25 Οκτ 2021

Φώφη Γεννηματά: Την Τετάρτη στη Μητρόπολη Αθηνών η κηδεία της

Η σορός της Φώφης Γεννηματά θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στις 10:00 το πρωί της Τετάρτης στη Μητρόπολη Αθηνών – Στις 14:00 το μεσημέρι η εξόδιος ακολουθία – Στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών η ταφή της

Την Τετάρτη στο Α’ Νεκροταφείο θα γίνει η κηδεία της Φώφης Γεννηματά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ, η σορός της θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου και ώρα 10:00 πμ στην Μητρόπολη Αθηνών. Στις 14:00 θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία στη Μητρόπολη Αθηνών και αμέσως μετά η ταφή της στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Η Φώφη Γεννηματά έφυγε σήμερα στις 12:04 το μεσημέρι σε ηλικία 56 ετών μετά από μάχη που έδινε με τον καρκίνο στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός όπου και νοσηλευόταν από τις 12 Οκτωβρίου και μετά από υποτροπή της βασικής της νόσου.  Η νέα διάγνωση που έγινε κατα τη νοσηλεία της στον Ευαγγελισμό, δεν αφηνε σχεδόν κανενα περιθωριο στους ιατρούς για θεραπευτική αντιμετώπιση, καθώς ο καρκινος εντοπίστηκε στην κοιλιακή χώρα. Για «βαρια, μη αναστρέψιμη κατασταση» εκαναν λογο οι γιατροί, μόλις ολοκληρώθηκε ο κύκλος ολων των εξετάσεων, με την ιδια να ενημερώνεται για την κρισιμοτητα της καταστασης της.

Η Φώφη Γεννηματά μπήκε στον στίβο της πολιτικής φέροντας στις πλάτες της ένα πολύ βαρύ όνομα, εκείνο του Γεωργίου Γεννηματά, ο οποίος υπήρξε ηγετικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του ’80. Ο πατέρας της έφυγε από τη ζωή χτυπημένος από τον καρκίνο τον Απρίλιο του 1995, επτά μόλις μήνες μετά τον θάνατο της συζύγου του και μητέρας της, Κάκιας Βέργου.

«Παλεύαμε μέχρι την τελευταία στιγμή. Με επτά μήνες διαφορά έφυγαν οι γονείς μου από τη ζωή. Πρώτα η μητέρα μου και μετά ο πατέρας μου. Μόνο αυτό μπορούσε να συμβεί με αυτούς τους ανθρώπους. Ήταν μαζί από δεκατριών χρόνων» έλεγε σε συνέντευξή της στον ALPHA πριν από ενάμιση χρόνο η Φώφη Γεννηματά.

Το 2008, στα 43 της ήρθε αντιμέτωπη για πρώτη φορά με τον καρκίνο. Κάνοντας τακτικές εξετάσεις λόγω κληρονομικού ιστορικού εντοπίστηκε καρκίνος στον δεξιό μαστό. Στη συνέχεια υποβλήθηκε σε επιτυχή χειρουργική επέμβαση στο Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν. Αμέσως μετά ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη και εισήχθη στο Νοσοκομείο Μεμόριαλ για να ακολουθήσει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

Η τελευταία περιπέτεια της υγείας της ήταν σύντομη καθώς η ασθένεια ήταν επιθετική μην αφήνοντας στους γιατρούς περιθώρια αντιμετώπισής της.

Φώφη Γεννηματά: Οι μάχες με τον καρκίνο, η πολιτική και η οικογενειακή της ζωή

Η Φώφη Γεννηματά γεννήθηκε στους Αμπελόκηπους της Αθήνας το 1964 και ήταν κόρη του Γιώργου Γεννηματά, ιδρυτικού μέλους και υπουργού του ΠΑΣΟΚ. Φοίτησε στα Εκπαιδευτήρια Κωστέα Γείτονα και στη συνέχεια σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών απ’ όπου αποφοίτησε το 1987, ενώ το 1986, προτού αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο, διορίστηκε υπάλληλος στην Εθνική Τράπεζα από τον οποία και συνταξιοδοτήθηκε σε ηλικία 51 ετών, μία σύνταξη την οποία δεν λάμβανε καθώς είχε την ιδιότητα του βουλευτή.

