27 Φεβ 2019

Σχόλιο του Συλλόγου εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου


Για τα όσα είπαν και όσα δεν είπαν ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, σε ερώτηση που έγινε την Βουλή από Βουλευτή του ΚΚΕ για τις σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν στο Νοσοκομείο Σάμου και ο Διοικητής του Νοσοκομείου σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό.




Σε ερώτηση που έγινε στην Βουλή γιατί δεν στελεχώνεται το Νοσοκομείο με τις απαραίτητες ιατρικές ειδικότητες και ειδικά για το κορυφαίο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην Παιδιατρική Κλινική ,ο κύριος Πολάκης απάντησε:  οι γιατροί δεν προτιμούν τη Σάμο και εκείνος  δεν μπορεί να γεννήσει γιατρούς! Σε ότι αφορά το υπόλοιπο προσωπικό απάντησε:  όσες προσλήψεις έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στο Νοσοκομείο της Σάμου δεν έχουν γίνει  στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου! Επανέλαβε δε για ακόμη μία φορά ότι στο ταμείο του Νοσοκομείου Σάμου υπάρχουν πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και τα λεγόμενα του Διοικητή του Νοσοκομείου, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό. Επανέλαβε ότι οι  <<κακοί γιατροί>> δεν προτιμούν την Σάμο, ενώ ο μισθός τους είναι 2.400 ευρώ. Φαίνεται πως ο Διοικητής δεν γνωρίζει πόσο έχουν μειωθεί οι μισθοί των γιατρών . Επίσης δεν γνωρίζει   πως οι ασκούμενες πολιτικές όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών, η ανεργία, οι περικοπές στους μισθούς, οι προσλήψεις που δεν γίνονται, οι ελαστικές μορφές εργασίας, αλλά και οι συνθήκες εργασίας έχουν διώξει χιλιάδες γιατρούς και άλλους νέους στο εξωτερικό.

Πάνω από πέντε χρόνια το Νοσοκομείο της Σάμου δεν έχει δικούς του μόνιμους παιδιάτρους και λειτουργεί με μπαλώματα, με μετακινήσεις γιατρών από άλλες υπηρεσίες ,όπως το ΚΕΦΙΑΠ και με συμβασιούχους. Εμείς ρωτάμε: -Τι έκαναν διαχρονικά όλες οι Διοικήσεις του Νοσοκομείου και πόσες φορές προκήρυξαν θέσεις μόνιμων παιδιάτρων;

Το τελευταίο διάστημα προκηρύχθηκε μία θέση μόνιμου παιδιάτρου από τις τρεις που προβλέπει το οργανόγραμμα του Νοσοκομείου!  Δεν υπήρξε ενδιαφέρον και γιατί να υπάρξει, όταν ο όποιος ενδιαφερόμενος ξέρει ότι θα έρθει στην Σάμο , θα αναλάβει μόνος του μια Κλινική και Θα είναι υποχρεωμένος να βρίσκεται μέσα στο Νοσοκομείο 365 μέρες το χρόνο  επικίνδυνο για τον ίδιο και τους ασθενείς .

Εμείς απαιτούμε να προκηρυχθούν  και οι τρεις μόνιμες θέσεις παιδιάτρων που προβλέπονται από τον οργανισμό και που είναι ο ελάχιστος αριθμός για να λειτουργήσουν στοιχειωδώς η Παιδιατρική και Μαιευτική Κλινική και να επιστρέψει η μοναδική παιδίατρος που υπάρχει σήμερα στην θέση που έχει διοριστεί, δηλαδή στο ΚΕΦΙΑΠ που είναι απαραίτητη.

