1 Φεβ 2017

Σήμερα συζητιέται στο Σ.τ.Ε. η προσφυγή των κατοίκων της Πλαγιάς και των Κοσσοικιών για την κατασκευή ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ Ικαρίας.

Την Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου συζητείται στο ΣτΕ η προσφυγή των κατοίκων Πλαγιάς και Κοσσοικιών ενάντια στην κατασκευή ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ Ικαρίας στον οικισμό Έξω Πλαγιά. «Η ιστορία ξεκινάει από το 2003» λένε στο κείμενό τους οι σύλλογοι «όπου επιλέχθηκε η παραπάνω περιοχή για το έργο και η αντίδραση των κατοίκων ήταν άμεση». Στηριζόμενοι και στην μελέτη του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) η οποία κατέληγε στο συμπέρασμα ότι «η περιοχή της Έξω Πλαγιάς παρουσιάζει δυσμενή και απαγορευτικά περιβαλλοντικά, υδρολογικά και υδρογεωλογικά χαρακτηριστικά με αποτέλεσμα ο συγκεκριμένος χώρος να μην πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις καταλληλότητας χώρου διάθεσης απορριμμάτων και συναφών έργων».
Στο κείμενο των συλλόγων αναφέρεται επίσης ότι: «η πιθανή κατασκευή του ΧΥΤΑ είναι μόνο η αρχή μιας διαδικασίας, που θα μετατρέψει ένα πραγματικά παρθένο τόπο σε ΒΙ.ΠΕ. της Ικαρίας, προσελκύοντας και άλλες βιομηχανικού τύπου εγκαταστάσεις μιας και θα υπάρχει προηγούμενο» και καταλήγουν: «η σωτηρία της περιοχής μας αποτελεί υπόθεση όλων και ξεπερνάει μικροπολιτικά παιχνίδια και προσωπικές διαφορές. Είναι υποχρέωση όλων μας να αντιδράσουμε στην καταστροφή του τόπου μας και την υποβάθμιση των ζωών μας, μέσα και έξω από τις αίθουσες των δικαστηρίων.