Έχει παντρευτεί δύο φορές και έχει τρία παιδιά. Πρώτος σύζυγος της Φώφης Γεννηματά ήταν ο Αλέξανδρος Ντέκας. Παντρεύτηκαν όταν η Φώφη ήταν 22 ετών και απέκτησαν μαζί μία κόρη. Ο δεύτερος σύζυγός της είναι ο Ανδρέας Τσούνης τον οποίο παντρεύτηκε το 2003. Ο κ Τσούνης είναι οδοντίατρος και ο οποίος εργαζόταν στο νοσοκομείο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Ερρίκος Ντυνάν από το οποίο παραιτήθηκε το 2014 τη χρονιά που αυτό πέρασε στα χέρια της Τράπεζας Πειραιώς. Μαζί απέκτησαν μια κόρη και έναν γιό.

Το 2008 είχε διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού.  Για την μάχη της για την υγεία της είχε αναφερθεί και σε συνέντευξή της στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Πρωϊνό» το καλοκαίρι του 2019.   «Το θέμα είναι να μπορείς να ζεις, να μη ζεις συνέχεια κάτω από τη σκιά και την αγωνία και τον φόβο. Αν ζεις με τον φόβο, αυτή δεν είναι ζωή, έχει νικηθεί στην πραγματικότητα, στην καθημερινότητά σου. Εγώ δεν έζησα ποτέ έτσι», δήλωσε ακόμη αναφορικά με τα όσα βίωσε δίνοντας τη μάχη με τον καρκίνο.

Η Γεννηματά μίλησε για την μακροχρόνιά της προσπάθεια να γίνει μητέρα

Μιλώντας τον Ιούλιο του 2019 στην εκπομπή του Alpha «Happy Day» σημείωσε πως «η μάχη με τον καρκίνο είναι «ένας διαρκής αγώνας, αισιοδοξία, έμαθα να βλέπω το ποτήρι πάντα μισογεμάτο. Έλεγε η μητέρα μου «αν είναι αυτή η τελευταία μέρα της ζωής μου, θα την περάσω κλαίγοντας»; Θυμάμαι ότι ήμασταν στο Μεταξά και έκανε χημειοθεραπείες και δεν καθόταν ποτέ στο κρεβάτι ή ήμασταν μέσα στην κουζίνα με τις τραπεζοκόμες και πίναμε καφέ και κουβεντιάζαμε με τον ορό στο χέρι ή ήμασταν στη βεράντα, κοιτούσαμε τη θάλασσα και κάναμε σχέδια για το καλοκαίρι. Αυτό ήταν ένα βίωμα δικό μου που με βοήθησε πάρα πολύ στη συνέχεια και έμαθα να ζω την κάθε στιγμή, να απολαμβάνω… δεν με ενδιαφέρει η ίντριγκα… Προσπαθώ να βλέπω τα πράγματα από πάνω. Μία είναι η ζωή, δεν επιστρέφει, κάθε στιγμή είναι μοναδική. Θέλει πάρα πολύ αγάπη, πολύ δύναμη να μη σε πάρει από κάτω, να μη ζεις συνέχεια μέσα στην αγωνία. Ήταν πάρα πολύ σκληρές ώρες, απίστευτο σχεδόν. Διότι, όταν έχεις έναν άνθρωπο στην οικογένεια να περνάει 10 χρόνια μια τόσο δύσκολη αρρώστια, δεν φαντάζεσαι ότι θα σου συμβεί και στον πατέρα -είχαμε τη μητέρα μου 10 χρόνια άρρωστη. Δεν το χωρούσε το μυαλό μας, δεν το πιστεύαμε. Έλεγε ο πατέρας μου «θα παλέψω να κάνω πόρτα τη χαραμάδα της ελπίδας» και αυτό δεν θα το ξεχάσω ποτέ».

