22 Ιουν 2017

Με ομόφωνο ψήφισμα ο Δήμος Σάμου για τους συμβασιούχους

Με αφορμή το αδιέξοδο που έχει προκληθεί σε όλους τους δήμους της χώρας από τις πρόσφατες εξελίξεις που έχουν δημιουργηθεί σχετικά με τους συμβασιούχους ,το δημοτικό συμβούλιο Σάμου κατά την έκτακτη συνεδρίαση του σήμερα στις 22 Ιουνίου με ομοφωνία των παρόντων μελών του ενέκρινε την έκδοση ψηφίσματος
, παρουσία δεκάδων συμβασιούχων του δήμου Σάμου. Ο Δήμος Σάμου στην πρόταση του , θεωρώντας το έργο των εργαζομένων απαραίτητο και πολύ σημαντικό για το δήμο και τους δημότες , εκφράζει την πλήρη συμπαράσταση του σε αυτούς και καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει αμέσα σε νομοθετική ρύθμιση που θα κατοχυρώνει τα εργασιακά τους δικαιώματα χωρίς νέες ομηρίες, αδιέξοδα και αβεβαιότητες .

Οι δήμοι πρέπει να καλύπτουν όλες οι οργανικές τους θέσεις με μόνιμη εργασία και με εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας υποστήριξε ο Δήμαρχος Σάμου κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος στη πρόταση του υποστηρίζοντας  ότι η κυβέρνηση πρέπει να λαμβάνει υποχρεωτικά υπόψη τις θέσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης για τις πραγματικές ανάγκες που πρέπει να καλύπτονται . 

Το ψήφισμα αναφέρει ότι οι συμβασιούχοι υπάλληλοι που απασχολούνται στο δήμο Σάμου υπό το εν λόγω καθεστώς είναι άκρως απαραίτητοι, καθώς καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες καθαριότητας του δήμου . Καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία για την κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων συμβασιούχων και την οριστική επίλυση του συγκεκριμένου θέματος. Ζητεί την μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου. Το ψήφισμα θα διαβιβαστεί στο γραφείο του Πρωθυπουργού, στον Υπουργό Εσωτερικών ,στα κόμματα της Βουλής ,στο βουλευτής Σάμου στην και στην ΠΕΔ Βόρειου Αιγαίου . Στη συνέχεια πήρε το λόγο εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου, αλλά και συμβασιούχος του δήμου Σάμου, οι οποίοι ζήτησαν να μην γίνει καμία απόλυση . 

Εντύπωση προκάλεσε η πρόταση του κ Καλατζή ,ο όποιος είπε ότι θα πρέπει να παραιτηθούν όλοι οι αντιδήμαρχοι Σάμου σαν μορφή πίεσης προς την κυβέρνηση ,με το δήμαρχο Σάμου να δηλώνει στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου ,να ετοιμάζονται οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης από το Καρλόβασι , είναι όλοι είναι υποψήφιοι για την θέση του Αντιδημάρχου στην περίπτωση που ο κ. Καλατζής παραιτηθεί ..Ακουλουθεί το ψήφισμα του Συλλόγου Υπαλλήλων του Δήμου Σάμου.

Η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017 αποτελεί «ταφόπλακα» για τους εργαζόμενους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το εργασιακό τους μέλλον.

Η πολιτική της προσμονής και της αυταπάτης που καλλιέργησε η κυβέρνηση, με τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις-δεσμεύσεις σε χιλιάδες εργαζόμενους που μάχονται για το μεροκάματο, στον πιο δύσκολο τομέα εργασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ειδικά στην υπηρεσία της Καθαριότητας, είναι κατακριτέα.

Τα ψέματα και η υποκρισία όμως κάποια στιγμή τελειώνουν και ήρθε η ώρα της ανάληψης των ευθυνών και της εκπλήρωσης των δεσμεύσεων. 

Κανείς δεν μπορεί να παίζει με το μέλλον των εργαζομένων που στηρίζουν πλέον την καθημερινή λειτουργία των υπηρεσιών καθαριότητας των Δήμων. Υπηρεσίες που χωρίς αυτούς θα οδηγηθούν στην ιδιωτικοποίηση και στα εργολαβικά συμφέροντα.

Τα αδιέξοδα όμως της κυβέρνησης δεν θα φορτωθούν στην πλάτη των εργαζομένων που θα διεκδικήσουν δυναμικά την παραμονή τους στην δουλειά, την μετατροπή της εργασιακής τους σχέση σε Αορίστου Χρόνου, που πλέον αποτελεί την μόνη πολιτική διέξοδο το βάρος της οποίας θα πρέπει η κυβέρνηση να αναλάβει.

Απέναντι σ’ αυτή την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τον κυβερνητικό εμπαιγμό εμείς ως μόνη λύση πλέον είναι η άμεση μετατροπή των συμβάσεων σε Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου.

Καλούμε το δημοτικό συμβούλιο: 

1. Να εκφράσει την συμπαράστασή του στον αγώνα των συμβασιούχων υπαλλήλων της Υπηρεσίας Καθαριότητας και ως μόνη λύση πλέον να προτείνει την άμεση μετατροπή των συμβάσεων σε Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου:

· των εργαζομένων που απασχολούνται στις υπηρεσίες Καθαριότητας και έχουν πάρει παρατάσεις.

· των εργαζομένων που προσλήφθηκαν από τους προσωρινούς πίνακες διαγωνισμών του Α.Σ.Ε.Π.

· των εργαζομένων στα Κοινωνικά Προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι» κ.λπ.

· των εργαζομένων που απασχολούνται με προγράμματα Ε.Σ.Π.Α. στους Παιδικούς Σταθμούς και οι οποίοι καλύπτουν αποδεδειγμένα πάγιες και διαρκείς ανάγκες, και κυρίως εξυπηρετούν τις αυξημένες ανάγκες της Κοινωνίας.

Εργαζόμενοι που στο σύνολο τους αποδεδειγμένα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και εργάζονται στους Δήμους για πολλά χρόνια. Πιθανή απομάκρυνσή τους, ιδιαίτερα εν μέσω της καλοκαιρινής περιόδου, θα δημιουργήσει ανυπέρβλητες δυσκολίες και προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών καθαριότητας.

2. Να απαιτήσει την προκήρυξη μόνιμων θέσεων εργασίας στους ΟΤΑ προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες ανάγκες στις ανταποδοτικές δημοτικές υπηρεσίες και συγκεκριμένα στον τομέα της καθαριότητας, προκειμένου να παύσουν παρόμοια φαινόμενα εργασιακής ομηρίας και αβεβαιότητας στο μέλλον.

3. Να καλέσει την κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία για την κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων των συμβασιούχων και την οριστική επίλυση των παραπάνω θεμάτων.

4. Να στηρίξει το έργο και τον ρόλο των εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας, το οποίο θεωρεί πολύ σημαντικό και πρώτης γραμμής για τον δήμο και τους δημότες.

5. Να εκφράσει την συμπαράστασή του στον αγώνα των συμβασιούχων υπαλλήλων της Υπηρεσίας Καθαριότητας για ολοκλήρωση του συνόλου του χρόνου της σύμβασης τους.