6 Δεκ 2022

Ο Δήμος Δυτικής Σάμου ζητά χρηματοδότηση απο το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου


Το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Δυτικής Σάμου εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του με την πολιτική των χρηματοδοτήσεων του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου προς τα νησιά που αποδέχονται και φιλοξενούν μετανάστες  (προσφυγονήσια).

Η Σάμος όλα αυτά τα χρόνια της μεταναστευτικής κρίσης έχει υποβαθμιστεί με ότι αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία.Η λογική σας να εξακολουθείτε να στηρίζεται μόνο τον ένα δήμο του νησιού (Δήμο Ανατολικής Σάμου ) είναι άδικη και παράλογη.

Οι επιπτώσεις βαραίνουν όλο το νησί χωρίς όρια ανατολικά και δυτικά.

Πρέπει να κατανοήσετε ότι με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται στο ίδιο το νησί δήμους, δύο κατηγοριών και  δύο ταχυτήτων διχάζοντας έτσι την τοπική κοινωνία.

Στα προσφυγονήσια : Κω, Λέρο και Χίο που έχουν ενιαίο δήμο , οι χρηματοδοτήσεις και κατ΄επέκταση τα έργα που θα εκτελεστούν αντισταθμιστικά προς στήριξη της κοινωνίας θα ωφελήσουν όλο το νησί, ενώ στην περίπτωσή μας θα περιοριστούν στα όρια του ενός δήμου και μόνο. Η Σάμος λοιπόν κατά την άποψή σας είναι προσφυγονήσι κατά το ήμισυ..;Είναι εύλογο ότι αυτό μπορεί να εκληφθεί  και σαν «ποινή» λόγω του ότι δεν φιλοξενούμε μετανάστες ή ακόμη και ως «τιμωρία», λόγω του ότι αποσπαστήκαμε από τον πρώην ενιαίο δήμο.

Τονίζουμε ότι εμείς έως σήμερα έχουμε ανταποκριθεί σε ότι μας έχετε ζητήσει στα μέτρα πάντα των δυνατοτήτων του δήμου μας.

Σήμερα στις παραλίες μας αποβιβάζονται τακτικά  μετανάστες. Στο Βιολογικό καθαρισμό Καρλοβάσου  δεχόμασταν λύματα του παλαιού Κ.Υ.Τ. και εξακολουθούμε να δεχόμαστε τα λύματα της  νέας Δομής Υποδοχής και Ταυτοποίησης χωρίς κανένα αντάλλαγμα  αν και με τις επιστολές μας  με  υπ΄αριθ.  πρωτ. 9571/08.08.2022 και 14179/14.11/2022  έχουμε αιτηθεί αντίστοιχη χρηματοδότηση-αποζημίωση.Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ανωτέρω καταλήγουμε ότι  χρηματοδοτήσεις προς το δήμο Ανατολικής Σάμου σε σύγκριση με εμάς ξεπερνούν τα όρια της προκλητικότητας!!!!

Είναι πέρα για πέρα αναληθές ότι οι Δήμοι της Σάμου έχουν λάβει συνολικά 12 εκατομμύρια χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Αλληλεγγύης  και διαψεύδουμε το αντίστοιχο  δημοσίευμα της ERTNEWS της 13/10/2022 δηλώνοντας ότι δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ!

Προς αποφυγήν κάθε παρεξήγησης δεν έχουμε καμία αντίρρηση για τις χρηματοδοτήσεις του Δήμου Ανατολικής Σάμου ενάντια πιστεύουμε ότι είναι χρήματα που επενδύονται στο νησί μας.

Απαιτούμε όμως την ανάλογη στήριξη του δήμου μας και της τοπικής κοινωνίας και καταγγέλλουμε κάθε  λογική διχαστικής πολιτικής.