Η πολιτική σταδιοδρομία

Η Φώφη Γεννηματά κατά τη διάρκεια των σπουδών της ασχολήθηκε με το φοιτητικό συνδικαλισμό και εντάχθηκε στην προσκείμενη στο ΠΑΣΟΚ φοιτητική παράταξη ΠΑΣΠ.  Το 1986, έγινε μέλος της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας. Το 1987, άρχισε να εργάζεται στην Εθνική Τράπεζα και παράλληλα στο πολιτικό γραφείο του πατέρα της μέχρι το 1989. Την περίοδο της οικουμενικής κυβέρνησης Ζολώτα (1989), ανέλαβε καθήκοντα στο ιδιαίτερο γραφείο του τότε ΥΠΕΘΟ Γεννηματά. Την περίοδο 1990-1993, επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη, ανέλαβε το συντονισμό των δραστηριοτήτων του Γεννηματά, που τότε ήταν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

Το 1993, όταν ο Γεννηματάς ανέλαβε τα υπουργεία ΥΠΕΘΟ και Οικονομικών, έγινε συντονίστρια του ιδιαίτερου γραφείου του. Από το 1996, ήταν εκλεγμένη πρόεδρος του Ομίλου ”Γιώργος Γεννηματάς”.

Το 2001 μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ

Το Μάιο του 2000, εξελέγη γραμματέας της διαρκούς κοινοβουλευτικής Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Τον Οκτώβριο του 2001, στο 6ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, εξελέγη για πρώτη φορά μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και το Νοέμβριο του ίδιου χρόνου, εξελέγη από την ΚΕ γραμματέας του Τομέα Παιδείας και Εκπαίδευσης του κόμματος. Τον ίδιο μήνα, εξελέγη γραμματέας της Διαρκούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς το 2002 και το 2006

Στις νομαρχιακές εκλογές του Οκτωβρίου του 2002, εξελέγη υπερνομάρχης Αθήνας-Πειραιά στο Β’ γύρο με ποσοστό 56,3%, υποστηριζόμενη από το ΠΑΣΟΚ.

Το Μάρτιο του 2003, εξελέγη πρόεδρος της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ) με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού της Αριστεράς.

Στις 3 Ιουλίου του 2003, επανεξελέγη από την Κεντρική Επιτροπή μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος.

Τον Αύγουστο του 2003, ορίστηκε μέλος της 12μελούς Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Επιτροπή των Περιφερειών της ΕΕ.

Το Μάρτιο του 2005, εξελέγη μέλος του νεοσύστατου Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και επανεξελέγη το Δεκέμβριο του 2006.

Τον Οκτώβριο του 2006, με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ, επανεξελέγη υπερνομάρχης Αθήνας-Πειραιά από τον Α’ γύρο με ποσοστό 43,4%.

Λίγες ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου του 2007, παραιτήθηκε από υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς, προκειμένου να είναι επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια ο Άρειος Πάγος δεν έκανε δεκτή την υποψηφιότητά της, λόγω συνταγματικού κωλύματος που δεν επιτρέπει σε αιρετό δημοτικό άρχοντα δευτέρου βαθμού να είναι υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές κατά τη διάρκεια της θητείας του, ακόμα και αν έχει παραιτηθεί. Το Μάρτιο του 2008, στο 8ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, εξελέγη μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος και στη συνέχεια εξελέγη από το Εθνικό Συμβούλιο, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου.

Στις 14 Ιουνίου του 2015 σε ανοιχτή διαδικασία εκλογής από τη βάση, εκλέχθηκε Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Στη συνέχεια ανέλαβε πρωτοβουλία για την ενοποίηση του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς με τη συγκρότηση της Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΔΗ.ΣΥ.) με την ΔΗΜΑΡ και τις Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία και αργότερα με την συμμετοχή του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών και της ΕΔΕΜ.

Τον Νοέμβριο του 2018 με ανοιχτή διαδικασία στην οποία συμμετείχαν 212.000 πολίτες και 9 συνολικά υποψήφιοι εκλέχθηκε πρόεδρος του νέου ενιαίου φορέα, του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ (ΚΙΝΑΛ).

Βουλευτική και κυβερνητική θητεία

  • Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ στην Β’ Αθηνών (2015)
  • Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ στην Α’ Αθηνών (2000 – 2002)
  • Υπερνομάρχης Αθηνών – Πειραιώς (2003 – 2007)
  • Πρόεδρος της ‘Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος (2003-2007)
  • Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (2009-2010)
  • Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης (2010-2011)
  • Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης ευρείας συνεργασίας (2011-2012)
  • Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας (Ιούνιος 2013 – Ιανουάριος 2015)

Η δημιουργία του ΚΙΝΑΛ

Τον Ιούλιο του 2017, από το βήμα του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε την δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα και κάλεσε να συμμετάσχουν σε αυτό κόμματα και πολιτικές κινήσεις που θα ήθελαν να εκφράσουν τον χώρο της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα. Επίσης δήλωσε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα διεξαχθούν εκλογές για την ανάδειξη, από τα μέλη και ψηφοφόρους των κομμάτων που θα ενταχθούν στο εγχείρημα, του ηγέτη του νέου πολιτικού φορέα.

Εκτός από το ΠΑΣΟΚ, την συμμετοχή στην πολιτική κίνηση ανακοίνωσαν: Το Ποτάμι, η Δημοκρατική Αριστερά, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, η Ανανέωση, οι Μεταρρυθμιστές της Αριστεράς οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, η Ένωση Δημοκρατικής Εθνικής Μεταρρύθμισης και η Φωνή Δημοκρατίας.

Στις 12 Νοεμβρίου του 2017, πραγματοποιήθηκε ο πρώτος γύρος των εκλογών για την ανάδειξη του επικεφαλής του νέου πολιτικού φορέα της Κεντροαριστεράς, στο οποίο έλαβαν μέρος εννέα υποψήφιοι.

Ψήφισαν 211.191 άτομα και έλαβαν: η Φώφη Γεννηματά 73.939 ψήφοι (42,50%), ο Νίκος Ανδρουλάκης 43.735 ψήφοι (25,14%), ο Γιώργος Καμίνης 23.520 ψήφοι (13,52%), ο Σταύρος Θεοδωράκης 17.062 ψήφοι (9,81%), ο Γιάννης Μανιάτης 7.417 ψήφοι (4,26%), ο Γιάννης Ραγκούσης 4.162 ψήφοι (2,39%), ο Κωνσταντίνος Γάτσιος 2.877 ψήφοι (1,65%), ο Απόστολος Πόντας 924 ψήφοι (0,53%) και ο Δημήτρης Τζιώτης 343 ψήφοι (0,20%).

Επειδή κανένας από τους υποψηφίους δεν κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία, στις 19 Νοεμβρίου του 2017 διεξήχθη και δεύτερος γύρος μεταξύ των δύο πρώτων στο οποίο συμμετείχαν 156.103 άτομα με την Φώφη Γεννηματά, να αναδεικνύεται επικεφαλής του νέου σχηματισμού με με το 56,75% των ψήφων.

Στις 28 Νοεμβρίου 2017, ανακοίνωσε το όνομα του νέου κόμματος: ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ και στις 2 Δεκεμβρίου συγκροτήθηκε το εξαμελές Πολιτικό Συμβούλιο, αποτελούμενο από τους: Φώφη Γεννηματά, Σταύρο Θεοδωράκη, Νίκο Ανδρουλάκη, Γιώργο Καμίνη, Θανάση Θεοχαρόπουλο και τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Πηγή: Protothema.gr