23 Ιαν 2017

Η «Δράση – Ενότητα - Προοπτική»στην καταγγελία που αφορά στην λειτουργία χωματερής παραπλεύρως του πρώην ΧΥΤΑ Καρλοβάσου

Η δημοτική παράταξη «Δράση – Ενότητα - Προοπτική» καλεί τον Δήμαρχο Σάμου καθώς και όλους τους εμπλεκόμενους να απαντήσουν επίσημα στην καταγγελία που αφορά στην λειτουργία παράνομης χωματερής παραπλεύρως του πρώην ΧΥΤΑ Καρλοβάσου.
Είναι ξεκάθαρο ότι η δραστηριότητα γίνεται παράνομα και συνιστά παράβαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Η συνεχής ρύπανση και του υδροφόρου ορίζοντα από την επιχωμάτωση και της ατμόσφαιρας από την καύση σκουπιδιών και λοιπών υλικών εγκυμονεί κινδύνους για τους κατοίκους ενώ υποβαθμίζει και αλλοιώνει το περιβάλλον. Οι παρεμβάσεις που γίνονται από τον Δήμο δεν έχουν καμία άδεια.


Από πέρυσι η παράταξη μας είχε ζητήσει σε δημοτικό συμβούλιο από τον δήμαρχο να σταματήσει η παράνομη χωματερή και να γίνει αποκατάσταση του χώρου.

Δυστυχώς βιώνουμε ακόμη την απροκάλυπτη εναπόθεση χύδην απορριμμάτων από το Δήμο και οποιανδήποτε άλλο αφού η πρόσβαση στον χώρο είναι ελεύθερη.

Δεν υπάρχει ούτε πρόταση ούτε βούληση για εύρεση λύσης από την πλευρά του Δήμου. Η λογική της μη συνεργασίας και η απαξίωση από τη Δημοτική Αρχή της παράταξης μας, αποδεικνύει, ότι κάποιοι δεν θέλουν να λυθούν τα σοβαρά προβλήματα του τόπου, όπως αυτό των απορριμμάτων.

Απευθυνόμαστε στον κ. Αγγελόπουλο ο οποίος διαρκώς επικαλείται τους ευρωπαϊκούς θεσμούς κατά πόσο η παράνομη αυτή χρήση συνάδει με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και νοοτροπία. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται η αφερεγγυότητα όχι μόνο του δημάρχου αλλά και της δημοτικής αρχής.

Ενώ μας παρουσίασαν σχέδια για μελέτες, με αμοιβή συγκεκριμένων ποσών, σε δημοτικό συμβούλιο για τη δήθεν δημιουργία ενός «πράσινου νησιού» τίποτα δεν έχει γίνει πράξη ακόμη.

Του θέτουμε και άλλο ένα ερώτημα: πως είναι δυνατόν η δημοτική αρχή να προβάλει το φυσικό κάλλος για την τουριστική προώθηση του νησιού και την ίδια στιγμή να το καταστρέφει επανειλημμένως;

Ζητούμε να γίνει άμεσα καθαρισμός του χώρου και άμεση αποκατάσταση αυτού με μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην παράνομη χωματερή μετά την εναπόθεση επί δυο χρόνια χύδην, παντός κατηγορίας απορριμμάτων.

Ζητούμε επίσης το θέμα να έρθει στο δημοτικό συμβούλιο εκτάκτως και να εγκριθούν οι όποιες δαπάνες θα προκληθούν για την αποκατάσταση του χώρου.

Ζητούμε την παρέμβαση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας καθώς και κάθε αρμόδιου οργάνου.