10 Απρ 2017

Η Κίνηση «ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ-ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΩΝ ΣΑΜΟΥ (ΣΥΣΤΑΣ)»κατά του ΕΟΣ Σάμου

Ο αμπελοοινικός είναι ο σημαντικότερος παραγωγικός και οικονομικός τομέας της Σάμου. Το σαμιώτικο είναι το κορυφαίο γλυκό κρασί της παγκόσμιας αγοράς και συνδέεται άρρηκτα με την ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού μας. 
Το αγροτοσυνεταιριστικό κίνημα της Σάμου επέβαλε το 1934 την ίδρυση των 25 πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών και της ΕΟΣΣ.
Η κορυφαία αυτή συνεταιριστική οργάνωση λειτουργεί σε εχθρικό περιβάλλονπου δημιούργησε η αντιαγροτική-αντισυνεταιριστική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και των ελληνικών κυβερνήσεων. 

Η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και η Κοινή Οργάνωση Αγοράς (ΚΟΑ) της ΕΕ διαμορφώνουν εδώ και δεκαετίες συνθήκες ανεξέλεγκτης δράσης και κερδοφορίας μονοπωλιακών ομίλων και επιχειρήσεων στους κλάδους παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας τροφίμων. Οι Συνεταιρισμοί αποτελούν εμπόδιο. Ο αφανισμός τους είναι αναγκαία προϋπόθεση διαμόρφωσης και ολοκλήρωσης αυτών των συνθηκών. 

Η ένταξη της χώρας μας αρχικά στην ΕΟΚ, αργότερα στην ΕΕ και την ΟΝΕ οδήγησαν στην κατάργηση όλων των μέτρων προστασίας της εγχώριας παραγωγής, στην επιβολή μέτρων συρρίκνωσής της, στις αθρόες εισαγωγές, στην αύξηση των επιτοκίων, της φορολογίας και του κόστους παραγωγής. 

Οι συνέπειες για τη μικρομεσαία αγροτιά της πατρίδας μας ήταν καταστροφικές. Πάνω από ένα εκατομμύριο αγρότες εγκατέλειψαν το επάγγελμά τους, χιλιάδες συνεταιρισμοί έβαλαν λουκέτο και ολόκληροι κλάδοι παραγωγής (ζάχαρη, καπνός κ.λ.π) διαλύθηκαν. 

Την τελευταία οχταετία οι ιμπεριαλιστικοί μηχανισμοί της ΕΕ, του ΔΝΤ, του ΟΟΣΑ σχεδιάζουν 

και επιβάλλουν μαζί με τις ελληνικές κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα το χειρότερο πλιάτσικο που γνώρισε ο τόπος μας. Η καταλήστευση του πλούτου που παράγουν οι εργαζόμενοι, οι αγρότες και οι αυτοαπασχολούμενοι, η ανεργία και η φτώχεια, παίρνουν σήμερα πρωτοφανείς και εκρηκτικές διαστάσεις. 

Ο υπέρμετρος δανεισμός της ΕΟΣΣ με τοκογλυφικά επιτόκια που διοχετεύει στις τράπεζες το μεγαλύτερο μέρος της αξίας του σαμιώτικου κρασιού, η κατάργηση της επιδότησης εξαγωγών, η μείωση των πωλήσεων και της τιμής του προϊόντος, ο καταποντισμός του εισοδήματος των αμπελουργών είναι μερικές από τις οδυνηρές, μέχρι τώρα, συνέπειες της εφαρμογής των αντιλαϊκών σχεδιασμών της ΕΕ, του ΔΝΤ και των ελληνικών κυβερνήσεων. 

Η νέα φοροασφαλιστική λεηλασία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αρπάζει και τα τελευταία ψίχουλα εισοδήματος που είχαν απομείνει από τις ληστρικές επιδρομές των προηγούμενων κυβερνήσεων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) στους Έλληνες αγρότες.Η μείωση 60% των συντάξεων,η επιβολή εισφοράς ΕΦΚΑ σε συνταξιούχους και ετεροαπασχολούμενους που έχουν αγροτικό εισόδημα οδηγεί αναγκαστικά στη φυγή από το χωράφι και στην ερήμωση της υπαίθρου. 

