8 Μαΐ 2017

Μήνυμα για την Ημέρα Εορτασμού των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης ενάντια στο ναζισμό και το φασισμό, του Βουλευτή Σάμου Δημήτρη Σεβαστάκη

Οι αγώνες των Ελλήνων, η εποποιία της Εθνικής Αντίστασης ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό, νοηματοδοτούν πολύ περισσότερα από επετείους εορτασμού και εκδηλώσεις ανάμνησης. Υποδεικνύουν την ηθική, πνευματική και ψυχική αντίσταση και μάχη απέναντι στον ολοκληρωτισμό. Υποδεικνύουν ότι ο αγώνας ενάντια στο φασισμό είναι διαρκής, ενώ η υπεράσπιση της Δημοκρατίας πρέπει να αποτελεί καθήκον κάθε πολίτη. Ο φασισμός δεν αποτελεί σύμπτωμα μιας μόνο ιστορικής περιόδου, κατά την οποία εκφράστηκε καθολικά, δολοφονικά και γενοκτονικά από το ναζισμό και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που αυτός προκάλεσε. 

Ο φασισμός είναι διαρκές φαινόμενο, όπλο εκείνων των πολιτικών δυνάμεων και προσώπων, που κρύβονται πονηρά και ιδιοτελώς πίσω από κηρύγματα μίσους, πίσω από την υποκίνηση κοινωνικής αναταραχής, πίσω από πράξεις βίας για το συνάνθρωπο και συμπολίτη, πίσω από ακραίες εκφράσεις, που έχουν πάντα ως στόχο τη δημοκρατία και την κοινωνική ειρήνη, οδηγώντας αναπόδραστα τους λαούς σε όλεθρο. Αυτό μας διδάσκει η Ιστορία.

Ο φασισμός είναι δομικά αντιπατριωτικός και αντεθνικός. Ο φασισμός δεν πρέπει να έχει θέση στην ελληνική κοινωνία, που παρά τις δοκιμασίες, στέκεται όρθια και σίγουρα θα κερδίσει το μέλλον. Τιμώντας τους αγώνες των Ελλήνων που αντιστάθηκαν στο φασισμό και τη ναζιστική λαίλαπα, δεν ξεχνούμε, αλλά και δεν επαναπαυόμαστε. Ο αγώνας πρέπει να είναι συνεχής και καθημερινός και οφείλουμε όλοι να περιφρουρήσουμε με σωφροσύνη και εργατικότητα τη Δημοκρατία και την κοινωνική σταθερότητα στη χώρα μας, η οποία για μια ακόμη φορά αναδεικνύεται σε έναν μεγάλο πόλο σταθερότητας, σε μια περιοχή, όπου ο πόλεμος, οι εμφύλιες συγκρούσεις και ο ολοκληρωτισμός δοκιμάζουν συνεχώς τους λαούς.

Δημήτρης Σεβαστάκης, 

Βουλευτής Σάμου, Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής