7 Ιουλ 2017

Απεργία την Κυριακή 16 Ιουλίου στο εμπόριο

Με συμμετοχή στην  24ωρη πανελλαδική απεργία στο χώρο των εμποροϋπαλλήλων και με στόχο την υπεράσπιση της αργίας της Κυριακής, θα κινηθεί στις 16 Ιουλίου ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Σάμου .Με ανακοίνωση , ο Σύλλογος τονίζει πως:

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μεθοδικά ξηλώνει την Κυριακάτικη αργία. Αντί να την κατοχυρώσει νομοθετικά - όπως είχε δεσμευτεί προεκλογικά - την καταργεί, ανοίγοντας το δρόμο για δουλειά 7 ημέρες την εβδομάδα, υλοποιώντας και δικαιώνοντας τον διακαή πόθο δεκαετιών του μεγάλου εμπορικού κεφαλαίου. Πρόσφατα στο νόμο για τη δεύτερη αξιολόγηση προβλέπεται η λειτουργία εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές - πλην της δεύτερης του Αυγούστου - για τη χρονική περίοδο από το Μάη ως τον Οκτώβρη σε τέσσερις περιοχές της χώρας (Δήμο Αθήνας, αεροδρόμιο, ιστορικό κέντρο Θεσσαλονίκης). Με βάση τον παραπάνω νόμο η κατάργηση της Κυριακής αργίας σε δόσεις ανοίγει την όρεξη σε επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας να είναι ανεξέλεγκτοι και ν' ανοίγουν τις Κυριακές, είτε μέσα στα πλαίσια είτε εκτός πλαισίου του νόμου, πιέζοντας και εκβιάζοντας τους συναδέλφους να δουλέψουν χωρίς ρεπό.

Στη Σάμο σχεδόν όλα τα μικρομάγαζα είναι κλειστά τις Κυριακές. Ωστόσο εμφανίζεται το τελευταίο διάστημα το φαινόμενο κάποια σουπερ μάρκετ να δουλεύουν τις Κυριακές. Αυτό κατά τη γνώμη μας αποτελεί προοίμιο για ολοκληρωτική κατάργηση της κυριακάτικης αργίας στο εμπόριο. 

Συνάδελφοι απεργούμε στις 16 Ιούλη γιατί δεν συμβιβαζόμαστε με τα ωράρια των πολυεθνικών. Με τη δουλειά χωρίς αρχή, μέση και τέλος, χωρίς συλλογικές συμβάσεις, χωρίς Κυριακάτικη αργία. Η Κυριακή αργία αποτελεί μια ιστορική κατάκτηση της εργατικής τάξης (καθιερώθηκε το 1909 με μεγάλους αγώνες) και η κατάργηση της είναι μαχαιριά στην καρδιά των εργαζομένων στο εμπόριο, καθώς τορπιλίζει και αποδιοργανώνει την κοινωνική, οικογενειακή και προσωπική ζωή τους. Μπαίνουν επιπλέον εμπόδια στην μητρότητα, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο τις γυναίκες που αποτελούν την μεγάλη πλειοψηφία στο κλάδο. 

Η κατάργηση της Κυριακής αργίας δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στο εμπόριο αλλά παράλληλα προετοιμάζει την κατάργησή της, σε όσους κλάδους συνδέονται με αυτόν και πολύ σύντομα θα ισχύει για τους εργαζόμενους σε όλους τους κλάδους. Ότι ξεκίνησε από το εμπόριο (ωρομίσθιο, μερική απασχόληση, συμβάσεις ορισμένου χρόνου) εξαπλώθηκε με την ταχύτητα του ανέμου σε κάθε κλάδο. 

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία και στον επισιτισμό που δίνουν την μάχη για την επιτυχία της απεργία τους στις 20 Ιούλη στην καρδιά του καλοκαιριού, διεκδικώντας το αυτονόητο: Δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Εφαρμογή της κλαδικής τους σύμβασης. Ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς.

Καλούμε τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς εμπόρους, να δώσουμε μαζί την μάχη απέναντι στον κοινό αντίπαλο, τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές, γιατί δεν μπορεί αυτοί που κλέβουν τον πλούτο που παράγουμε, να καθορίζουν και την ζωή μας.

Καλούμε τους εργαζόμενους να μην σκύψουν το κεφάλι. Υπερήφανα να απεργήσουν στις 16 Ιούλη για να διεκδικήσουμε:

Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. 

Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.

Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας.

Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων με αναπλήρωση των απωλειών που δεχτήκαμε τα τελευταία χρόνια.

Όχι στα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα που διαλύουν το εργατικό-λαϊκό εισόδημα. Να σταματήσουν εδώ και τώρα οι πλειστηριασμοί, οι κατασχέσεις. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και των μνημονίων, που μειώνουν συντάξεις και παροχές.