31 Ιαν 2017

Η Ύπατη Αρμοστεία προκηρύσσει διαγωνισμό για την προσωρινή στέγαση ευάλωτων αιτούντων άσυλο στη Σάμο

Το γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) έχει προκηρύξει διαγωνισμό για υποβολή προτάσεων από ιδιοκτήτες μικρής κλίμακας ξενοδοχειακών καταλυμάτων στη Σάμο με σκοπό την παροχή θέσεων προσωρινής στέγασης για ευάλωτους αιτούντες άσυλο. Η σχετική δράση εντάσσεται στην προσπάθεια της Υ.Α. στο πλαίσιο του Προγράμματος Παροχής Στέγασης να ανταποκριθεί στο αίτημα των ελληνικών Αρχών για στήριξη της δυνατότητας υποδοχής αιτούντων άσυλο στη χώρα.Η Ύπατη Αρμοστεία στη Σάμο προτίθεται να προσφέρει προσωρινή στέγαση σε ευάλωτους αιτούντες άσυλο που έχουν καταγραφεί από την Υπηρεσία Ασύλου, αναμένοντας τη μεταφορά τους στην ηπειρωτική Ελλάδα για τη συνέχιση της διαδικασίας ασύλου.
Οι ευάλωτες ομάδες που θα φιλοξενούνται περιλαμβάνουν κατά κύριο λόγο γυναίκες έγκυες ή με βρέφη έως 6 μηνών, άτομα με σοβαρές ιατρικές παθήσεις, ηλικιωμένους ή άτομα με αναπηρία.

Το ίδιο πρόγραμμα υλοποιείται και σε άλλα νησιά καθώς επίσης και στην ηπειρωτική Ελλάδα. Η Ύπατη Αρμοστεία παρέχει σήμερα στέγαση σε περίπου 15.102 άτομα σε όλη τη χώρα. Οι εταίροι αυτού του προγράμματος περιλαμβάνουν τους Δήμους Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Λιβαδειάς, καθώς και διάφορες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Οι ενδιαφερόμενες δομές (ξενοδοχεία, ξενώνες, μικρές ξενοδοχειακές μονάδες, μονάδες διαμερισμάτων ή πανδοχεία) με άδεια λειτουργίας για τουλάχιστον 15 κλίνες από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού ή άλλη αντίστοιχη αρχή, μπορούν να επισκεφθούν τον ακόλουθο σύνδεσμο: http://bit.ly/2jI2Qbg. Ο κατάλογος των εγγράφων που απαιτούνται για να την υποβολή αίτησης είναι διαθέσιμος και στα ελληνικά.

Η αίτηση μπορεί να υποβληθεί στα αγγλικά (κατά προτίμηση) ή στα ελληνικά. Η Υ.Α. ενδιαφέρεται για άμεση διαθεσιμότητα, με αρχική περίοδο σύμβασης τους 3 μήνες. Προθεσμία υποβολής προτάσεων μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου, ώρα 23:59. Η συμπληρωμένη αίτηση πρέπει να αποσταλεί μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αποκλειστικά στο: GREATITB@unhcr.org.


Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετάσχουν σε ενημερωτική συνάντηση σχετικά με τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων αποστέλλοντας ηλεκτρονικό μήνυμα στο choutas@unhcr.org, υπόψη του κύριου Θωμά Χούτα, Senior Supply Assistant. Τυχόν ερωτήματα μπορούν να υποβάλλονται γραπτώς στο choutas@unhcr.org και umunyana@unhcr.org έως τις 7 Φεβρουαρίου και ώρα 23: 59.



«Η Ύπατη Αρμοστεία πιστεύει ότι το πρόγραμμα προσωρινής διαμονής για ευάλωτους αιτούντες άσυλο θα αποτελέσει συνέχεια του πνευματός φιλοξενίας που έχει τόσο γενναιόδωρα επιδείξει ο πληθυσμός της Σάμου κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών», αναφέρει η Rose de Jong, επικεφαλής του Γραφείου Σάμου της Υ.Α.. Ήδη το Νοέμβριο, η Υ.Α. απηύθυνε έκκληση σε όλες τις αρμόδιες αρχές να δράσουν άμεσα για την διασφάλιση επαρκούς στέγασης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στο νησί. Παράλληλα, η Υ.Α. συνεχίζει να στηρίζει τις ελληνικές αρχές στο να μεταφερθούν γρήγορα στην ενδοχώρα όσοι αιτούντες άσυλο έχουν ολοκληρώσει τα πρώτα βήματα της διαδικασίας ασύλου τους, σε στενή συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, την Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης, την Υπηρεσία Ασύλου και το ΚΕΠΟΜ. Από την 1η Οκτωβρίου 2016, 879 αιτούντες άσυλο έχουν μεταφερθεί από τη Σάμο στην ενδοχώρα, με τη βοήθεια της Ύπατης Αρμοστείας.


Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με:
Rose de Jong, (+30) 6956600294, e-mail: dejong@unhcr.org (για διεθνή μέσα)
Έλια Πετρίδου, (+30) 6956202510, e-mail: petridoe@unhcr.org (για τοπικά μέσα)
Δέσποινα Αναγνώστου, e-mail: anagnosd@unhcr.org (για τοπικά μέσα)