2 Μαρ 2017

Κομισιόν: ‘Επρεπε να φεύγουν 3.000 πρόσφυγες από Ελλάδα κάθε μήνα

«Η πίεση στην Ελλάδα και την Ιταλία παραμένει, ενώ ταυτόχρονα έχουν γίνει οι απαραίτητες προετοιμασίες. Δεν υπάρχουν πια δικαιολογίες για τα κράτη-μέλη», τονίζει η Κομισιόν καλώντας τις χώρες μέλη « να εντατικοποιήσουν τις μετεγκαταστάσεις προσφύγων». Μάλιστα,η Επιτροπή προειδοποιεί ότι «δεν θα διστάσει να κάνει χρήση των δικαιωμάτων που της δίνουν οι Συνθήκες»
, αναφερόμενη στη διαδικασία παράβασης -κυρώσεων, που προβλέπεται στο ευρωπαϊκό δίκαιο.Σύμφωνα με τα στοιχεία της μηνιαίας έκθεσης της Επιτροπής για τη μετεγκατάσταση και την επανεγκατάσταση, κατά το μήνα Φεβρουάριο σημειώθηκε νέο ρεκόρ μετεγκαταστάσεων (1.940), αριθμός που όμως είναι πολύ μικρότερος από το στόχο των 3.000 μετακινήσεων το μήνα από την Ελλάδα και 1.500 από την Ιταλία.

Μέχρι στιγμής, μόνο δύο κράτη-μέλη, η Μάλτα και η Φινλανδία, δείχνουν πρόθεση να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, απέναντι στην Ιταλία και στην Ελλάδα, αλλά στις δύο χώρες αναλογεί μόλις το 8% των προβλεπόμενων μετεγκαταστάσεων.

Οι Βρυξέλλες παρουσίασαν επίσης σήμερα «ένα σχέδιο δράσης», προκειμένου να απελαύνονται πολύ πιο συστηματικά οι μετανάστες που δεν έχουν δικαίωμα να λάβουν άσυλο.

Επίσης προτείνει να τεθούν στη διάθεση των χωρών μελών 200 εκατομμύρια ευρώ το 2017 «για να υποστηρίξουν τα εθνικά μέτρα αναφορικά με τις απελάσεις καθώς και τις κοινές, ευρωπαϊκές ενέργειες».

ΠΗΓΗ:ΑΜΠΕ