31 Ιαν 2017

Γιάννης Μπαλάφας:H κατάσταση δεν είναι δραματική στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Σάμο

Ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μπαλάφας, μίλησε σήμερα 31 Ιανουαρίου στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 984 και τον δημοσιογράφο Άρη Τόλιο.Ο Υφυπουργός σχολίασε, σχετικά με την ερώτηση του δημοσιογράφου για το τι θα γίνει με την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά:«Εγώ βρίσκομαι σήμερα στη Σάμο ενώ ο κ. Μουζάλας θα πάει στη Λέσβο. Αυτό που μπορώ να σας πω, μετά από την πολύωρη παραμονή μου στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) και μετά από πολλές συζητήσεις και συναντήσεις είναι, ότι η κατάσταση εδώ δεν είναι δραματική, εκτός από ορισμένα ζητήματα που τα βελτιώνουμε καθημερινά. Οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές, δεν υπάρχουν ιδανικές καταστάσεις υπό τέτοιες συνθήκες. Είναι μια κατάσταση υπό έλεγχο και δεν τα ωραιοποιώ καθόλου, σας διαβεβαιώνω.
Οι συνθήκες λοιπόν στο ΚΥΤ της Σάμου είναι ανθρώπινες, με πολύ μεγάλη προσπάθεια των ανθρώπων που βρίσκονται εδώ και βοηθάνε, αλλά και της Ύπατης Αρμοστείας, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και ημών. Η αποσυμφόρηση που αναφέρετε γίνεται σταδιακά, διότι όποιος πιστεύει ή υποστηρίζει ότι αύριο μπορούν να αδειάσουν τα νησιά ή δεν ξέρει τι γίνεται ή λέει ψέματα».
Σε ερώτηση του κ. Τόλιου για τα σχόλια της Ύπατης Αρμοστείας, ότι υπήρξαν δραματικές καθυστερήσεις στη διαμόρφωση των καταυλισμών, ο κ. Μπαλάφας ανέφερε:
«Δεν ξέρω για ποιους καταυλισμούς μιλάει η Ύπατη Αρμοστεία και ούτε θέλω να συνεχίσω αυτήν τη συζήτηση. Όπου υπάρχουν καθυστερήσεις τις καλύπτουμε. Και να σας πω και κάτι, για να είμαστε ειλικρινείς. Είχαμε εφέτος έναν χειμώνα, που ελπίζω να μην συνεχιστεί, που ήταν ο χειρότερος των τελευταίων πενήντα χρόνων, σε ορισμένες περιοχές. Μια χώρα όπως η Ελλάδα, γονατισμένη οικονομικά, κάνει ότι μπορεί για να βοηθήσει, με προσπάθεια και από το υστέρημα του λαού της, αυτούς τους ανθρώπους που χωρίς την θέλησή τους βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στην πατρίδα μας.
Το επιχείρημα της αντιπολίτευσης για τη μη απορρόφηση των κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι απλώς ψευδές. Πολλά από τα χρήματα που έρχονται από έξω, δεν τα διαχειρίζεται η ελληνική κυβέρνηση. Τα πολλά χρήματα, όλο αυτό το διάστημα τα διαχειρίζονται η Ύπατη Αρμοστεία και οι διάφορες ΜΚΟ. Δεν τίθεται λοιπόν ζήτημα απορρόφησης από την ελληνική κυβέρνηση».
Σχετικά με το θέμα της διαπραγμάτευσης και τις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών για τις οποίες μιλάει η κυβέρνηση αλλά και την αποκάλυψη του Βloomberg ότι ο Υπουργός Οικονομικών παραδέχεται ασυνέπεια στα 2/3 των δεσμεύσεων, ο κ. Μπαλάφας σχολίασε:
«Αυτές οι δεσμεύσεις που αναλάβαμε με την υπογραφή της δύσκολης συμφωνίας πέρσι το καλοκαίρι, υλοποιούνται κατά γράμμα. Αλλά τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο., φαντάζομαι ότι συμφωνείτε και εσείς σε αυτό. Το να νομοθετήσουμε από τώρα προληπτικά μέτρα, όπως θέλει ένα μέρος των δανειστών, μέτρα που ίσως χρειαστούν μετά από 3 χρόνια, νομίζω ότι κάθε λογικός άνθρωπος το θεωρεί τουλάχιστον υπερβολικό, αν όχι παράλογο».
Κλείνοντας ο κ. Μπαλάφας τόνισε ότι είχε τη διαβεβαίωση από τον Δήμαρχο της Σάμου ότι πάνε πάρα πολύ καλά οι προκρατήσεις στο νησί για εφέτος, πράγμα που δείχνει ότι αναμένεται να πάει καλά ο τουρισμός αυτήν την χρονιά στο νησί, που δυστυχώς πέρσι δεν πήγε πολύ καλά.