Η εγκατάλειψη της αμπελοκαλλιέργειας είναι σήμερα φαινόμενο έντονο και ορατό που αποτυπώνεται στη μείωση της παραγωγής και αποτελεί θανάσιμο κίνδυνο για την αμπελουργία, τους αμπελουργούς και τον ΕΟΣΣ. Μέσα σ΄ αυτή την τραγική πραγματικότητα είναι αδύνατο να επιβιώσει ο πιο νοικοκυρεμένος, ο πιο σύγχρονος συνεταιρισμός, ο πιο εργατικός, ο πιο προοδευτικός αγρότης. Αυτό που θα πετυχαίνει ο αγρότης με την περισσότερη δουλειά του, αυτό που θα πετυχαίνει ο συνεταιρισμός, με την αύξηση των πωλήσεων και τις καλύτερες τιμές, θα το αρπάζει ο φορατζής κι ο τοκογλύφος. 


Είναι επείγουσα ανάγκη ο ΕΟΣΣ να μπει μπροστά, να συνεγείρει, να συσπειρώσει τους αμπελουργούς και, σε συνεργασία με την υπόλοιπη αγροτιά του νησιού, να κινητοποιήσει τη σαμιακή κοινωνία για τη δημιουργία κινήματος ακύρωσης των μέτρων και ανατροπής, στο σύνολό της, της ληστρικής αντιλαϊκής, αντιαγροτικής, αντισυνεταιριστικής πολιτικής που εφαρμόζεται. Είναι πια φανερό πως η επιβίωση του αμπελοοινικού τομέα και γενικότερα των αγροτών της Σάμου εξαρτάται άμεσα από την ακύρωση των μνημονίων και τη μονομερή διαγραφή του χρέους της χώρας μας. Κι αυτό δεν μπορεί να συμβεί όσο η χώρα μας είναι μέσα στην ευρωζώνη και την ΕΕ. Κατά συνέπεια, στόχος των προσπαθειών μας πρέπει να είναι η δημιουργία ενός παναγροτικού, πανεργατικού, παλλαϊκού μετώπου που θα επιβάλλει την ακύρωση των μνημονίων, τη διαγραφή του χρέους και την αποδέσμευση της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΔΝΤ. 

Τα διοικητικά συμβούλια της ΕΟΣΣ έχουν βαριές διαχρονικές ευθύνες. Αντί να ενημερώσουν, 
να συσπειρώσουν, να κινητοποιήσουν τους αμπελουργούς για την αντιμετώπιση της επίθεσης που εδώ και δεκαετίες δέχονται, εφάρμοσαν απαρέγκλιτα όλες τις καταστροφικές πολιτικές των κομμάτων που τα στηρίζουν. Τα μέλη τους, κατά κανόνα, λειτούργησαν περισσότερο σαν κομματικοί εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, παρά σαν εκπρόσωποι των αμπελουργών. Συνέπεια αυτής της πρακτικής είναι η διάσταση, η αποστασιοποίηση συνεταίρων και συνεταιρισμού, η δημιουργία κλίματος καχυποψίας και αντιπαλότητας. 

Οι εργαζόμενοι είναι η ψυχή και το μυαλό του συνεταιρισμού. Αμπελουργοί και εργαζόμενοι αποτελούν ένα ενιαίο αδιάσπαστο σύνολο. Λεηλατούνται και οι δύο από την ίδια αντιλαϊκή πολιτική, έχουν κοινά συμφέροντα, κοινά προβλήματα που η λύση τους απαιτεί κοινό αγώνα. Καλλιεργείται συστηματικά η αντίληψη ότι το μισθολογικό κόστος ευθύνεται για το μειωμένο εισόδημα των αμπελουργών. Στόχος τέτοιων αιτιάσεων είναι η δημιουργία χάσματος και αντιπαράθεσης μεταξύ αμπελουργών και εργαζομένων, η απόκρυψη των ευθυνών, των πραγματικών προβλημάτων και των επιπτώσεών τους σε αμπελουργούς και εργαζόμενους. Η εργασία δεν παράγει κόστος. Παράγει πλούτο και αξία που μόνο μικρό μέρος της καταβάλλεται στον εργαζόμενο. Παράγει κέρδη για τις επιχειρήσεις. Η λεηλασία του μόχθου των αμπελουργών αλλού πρέπει να αναζητηθεί: στην τραπεζική τοκογλυφία και την κρατική φοροληστεία, στα υπερκέρδη των επιχειρήσεων παραγωγής και εμπορίας τροφίμων, γεωργικών εφοδίων και μηχανημάτων. 

