24 Μαΐ 2017

Ευρωπαϊκή διάκριση της σχολής Θετικών Επιστημών Σάμου στον διαγωνισμό Αστρονομίας ODYSSEUS II

Η φοιτητική Ομάδα Παρατηρησιακής Αστρονομίας, της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με έδρα το Καρλόβασι, προκρίθηκε στην ημιτελική φάση του πανευρωπαϊκού διαγωνισμού αστρονομίας Odysseus II.
O συγκεκριμένος διαγωνισμός δίνει την ευκαιρία σε μαθητές και φοιτητές (τρία ηλικιακά γκρουπ) να συναγωνιστούν με ομάδες από την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με υψηλό επίπεδο γνώσεων και δεξιοτήτων.

Η δική μας Ομάδα Αστρονομίας πήρε την πρώτη θέση ανάμεσα στις εθνικές συμμετοχές και εκπροσωπώντας την Ελλάδα και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, θα συναγωνιστεί στους ημιτελικούς, που θα γίνουν στο Liberec της Τσεχίας τον Ιούνιο του 2017, 4 χώρες.

Το θέμα που επέλεξαν να παρουσιάσουν οι φοιτητές σχετίζεται άμεσα με τη Σάμο, τόπο καταγωγής του Πυθαγόρα και του Αρίσταρχου, oι οποίοι και έθεσαν τα θεμέλια της επιστήμης. 

Στο ολιγόλεπτο βίντεο που δημιουργήθηκε στα πλαίσια του Odysseus II, οι φοιτητές επιχείρησαν να δώσουν μία πιο προσιτή πλευρά στην επιστήμη της αστρονομίας. 

Συγκεκριμένα, με μια αλλαγή κλίμακας, «μετέφεραν» τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος σε νησιά του Αιγαίου με κέντρο τη Σάμο. 

Στο βίντεο υπάρχουν πληροφορίες τόσο για τα νησιά, όσο και για τον κάθε πλανήτη με τον οποίον αυτά «αντιστοιχήθηκαν».

Με αυτόν τον απλό, παραστατικό και κατανοητό τρόπο στοιχειοθετείται ότι η Αστρονομία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Ελληνική Ιστορία καθώς επίσης πως η Αστρονομία και οι αντιστοιχίες της κρύβονται ακόμη και στα πιο απλά θέματα.

Οι φοιτητές που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό με την Ομάδα Αστρονομίας είναι οι: 

Παναγιώτης Κεραμίδης, Δωροθέα Ντζουβάρα, Δήμητρα Μιχαλοπούλου, Ντιάνα Κομπιλέα, Σοφία Φιλίππου, Ιωάννα Στρούλιου, Βασίλης Αυξωνίδης, Ιωάννης Κωνσταντινίδης, Ευδοκία Κοκκινάκη, Κωνσταντίνος Σούρσος, Νικολέτα Χατζόγλου, Ιωάννης Πατμανίδης.

Δείτε το Astronomizing Aegean project