13 Ιαν 2017

Διευκρινήσεις σχετικά με τον εξοπλισμό πληροφορικής των Νηπιαγωγείων

Με αφορμή δημοσίευμα σχετικό με τον εξοπλισμό πληροφορικής των Νηπιαγωγείων διευκρινίζουμε ότι για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα σε κάποια θέμα πρέπει να συμβάλλουν αρκετοί φορείς.

Όσο αφορά την ένταξη έργων στο ΕΣΠΑ 2014 – 2020 η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου δραστηριοποιείται έντονα (χωρίς να διαθέτει κανένα εξειδικευμένο στέλεχος) από τον Απρίλιο του 2015.

Συνεργάζεται με την Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του Υπουργείου Παιδείας και με τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Έχει καταθέσει 11 (έντεκα) προτάσεις – προγράμματα, όχι μόνο για την Περιφέρεια Β. Αιγαίου, αλλά και σε αυτά του τα ΥΠ.Π.Ε.Θ, τα οποία εντάσσονται σταδιακά στο ΕΣΠΑ 2014 – 2020.
Η πρόταση «Προμήθειας εξοπλισμού ΤΠΕ στα νηπιαγωγεία» υποβλήθηκε από τον δυνητικά δικαιούχο, την Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του Τομέα Παιδείας του ΥΠ.Π.Ε.Θ με την εκπόνηση της πρότασης από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου. Υπήρξε συνεργασία με τις αντίστοιχες Διευθύνσεις Εκπ/σης και τις σχολικές μονάδες. Επομένως το Υπουργείο Παιδείας έπραξε, στο ακέραιο, αυτό που σχεδίασε και όφειλε, κι όχι το αντίθετο που αναγράφεται στο δημοσίευμα.

Προηγουμένως πραγματοποιήθηκε έρευνας αγοράς για καθορισμό τιμών, υπολογίστηκαν διαφορετικές τιμές για τα μεγάλα νησιά και άλλες για τα μικρά. Σε αυτές συμπεριλήφθηκε το χρηματοοικονομικό κόστος, κόστη μεταφορικών και εγγύησης τριών ετών, κόστος εγκατάστασης εξοπλισμού, παραγωγή μήτρας και αναπαραγωγή μέσων αποθήκευσης και ΦΠΑ. Επίσης για να υποστηριχθεί η πρόταση συντάχθηκε «Έκθεση τεκμηρίωσης καταγραφής αναγκών προμήθειας εξοπλισμού ΤΠΕ στις Σχολικές Μονάδες Προσχολικής Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης Περιφέρειας Β. Αιγαίου». Ο εξοπλισμός αφορά τα εξής είδη:
·       Φορητός Η/Υ (laptop)
·       Βιντεοπροβολέας επιτραπέζιος
·       Εκτυπωτής Laser ασπρόμαυρος
·       Κάμερα υπολογιστή
·       Πολυμηχάνημα Α4
·       Σετ Ρομποτικής


Ανάλογες προτάσεις έχουν υποβληθεί για εξοπλισμό ΤΠΕ των Δημοτικών, Γυμνασίων, Γενικών Λυκείων και ΕΠΑΛ του Β. Αιγαίου, οι οποίες θα υλοποιηθούν. Για την υποβολή τους πολύτιμη ήταν η συμμετοχή του κ. Νίκου Μακαρώνη, δασκάλου αποσπασμένου στην ΠΔΕ Β. Αιγαίου την προηγούμενη χρονιά, καθώς και του κ. Σωκράτη Χατζηκωνσταντίνου Προϊσταμένου της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ του Υπουργείου Παιδείας.Όσο αφορά τις ελλείψεις των εργαστηρίων σας ενημερώνουμε ότι κατά την προηγούμενη Προγραμματική Περίοδο ΕΣΠΑ, 2007 – 2013 στην Προσχολική Εκπ/ση κανένα νηπιαγωγείο δεν έλαβε εξοπλισμό ΤΠΕ. Επίσης από τα 137 Δημοτικά μόνο 11 εξοπλίστηκαν, 7 με κινητό εργαστήριο (το 2010), και άλλα 4 (το 2015) και 38 εξοπλίστηκαν μόνο με φορητό υπολογιστή. Κάποια Γυμνάσια εξοπλίστηκαν μόνο με Διαδραστικούς Πίνακες και όσο αφορά τα Γενικά Λύκεια δεν υλοποιήθηκε κανένα πρόγραμμα εξοπλισμού από κοινοτικούς πόρους την τελευταία δεκαετία. Αντιθέτως, όπως προέκυψε από τον έλεγχο του προγράμματος ΕΣΠΑ 2007 -2013, ζητήθηκε και δόθηκε εξοπλισμός ο οποίος δεν ήταν αναγκαίος σε κάποια σχολεία.