Οι συνεταιρισμοί, από τη φύση τους, ακόμα και στις δυσμενέστερες συνθήκες, ακόμα και οι πιο αντιδραστικοί αναπτύσσουν, σε μεγάλο ή μικρό βαθμό, την ομαδικότητα, την αυτενέργεια, την αλληλοβοήθεια. Δημιουργούν οικονομικές οργανώσεις που βασίζονται στην αρχή της οικονομικής πάλης ενάντια στην τάξη των εκμεταλλευτών. Εδώ βρίσκεται η μεγάλη, αναντικατάστατη αξία τους. 

Η ΕΟΣΣ τα 82 χρόνια ύπαρξης και λειτουργίας της, παρά τα εσωτερικά της προβλήματα, παρά 

το εχθρικό περιβάλλον που αντιμετώπιζε, περιφρούρησε και ανέδειξε την εξαιρετική ποιότητα του σαμιώτικου κρασιού, το καθιέρωσε σαν το κορυφαίο κρασί της παγκόσμιας αγοράς, συγκέντρωσε την παραγωγή και πέτυχε αξιοπρεπείς τιμές, περιόρισε την εκμετάλλευση του αμπελουργού απ’ τον χονδρέμπορο, του έδωσε όραμα και προοπτική, αξιοπρέπειά και εισόδημα. Έγινε βασικός πυλώνας στήριξης και ανάπτυξης της σαμιακής κοινωνίας. 

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με πρωτεργάτη και συνυπεύθυνο τον βουλευτή Σάμου Δημ. Σεβαστάκη, υλοποίησε επιταγές του μνημονίου και της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, ψήφισε τον αντισυνεταιριστικό νόμο 4384/2016 και κατάργησε την αναγκαστικότητα. Στόχος τους η διάλυση της ΕΟΣΣ, η παράδοση του αμπελοοινικού τομέα της Σάμου σε τοπικά και ευρύτερα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα. Οι αμπελουργοί της Σάμου συντάχθηκαν με τις πρωτοπόρες δυνάμεις του αγροτοσυνεταιριστικού κινήματος του νησιού, που για 

δεκαετίες στηρίζουν μαχητικά τα συμφέροντά τους και δεν συμβιβάστηκαν ούτε αποστρατεύτηκαν. Έδωσαν και κέρδισαν τη μάχη για την ύπαρξη, την συνέχεια και την προστασία του νέου συνεταιρισμού παρά τη λυσσαλέα αντίδραση συμφερόντων, μηχανισμών και παραγόντων της ΕΟΣΣ, παρά τη θολούρα, τη σύγχυση και τις επινοημένες παρεμβάσεις. 

ü Αποσοβήθηκε η διάλυση της ΕΟΣΣ και η αρπαγή της περιουσίας της που δημιουργήθηκε από το μόχθο γενεών αμπελουργών. 

ü Το σύνολο των αμπελουργών προσχώρησε στο νέο «Ενιαίο Αγροτικό Οινοποιητικό 

Συνεταιρισμό Σάμου» (ΕΟΣΣ) . 

ü Ψηφίστηκε το καταστατικό του ΕΟΣΣ που κατοχυρώνει την αναγκαστικότητα για τα μέλη του, αποκλείει την είσοδο επιχειρηματικών συμφερόντων, ενισχύει τα συνεταιριστικά χαρακτηριστικά του και, εν τέλει, ακυρώνει στην πράξη τους διαλυτικούς για το συνεταιρισμό της Σάμου στόχους του νόμου 4384/2016 και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. 

Η νίκη όμως αυτή των αμπελουργών δεν ανέτρεψε ούτε άλλαξε τις αρνητικές συνθήκες μέσα στις οποίες καλείται να υπάρξει, να λειτουργήσει και να αναπτυχθεί ο νέος συνεταιρισμός. Οι συνθήκες αυτές επιδεινώνονται κάθε μέρα. Η ΕΕ, το ΔΝΤ, οι ελληνικές κυβερνήσεις και η εξουσία του κεφαλαίου είναι εδώ. Οι επιθέσεις εναντίον του συνεταιρισμού, των αμπελουργών και των εργαζομένων θα συνεχιστούν, θα πυκνώσουν, θα ενταθούν. 

