8 Φεβ 2017

Ερώτηση Νότη Μαριά στην Ευρωβουλή για τη συνέχιση και το 2017 της εφαρμογής του πιλοτικού προγράμματος διευκόλυνσης θεωρήσεων

Άμεση ήταν η αντίδραση του Ανεξάρτητου Ευρωβουλευτή Καθηγητή Νότη Μαριά μετά την γνωστοποίηση της προχθεσινής γραπτής ενημέρωσης του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών κ. Κατρούγκαλου ότι απορρίφθηκε το Ελληνικό αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δη προς τον Αντιπρόεδρο της κ. Timmermans και τον Επίτροπο κ. Αβραμόπουλο για συνέχιση και το 2017 της εφαρμογής του πιλοτικού προγράμματος διευκόλυνσης θεωρήσεων για τα νησιά του Β. και Ν. ΑιγαίουΈτσι σήμερα 8/2/2017 ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής κατέθεσε στην Ευρωβουλή Γραπτή Ερώτηση ζητώντας τη συνέχιση και το 2017 της εφαρμογής του πιλοτικού προγράμματος διευκόλυνσης θεωρήσεων για τα νησιά του Β. και Ν. Αιγαίου.

Στην Ερώτησή του η οποία απευθύνεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής επισημαίνει ότι «μεγάλη αγανάκτηση επικρατεί πλέον στα νησιά του Αιγαίου μετά την από 6/2/2017 έγγραφη ενημέρωση του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών κ. Κατρούγκαλου ότι παρά το σχετικό Ελληνικό αίτημα «προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν κατέστη δυνατή η επέκταση του πιλοτικού προγράμματος διευκόλυνσης θεωρήσεων για τα νησιά του Β. και Ν. Αιγαίου μετά την 30η Οκτωβρίου 2016».

«Και όλα αυτά», συνεχίζει ο Νότης Μαριάς «παρά το σχετικό αίτημα του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών που ζητά να εφαρμοστεί και για το 2017 το εν λόγω πιλοτικό πρόγραμμα διευκόλυνσης της διαδικασίας χορήγησης βίζας (gate visa Schengen) στις πύλες εισόδου νησιών που ως γνωστόν ήδη κάθε χρόνο από το 2012-2016 εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία κυρίως στα 5 μεγάλα νησιά Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω και Ρόδου σε υπηκόους τρίτων χωρών, που έρχονται για τουρισμό».

Δεδομένου ότι «η σημασία αυτού του πιλοτικού προγράμματος τόσο για τον τουρισμό εν γένει όσο και την τοπική οικονομία είναι πολύ μεγάλη ειδικά από τη στιγμή που ο τουρισμός και όχι μόνο στα νησιά του Αιγαίου έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από τις τεράστιες προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές», ο Νότης Μαριάς ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν «επιβεβαιώνει την παραπάνω έγγραφη ενημέρωση του Έλληνα Αναπληρωτή Yπουργού Εξωτερικών» και σε περίπτωση θετικής απάντησης καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «να δεχθεί την εφαρμογή στην νησιωτική Ελλάδα του παραπάνω πιλοτικού προγράμματος για το 2017».

Ακολουθεί το κείμενο της από 8/2/2017 Γραπτής Ερώτησης του Νότη Μαριά προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

«Θέμα: Εφαρμογή και το 2017 του πιλοτικού προγράμματος διευκόλυνσης θεωρήσεων για τα νησιά του Β. και Ν. Αιγαίου.

Μεγάλη αγανάκτηση επικρατεί πλέον στα νησιά του Αιγαίου μετά την από 6/2/2017 έγγραφη ενημέρωση του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών κ. Κατρούγκαλου ότι παρά το σχετικό Ελληνικό αίτημα «προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν κατέστη δυνατή η επέκταση του πιλοτικού προγράμματος διευκόλυνσης θεωρήσεων για τα νησιά του Β. και Ν. Αιγαίου μετά την 30η Οκτωβρίου 2016».Και όλα αυτά παρά το σχετικό αίτημα του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών που ζητά να εφαρμοστεί και για το 2017 το εν λόγω πιλοτικό πρόγραμμα διευκόλυνσης της διαδικασίας χορήγησης βίζας (gate visa Schengen) στις πύλες εισόδου νησιών που ως γνωστόν ήδη κάθε χρόνο από το 2012-2016 εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία κυρίως στα 5 μεγάλα νησιά Λέσβου , Χίου, Σάμου Κω και Ρόδου σε υπηκόους τρίτων χωρών, που έρχονται για τουρισμό .

Η σημασία αυτού του πιλοτικού προγράμματος τόσο για τον τουρισμό εν γένει όσο και την τοπική οικονομία είναι πολύ μεγάλη ειδικά από τη στιγμή που ο τουρισμός και όχι μόνο στα νησιά του Αιγαίου έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από τις τεράστιες προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1.Επιβεβαιώνει την παραπάνω έγγραφη ενημέρωση του Έλληνα Αναπληρωτή Yπουργού Εξωτερικών;

2.Αν ναι, προτίθεται τελικά να δεχθεί την εφαρμογή στην νησιωτική Ελλάδα του παραπάνω πιλοτικού προγράμματος για το 2017;»