23 Ιαν 2017

Αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες .Παρέμβαση της Σκα Κέλλερ στο Eυρωκοινοβούλιο για το προσφυγικό

Ηχηρή παρέμβαση έκανε η Σκα Κέλλερ στη συνεδρίαση του ευρωκοινοβουλίου για το προσφυγικό, τονίζοντας ότι επιτέλους η ΕΕ οφείλει να επανακτήσει τη χαμένη της αξιοπρέπεια.

Η Σκα Κέλλερ, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει κάνει πολλές επισκέψεις στην Ελλάδα, σε Λέσβο, Χιο, Κω, Ειδομένη, Θεσσαλονίκη, Αττική κλπ εκλέχθηκε πρόσφατα συμπρόεδρος της ευρωομάδας των Πράσινων στο ευρωκοινοβούλιο. 
Κατά την παρέμβαση της σημείωσε ότι δεν είναι δυνατόν στον 21οαιώνα να πεθαίνουν άνθρωποι στην ΕΕ από το κρύο και παιδιά να υποφέρουν από κρυοπαγήματα. Δεν είναι δυνατόν να πιστεύουν κάποιοι ότι το να φέρεται η ΕΕ άσχημα σε πρόσφυγες και μετανάστες είναι μια πολιτική αποτρεπτική για όσους πρόσφυγες θέλουν να έρθουν στην Ευρώπη. Ανεχόμαστε να υποφέρουν κάποιοι πρόσφυγες ώστε να μην έρθουν άλλοι. Αυτή σίγουρα δεν είναι η ΕΕ που ονειρευτήκαμε.

Η Σκα Κέλλερ σημείωσε ότι είναι απαραίτητη η μεταφορά προσφύγων από τα ελληνικά νησιά στην ενδοχώρα, κίνηση που παγώνει με ευθύνη της Κομισιόν εξαιτίας της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας. Είναι απαραίτητο επίσης να προχωρήσει επιτέλους το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων όπως έχουν δεσμευτεί οι χώρες της ΕΕ, καθώς μόνο το 6,4% του αριθμού προσφύγων που είχε συμφωνηθεί έχει μετακινηθεί. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να δεσμευτούμε ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε να υποκρινόμαστε ότι οι πρόσφυγες θα σταματήσουν να αναζητούν σωτηρία, καθώς φεύγουν κατατρεγμένοι από τις χώρες τους, επειδή η ΕΕ τους υποδέχεται σε τραγικές συνθήκες. Πρέπει να προσφέρουμε αξιοπρέπεια σε αυτούς τους ανθρώπους για να επαναφέρουμε και τη δική μας αξιοπρέπεια στην Ευρώπη.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θα συνεχίσουν τις παρεμβάσεις τους σε διεθνές επίπεδο μέσα από τη συμμετοχή τους στο Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα και καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την κυβέρνηση να προχωρήσουν σε μέτρα απεγκλώβισης των προσφύγων από τα νησιά και να οργανώσουν επιτέλους τις δομές «φιλοξενίας» ώστε να μην ξαναδούμε τις τραγικές στιγμές που ζήσαμε τις τελευταίες ημέρες.