31 Ιουλ 2017

Απολύονται 48 συμβασιούχοι του δήμου Σάμου

Αντισυνταγματικές κρίθηκαν ομόφωνα από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου οι παρατάσεις στις συμβάσεις των συμβασιούχων για τους ΟΤΑ με το σκεπτικό ότι το σύνταγμα απαγορεύει ρητά, στις παρατάσεις των εν λόγω συμβάσεων .Την περασμένη Παρασκευή 29 Ιουλίου συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο Σάμου  για το θέμα αυτό .
Από τους 64 συμβασιούχους που είχαν παραταθεί οι συμβάσεις τους και λαμβάνοντας υπόψη αυτά που ορίζει το υπουργείο Εσωτερικών , με βάση τα ανταποδοτικά έσοδα του δήμου και πάντα με γνώμονα την Οικονομική υπηρεσία , μπορούν να παραταθούν μόνο οι 16 από αυτές συν 8 άλλων ειδικοτήτων μέχρι και 31-3-2018.Η επιλογή των συμβασιούχων που συνεχίζουν να εργάζονται έγινε   με κοινωνικά κριτήρια ,  ενώ παράλληλα ανακοινώθηκαν  τα ονόματα τους στη αίθουσα του δημοτικού Συμβουλίου .
Για την δυσάρεστη αυτή εξέλιξη ο συλλογος  εργαζόμενων δήμου Σάμου εξεδωσε ανακοίνωση :

Μας προκαλεί αγανάκτηση και απορία η αιφνίδια και με μεγάλη ευκολία λήψη απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου μας, κατά την τακτική συνεδρίασή του, την Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017, σχετικά με την άμεση απόλυση τριάντα οκτώ (38) συναδέλφων συμβασιούχων που με τη με αριθμ. 3925/29-12-2017 Διαπιστωτική Πράξη Δημάρχου Σάμου, είχε αποφασιστεί η παράταση των συμβάσεών τους έως τέλος του 2017.

Όλοι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι είχαν συμβάσεις μέχρι το τέλος του έτους και η μισθοδοσία τους υποτίθεται ότι ήταν εξασφαλισμένη, παρόλο που οι αρχικές τους συμβάσεις από οκτάμηνες και δίμηνες με ευθύνη – τεχνάσματα της σημερινής Κυβέρνησης κατέληξαν να ξεπερνούν τους 24 μήνες.
Σαφώς και θα ήταν το ιδανικό να προκηρύσσονταν 54 συνολικά θέσεις για πρόσληψη μονίμου προσωπικού. Όμως η πηγή εξασφάλισης της μισθοδοσίας τους είναι πλέον συγκεκριμένη και σύμφωνα με βεβαίωση της αρμόδιας οικονομικής υπηρεσίας, αυτό δεν είναι εφικτό. Περιμέναμε από όλες τις παρατάξεις τη διατύπωση εφικτών και όχι ουτοπικών προτάσεων,που μοναδικός τους στόχος ήταν η δημιουργία εντυπώσεων και η στείρα αντιπολίτευση.

