19 Δεκ 2016

Συνολικά 35 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου και επτά υπερπτήσεις από τουρκικά αεροσκάφη, καταγράφηκαν σήμερα.

Συνεχίζοντας την προκλητική τακτική, σήμερα σημειώθηκε μπαράζ πτήσεων από τουρκικά αεροσκάφη πάνω από ελληνικά νησιά στο κεντρικό Αιγαίο. Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, δύο τουρκικά F-4 και δυο τουρκικά F-16 εισήλθαν στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσεως πετώντας μεταξύ Λέσβου και Χίου στις 13:32. Στις 13:57 τα δύο τουρκικά F-4 πέταξαν πάνω από το Μακρονήσι και τους Ανθρωποφάγους του νησιωτικού συμπλέγματος των Φούρνων, σε ύψος 3.000 πoδιών και εξήλθαν του FIR Αθηνών 3 λεπτά αργότερα πετώντας μεταξύ Σάμου και Κω. 
Λίγα λεπτά αργότερα, στις 14:02, τα δυο τουρκικά F-16 πέταξαν πάλι πάνω από το Μακρονήσι και τους Ανθρωποφάγους σε ύψος 18.000 ποδιών και στις 14:04 πέταξαν πάνω από το Αγαθονήσι σε ύψος 18.200 ποδιών. 

Τέσσερα λεπτά αργότερα πέταξαν πάνω από το Κουνέλι νοτίως του Αγαθονησίου, αλλά και από το Αγαθονήσι σε ύψος 21.800 ποδιών για να εξέλθουν του FIR Αθηνών ένα λεπτό αργότερα πετώντας μεταξύ Σάμου και Κω. Συνολικά σήμερα εισήλθαν στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσεως τα 4 τουρκικά αεροσκάφη και ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας CN-235. 

Καταγράφηκαν 4 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών που εξελίχθηκαν σε 35 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου στο Αιγαίο εκ των οποίων οι 7 ήταν πτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά. Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από ελληνικά μαχητικά ενώ σε μία περίπτωση η διαδικασία της αναχαίτισής τους εξελίχθηκε σε εμπλοκή. Δύο από τα τουρκικά αεροσκάφη ήταν οπλισμένα.