3 Αυγ 2019

“Σύντομα Μαθήματα Ιστορίας” – Από τις 5 Αυγούστου στο ράδιο “Αρμονία 103,2”

Από τη Δευτέρα, 5 Αυγούστου, στις 8 μ.μ. στο ράδιο «Αρμονία 103,2», θα μεταδίδονται καθημερινά, σε επανάληψη, οι εκπομπές για την Ιστορία της Σάμου που επιμελήθηκε και παρουσίασε από 23 Ιανουαρίου έως 26 Ιουνίου 2019, ο φιλόλογος, π. προϊστάμενος του Ιστορικού Αρχείου Σάμου, Χρίστος Λάνδρος.
Οι εκπομπές προγραμματίζεται να επανεκκινήσουν τον Σεπτέμβριο. Θα γνωστοποιηθεί αργότερα η ακριβής ημερομηνία έναρξης των εκπομπών. 

Στη διάρκεια των 21 εκπομπών, ημίωρης διάρκειας, μαθαίνουμε για το πότε η Σάμος εντάχθηκε στο οθωμανικό σύστημα διοίκησης, για τη διάκριση μεταξύ πειρατών και κουρσάρων, για τον επανασυνοικισμό της Σάμου, τις περιόδους εποικισμού, τη συμβολή της εκκλησίας στον εποικισμό, τη ρωσική παρουσία, το πως ξεκίνησε η επανάσταση στη Σάμο, για την εξέχουσα προσωπικότητα του Λογοθέτη Λυκούργου, το τοπικό πολίτευμα, τις απόπειρες ανατροπής του πολιτεύματος, τη ναυμαχία της Σάμου το 1824, για τον θεσμό των Συνελεύσεων κατά τη σαμιακή επανάσταση, τις πολεμικές επιχειρήσεις, τη στάση της τοπικής εκκλησίας στην επανάσταση του 1821, για τον αρχιεπίσκοπο Κύριλλο κ.ά.