Οι εσωτερικοί συσχετισμοί δυνάμεων, που προέκυψαν στον ΕΟΣΣ μετά τις εκλογές, έγιναν χειρότεροι για αμπελουργούς και εργαζόμενους. Οι πρωτοπόρες αγωνιστικές δυνάμεις που έδωσαν και κέρδισαν τη μάχη της επανίδρυσης και της θεσμικής θωράκισης του νέου συνεταιρισμού δέχτηκαν βρώμικη, πολυμέτωπη επίθεση με αποτέλεσμα να μην εκπροσωπηθούν στο Διοικητικό του Συμβούλιο. 

Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση είναι αναγκαία η συσπείρωση της σαμιακής κοινωνίας με πυρήνα τους αμπελουργούς, τους αγρότες του νησιού και στόχους: 

Ø Τη στήριξη του μοναδικού σαμιώτικου κρασιού, της σαμιακής αμπελουργίας και των αμπελουργών. 

Ø Την απαλλαγή των αμπελουργών απ’ όλους τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές που επιβλήθηκαν στη διάρκεια της κρίσης. 

Ø Την ακύρωση της επιβολής εισφοράς ΕΦΚΑ και της μείωσης των συντάξεων σε ετεροαπασχολούμενους και συνταξιούχους με αγροτικό εισόδημα. 

Ø Τη στήριξη του νέου ΕΟΣΣ, την περιφρούρηση και ανάπτυξη των διεκδικητικών χαρακτηριστικών του, τη λειτουργία του με σεβασμό στο καταστατικό του, με πλήρη αποκλειστικό και δημοκρατικό έλεγχο απ’ όλα τα μέλη του, με ενίσχυση της συμμετοχής τους στη λήψη αποφάσεων, με όργανα (ΓΣ, ΔΣ) που θ΄ αποφασίζουν και δεν θα επικυρώνουν προειλημμένες αποφάσεις. 

Ø Την διαγραφή του μισού τραπεζικού χρέους του ΕΟΣΣ, την επάνοδο των επιτοκίων στα προ κρίσης επίπεδα, την απαλλαγή του κρασιού και του συνεταιρισμού απ’ όλους τους φόρους, τους τόκους και τις επιβαρύνσεις που επιβλήθηκαν απ΄ την αρχή της κρίσης. 

Ø Την αύξηση της τιμής του σταφυλιού σε επίπεδο που να καλύπτει το κόστος παραγωγής και να αφήνει αξιοπρεπές εισόδημα, ικανό να κρατήσει τον αμπελουργό στ’ αμπέλι. 

Ø Την ενίσχυση της συμμαχίας αμπελουργών και εργαζομένων ενάντια στις ψευτοαντιθέσεις που καλλιεργούνται με στόχο την αποδυνάμωση και τον εκφυλισμό του ΕΟΣΣ.

Παλεύουμε για τη δημιουργία μετώπου με στόχο την άμεση έξοδο της χώρας μας

από την ΕΕ, την ακύρωση των μνημονίων και τη μονομερή διαγραφή του χρέους που είναι προϋποθέσεις για την ανατροπή της πολιτικής που λεηλατεί και εξαθλιώνει τη μικρομεσαία αγροτιά και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Με βάση τους παραπάνω στόχους, με πλαίσιο και αρχές που καθορίζονται από αυτή τη διακήρυξη,

Συγκροτούμε

την Κίνηση «ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ-ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΩΝ ΣΑΜΟΥ (ΣΥΣΤΑΣ)»

Καλούμε

ü τους αμπελουργούς, τους αγρότες όλων των κλάδων παραγωγής και τις οργανώσεις τους (Αγροτικό Σύλλογο Σάμου, Κτηνοτροφικό Σύλλογο Σάμου, Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό Σάμου, Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Μυτιληνιών)

ü τους εργαζόμενους όλων των κλάδων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τα σωματεία, τις οργανώσεις τους, το Εργατικό Κέντρο Σάμου

ü τους συνταξιούχους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους εμπόρους και τις

οργανώσεις τους

ü τον Δήμο Σάμου και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

ü σύσσωμη την τοπική κοινωνία

να στηρίξουν αυτή τη κίνηση, να την δυναμώσουν και να παλέψουν μαζί της στο πλαίσιο των στόχων και των αρχών της.


Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΑΣ,ΤΩΝ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΩΝ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ, ΤΟΥ ΣΑΜΙΩΤΙΚΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΟΣΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΞΗ ΚΑΙ ΚΑΘΗΚΟΝ