Ως Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Σάμου θεωρούμε ότι τα παρακάτω ζητήματα εγείρουν ερωτήματα και απαιτούν άμεσες απαντήσεις.
1. Γιατί έγινε κατασπατάληση μεγάλου χρονικού διαστήματος από την έκδοση του Ν. 4479/2017 στις 19/6/2017, φτάνοντας κυριολεκτικά στην εκπνοή της προθεσμίας για την διευθέτηση του θέματος. Το γεγονός αυτό μειώνει την δυνατότητα αντίδρασης τόσο των ενδιαφερομένων όσο και του ίδιου του Δήμου.
Αποτέλεσμα αυτού τριάντα οκτώ (38) οικογένειες να στερούνται πλέον μέρος του οικογενειακού τους εισοδήματος, που σε πολλές περιπτώσεις ήταν και το μοναδικό, χωρίς να μπορούν να το αναπληρώσουν άμεσα, αφού εν μία νυκτί βρίσκονται απολυμένοι.
Επίσης η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου είναι πλέον αποψιλωμένη και με μειωμένη αποτελεσματικότητα, στην πιο δύσκολη χρονική περίοδο για το νησί, λόγω αυξημένου αριθμού επισκεπτών. Διαχρονικά ο Δήμος για αυτή την εποχή προσελάμβανε συμβασιούχους με οχτάμηνες ή δίμηνες συμβάσεις, επειδή οι μόνιμοι και αορίστου χρόνου εργαζόμενοι, δεν επαρκούν για να λειτουργεί εύρυθμα η υπηρεσία καθαριότητας και να είναι το Νησί καθαρό.
2. Ποια υπηρεσία υπογράφει την εν λόγω εισήγηση με την οποία συντάχθηκε η πλειοψηφία των παρευρισκομένων του σώματος; Είναι λυπηρό φαινόμενο η λήψη τόσο σημαντικών αποφάσεων αφενός για τη λειτουργία του Δήμου και αφετέρου για το επαγγελματικό μέλλον συναδέλφων μας, να λαμβάνονται από ένα Δημοτικό Συμβούλιο με οριακή απαρτία (20 παρόντες από 33 συνολικά Δημοτικούς Συμβούλους).
3. Ποιοι αξιολόγησαν και με ποια κριτήρια την παραμονή δεκαέξι (16) συναδέλφων σε σύνολο πενήντα τεσσάρων (54), αφού η νομοθετική διάταξη δεν προβλέπει τέτοιου είδους διαδικασία;
4. Τι περιθώρια και δυνατότητες αντίδρασης (ένστασης – προσφυγής) έχουν όσοι από τους απολυόμενους θεωρούν πως αδικούνται;

5. Γιατί δεν ζητήθηκε η συμμετοχή του Συλλόγου σε μια τέτοια ιδιαίτερης σημασίας διαδικασία;
6. Γιατί δεν ενημερώθηκε έγκαιρα ο Σύλλογός ώστε να εκφράσει πιθανές αντιρρήσεις, να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια και να ενημερώσει εγκαίρως τα μέλη του, ιδιαίτερα τα θιγόμενα;
7. Γιατί δεν δόθηκε ο λόγος από τον Πρόεδρο του Δ.Σ, στο Σύλλογο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβούλιου, παρόλο που ζητήθηκε επίμονα;
8. Γιατί δεν εισακούστηκαν αντιρρήσεις του Συλλόγου σχετικά με την τροποποίηση του ΟΕΥ της Υπηρεσίας Καθαριότητας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής το ίδιο μεσημέρι πριν την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου;
Αναγνωρίζουμε ότι η Κυβέρνηση για άλλη μία φορά έφερε προ τετελεσμένων γεγονότων την Τοπική Αυτοδιοίκηση μεταβιβάζοντάς της αρμοδιότητες και ευθύνες που δεν της ανήκουν, στην προσπάθειά της να καλύψει την ανικανότητά της και τις ευθύνες της.
Παρόλα αυτά δεν συμφωνούμε με τον τρόπο χειρισμού του θέματος από την Δημοτική Αρχή όπως ξεκάθαρα φαίνεται από τα παραπάνω.
Καταγγέλλουμε τις απολύσεις, και αξιώνουμε την επαναπρόσληψη των απολυθέντων έως 31/3/2018, αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία, μέσω της Ομοσπονδίας μας, να διαβιβάσουμε αίτημα του Συλλόγου στα αρμόδια Υπουργεία για επιπλέον επιχορήγηση ειδικού σκοπού, έτσι ώστε να παραμείνουν στην εργασία το σύνολο των συμβασιούχων.
Στηρίζουμε τον αγώνα των συναδέλφων για μόνιμη, σταθερή και αξιοπρεπή εργασία.
Απαιτούμε την διασφάλιση πλήρους δημοσίου και κοινωνικού χαρακτήρα της υπηρεσίας καθαριότητας, χωρίς προαπαιτούμενο το ύψος των ανταποδοτικών τελών, ιδιαίτερα στην περίοδο οικονομικής ύφεσης που διανύουμε.

Αγωνιζόμαστε για την εξασφάλιση της καθαριότητας του νησιού, την προστασία του ιδιαίτερου κάλλους περιβάλλοντός του και τη διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας των Πολιτών.

Η Γραμματέας
Σοϊλή Αναστασία
Ο Πρόεδρος
Καραδημητρίου Κωνστατίνος