20 Μαρ 2017

Ανακοίνωση Αγωνιστικών Κινήσεων Εκπαιδευτικών για την απόφαση 18 Μαρτίου

Καταδικαστική ήταν η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Σάμου της 17/3/17, τόσο για τον εκπρόσωπο της ΠΕΑΕΑ Δ. Γρυδάκη (18 μήνες !!! για συκοφαντική δυσφήμιση) όσο και για τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ Τ. Διαμαντίδη (εξύβριση και παύση της δίωξης). Και οι δύο δηλαδή –ανεξάρτητα των διαφορών στο σκεπτικό και στην τελική απόφαση- κρίθηκαν «ένοχοι» γιατί αντέδρασαν στη διάδοση φασιστικών-ρατσιστικών απόψεων, γιατί αντιτάχθηκαν σε κηρύγματα εξύμνησης του
Μεταξά και της εφτάχρονης χούντας.Παράλληλα και σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας περίσσεψαν οι –από την έδρα- νουθεσίες και υποδείξεις για το αν και πως επιτρέπεται να καταγγέλλεται από ένα πολίτη μια άποψη ως φασιστική, για το ποια είναι τα «επιτρεπτά όρια» στις ανακοινώσεις ενός σωματείου.

Η ίδια η πραγματοποίηση της δίκης αυτής με το συγκεκριμένο κατηγορητήριο και βέβαια η κατάληξη της, μπορεί να αξιολογηθεί πολιτικά μόνο στο πλαίσιο των πολλών άλλων ανάλογων και παρόμοιων διώξεων ενάντια σε αγωνιστές και συνδικαλιστές, ενάντια σε αγώνες και σωματεία που γίνονται τα τελευταία χρόνια και το τελευταίο διάστημα σε όλη τη χώρα. Μπορεί να αξιολογηθεί πολιτικά μόνο στο πλαίσιο της άγριας αντιλαϊκής επίθεσης κυβέρνησης –ΕΕ-ΔΝΤ, και ενόψει των νέων μέτρων, του νέου «μνημονίου», που φέρνει η δεύτερη αξιολόγηση. Μπορεί να αξιολογηθεί πολιτικά στο φόντο των αναβαθμισμένων υπηρεσιών που αναλαμβάνει η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμένου για την προώθηση των αμερικανονατοϊκών πολεμικών επιχειρήσεων στην περιοχή, στο φόντο της έντασης της αντιπροσφυγικής πολιτικής του συστήματος και της κυβέρνησης του. Και ιδιαίτερα για τους χώρους της Εκπαίδευσης, το νέο αυτό χτύπημα στις λαϊκές ελευθερίες και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων μπορεί και πρέπει να αξιολογηθεί πολιτικά ενόψει της νέας επίθεσης που ετοιμάζει η κυβέρνηση (αξιολόγηση,«νέο σχολείο»,νέα χτυπήματα στα εργασιακά δικαιώματα…) 

Το σύστημα και η κυβέρνηση του θέλουν ένα λαό φοβισμένο και υποταγμένο! Με την πολιτική των διώξεων και της τρομοκρατίας, με την πολιτική της φασιστικοποίησης της δημόσιας ζωής, θέλουν να βάλουν «στο γύψο» το δικαίωμα στη μαζική πάλη. Τα φασιστικά, ρατσιστικά, εθνικιστικά κηρύγματα και απόψεις υπηρετούν αυτές τις επιδιώξεις. Η ίδια η ναζιστική Χ.Α. –με την οποία εξάλλου η κυβέρνηση «αγκαλιάστηκε» στο Καστελόριζο- ξεπλένεται από το σύστημα και αξιοποιείται από την κυβέρνηση και τα κόμματα του συστήματος ως μια πολύ χρήσιμη δύναμη και εφεδρεία για αυτές τους τις επιδιώξεις!

Είναι επικίνδυνη αυταπάτη και απάτη η θεώρηση που αναζητά τη στήριξη των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών του λαού και της νεολαίας στο κατά Σαμαρά και Βενιζέλο «συνταγματικό τόξο» και στην («αριστερή»!!!) κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ούτε βέβαια μπορεί η αντιφασιστική πάλη να βρει στήριγμα και δικαίωση από τους μηχανισμούς του συστήματος και του κράτους που είναι φύσει και θέση αυτοί που υλοποιούν το χτύπημα των εργατικών-λαϊκών ελευθεριών.

Απέναντι στους εργαζόμενους και τη νεολαία δεν είναι μόνο η Χ.Α. που αναμφίβολα αποτελεί βραχίονα της επίθεσης του συστήματος. Είναι πριν από όλα η ίδια η πολιτική του συστήματος, η κυβέρνηση του, τα κόμματα του, το κράτος του. Δεν υπάρχει αντιφασιστική πάλη που δεν θα τα βάζει με την πολιτική της εξαθλίωσης και της ανεργίας, με την πολιτική της υπηρέτησης των Αμερικάνων και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών. Η απουσία αυτής της γραμμής και κατεύθυνσης –που καταγράφηκε στις ανακοινώσεις πολιτικών και μαζικών φορέων ενόψει της δίκης της 17/3- στρώνει το δρόμο και στην ενίσχυση των καθαυτών φασιστικών αντιλήψεων και δυνάμεων. Η πλατιά αντιφασιστική διάθεση που εκδηλώθηκε και με την μαζική παρουσία λαού και εργαζομένων στη δίκη της 17/3, με αυτή την κατεύθυνση χρειάζεται να εξοπλιστεί για να έχει προοπτική και διέξοδο. Και είναι ευθύνη των σωματείων και των μαζικών φορέων που αρκέστηκαν σε κάλεσμα κόσμου, αλλά επέλεξαν να μην διοργανώσουν συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια για να εκφραστεί αγωνιστικά αυτός ο κόσμος, για να δοθεί ευρύτερα στο λαό το μήνυμα της αντιφασιστικής πάλης, το μήνυμα της πάλης ενάντια στην πολιτική του συστήματος και της κυβέρνησης του. 

Ø ΚΑΤΩ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΔΙΩΞΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ø ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ

Ø ΟΧΙ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ, ΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ

Ø ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ–ΚΟΙΝΗ ΠΑΛΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΩΝ

Ø ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ


Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών