωστε αποτελούσε χρόνιο αίτημα και των τοπικών φορέων. Απαιτείται ωστόσο απλοποίηση των διαδικασιών εφαρμογής του, ειδικά για τις επιχειρήσεις, όπως το έχουν ζητήσει τα Επιμελητήρια, ώστε να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα στην πραγματική οικονομία των νησιών μας και στην καθημερινή ζωή.
  1. Είναι αναγκαία η διατήρηση του ποσοστού της έκπτωσης στο 50% για τις ειδικές ομάδες πολιτών καθώς και για τους ένστολους που υπηρετούν στα νησιά μας.
  1. Ζητούμενη παραμένει επίσης η αξιοποίηση του Λιμένα των Μεστών. Η λειτουργική αξιοποίηση αυτής της δεύτερης πύλης εισόδου με δρομολόγια τους θερινούς αλλά  και τους χειμερινούς μήνες για το νησί της Χίου μπορεί πραγματικά να αλλάξει το τοπίο στην ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού μειώνοντας δραστικά το χρόνο θαλάσσιου ταξιδιού και το κόστος του για εταιρείες και επιβάτες.
  1. Η μείωση των υψηλών συντελεστών Φ.Π.Α. στις ακτοπλοϊκές μεταφορές είναι αναμφίβολα δίκαιο αίτημά μας με προφανή οικονομικά οφέλη και αποτελέσματα».