Ρωτάμε την Διοίκηση του Νοσοκομείου, το ίδιο συμβαίνει και με άλλες ιατρικές ειδικότητες που δεν υπάρχουν στο Νοσοκομείο, δηλαδή προκηρύσσονται οι θέσεις και δεν υπάρχει ενδιαφέρον; Όπως οδοντίατροι, ΩΡΛ , ενδοκρινολόγοι, γαστρεντερολόγοι, νευροχειρούργοι κ.α. Το ίδιο συμβαίνει και με τις μονήρεις ειδικότητες; Οφθαλμιάτρων, νευρολόγων, ουρολόγων κ.α. Το ίδιο συμβαίνει και για το υπόλοιπο προσωπικό; Για το νοσηλευτικό, παραϊατρικό , διοικητικό, τεχνικό, μαίες και λοιπό βοηθητικό προσωπικό, προκηρύσσονται μόνιμες  θέσεις και δεν υπάρχει ενδιαφέρων; Το Υπουργείο Υγείας,  η 2η Υπε και  η Διοίκηση το γνωρίζει πολύ καλά πως το προσωπικό είναι λιγοστό και εξουθενωμένο, πως η αντιστοιχία νοσηλευτή προς ασθενή είναι πολύ κάτω από το προβλεπόμενο όριο, στις Κλινικές , την ΜΕΘ, τα ΤΕΠ   και στον εργαστηριακό τομέα του Νοσοκομείου. Επίσης στο ακτινολογικό υπάρχει κίνδυνος τις επόμενες ημέρες να κλίσει βάρδια.  Οι περισσότεροι εργαζόμενοι δεν μπορούν να λάβουν την κανονική τους άδεια και τις ημέρες ανάπαυσης ,ενώ συνεχίζεται η απαράδεχτη και επικίνδυνη κατάσταση, μία νοσηλεύτρια να καλύπτει ταυτόχρονα 2-3 τμήματα.

Ρωτάμε επίσης την Διοίκηση του Νοσοκομείου, έχει προκηρύξει θέση γιατρού εργασίας και τεχνικού ασφαλείας όπως  προβλέπει ο νόμος; Έχουν ληφθει μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους , όπως προβλέπονται;  Έχουν υλοποιηθεί αιτήματα όπως τοποθέτηση προστατευτικών τζαμιών, συστημάτων ενδοεπικοινωνίας και τηλεφωνικές συσκευές που να παρέχουν σύστημα ανοιχτής ακρόασης σε συγκεκριμένα ιατρεία και χώρους του Νοσοκομείου;   Υπάρχει σχέδιο διαχείρισης ασθενών με αερογενώς  μεταδιδόμενα νοσήματα και  ειδικά διαμορφωμένοι θάλαμοι νοσηλείας;

Σήμερα υπάρχει επιτακτική ανάγκη δημιουργίας πνευμονολογικού τμήματος στο Νοσοκομείου της Σάμου με τις αντίστοιχες ιατρικές ειδικότητες και το αντίστοιχο προσωπικό.

Όσο για τα εκατομμύρια που αναφέρει ο λαλίστατος κύριος Πολάκης ότι υπάρχουν στο ταμείο του Νοσοκομείου τον ρωτάμε, αφού λεφτά υπάρχουν τότε γιατί οι κτιριακές και άλλες εγκαταστάσεις είναι διαλυμένες; Γιατί υπάρχουν συνεχώς ελλείψεις σε αναλώσιμο και άλλο υλικό; Γιατί το Νοσοκομείο δεν έχει ζεστό νερό όλο το 24ωρο;

 Ο Διοικητής του Νοσοκομείου στην συνέντευξη του είπε ότι οι εμβολιασμοί δεν είναι υπόθεση του Νοσοκομείου, άλλα της πρωτοβάθμιας φροντίδας. Ρωτάμε λοιπόν, σε όλη την κεντρική και ανατολική Σάμο ποιες και πόσες μονάδες ΠΦΥ υπάρχουν;

Χιλιάδες συμπατριώτες μας συρρέουν στο Νοσοκομείο και για πρωτοβάθμια και για δευτεροβάθμια περίθαλψη, καθώς και χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που έχει εγκλωβίσει  η κυβέρνηση στα νησιά χωρίς να έχει προβλέψει για τη στοιχειώδη υγειονομική τους κάλυψη.

            Το ΔΣ του συλλόγου απαιτεί :

·        Άμεσα να προκηρυχθούν και οι τρεις θέσεις των παιδιάτρων που προβλέπει το οργανόγραμμα του νοσοκομείου με σύντομες διαδικασίες και επιτάχυνση όλων των γραφειοκρατικών διαδικασιών.

·        Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων και όλων των ειδικοτήτων σύμφωνα με τις σημερινές ανάγκες.

·        Άμεση δημιουργία πολυδύναμου ιατρείου στο ΚΥΤ Σάμου.





Ο Πρόεδρος                                                                           Η Γραμματέας

Σταμάτης Φιλιππής                                                             Παναγιώτα Λαγογιάννη