5 Ιαν 2018

Επικούρειο Κέντρο: Σημείο αναφοράς για τον Πολιτισμό στη Σάμο

Το κτίριο του παλαιού Καπνεργοστασίου, επί των οδών Σαχτούρη και Κανάρη, στο ιστορικό κέντρο της πόλεως Σάμου ,επισκέφτηκε σήμερα το πρωί ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου, κ. Νίκος Κατρακάζος, συνοδευόμενος από στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου
, όπου ενημέρωσε αναλυτικά τους εκπρόσωπους των ΜΜΕ στη Σάμο, για την πρόοδο των εργασιών που βρίσκονται πλέον σε πολύ προχωρημένη κατάσταση.


Στο Επικούρειο Πολιτιστικό Κέντρο,εγιναν σειρά ενισχύσεων, επισκευών και επεμβάσεων στην εσωτερική διαρρύθμιση του κτιρίου και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, με σκοπό την αποκατάσταση των εξωτερικών όψεων του κτιρίου, στην αρχική τους μορφή και την επισκευή και αναδιαρρύθμιση των εσωτερικών χώρων, με σκοπό την εξυπηρέτηση νέων χρήσεων, βάσει σύγχρονων προδιαγραφών, οι οποίες θα εξασφαλίσουν την λειτουργική επανένταξη του παλαιού αυτού σημαντικού κτιρίου στην ζωή της πόλης της Σάμου.
Το κτίριο θα παραδώθει σε χρήση αρχές φθινοπώρου 2018.
Ο  Αντιπεριφερειάρχης Σάμου, κ. Νίκος Κατρακάζος δήλωσε σχετικά «Αυτό που θα πρέπει να ξέρει ο κάθε πολίτης είναι,ότι δεν θα είναι ένας χώρος που θα στεγάζει τα γραφεία των πολιτιστικών συλλόγων, αλλά ένας χώρος για αυτούς που ασχολούνται με τον πολιτισμό, εδώ θα μπορούν να παρουσιάζουν την δουλειά τους στο κοινό και παράλληλα θα μπορούν και να δημιουργούν.
Ταυτόχρονα θα μπορεί να φιλοξενεί πολλαπλές πολιτιστικές δραστηριότητες ακόμα και εκθέσεις. Θα συνεισφέρει στον τουρισμό της Σάμου, μιας και υπάρχει ένας υπερσύχρονος χώρος για την φιλοξενία συνεδρίων. Το Επικούρειο Πολιτιστικό Κέντρο θα κοσμήσει όχι μόνο αυτή τη πόλη ,αλλά ολόκληρη τη Σάμο και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.Χαίρομαι που αξιωθήκαμε να είμαστε πολύ κοντά, που θα το παραδώσουμε στη τοπική μας κοινωνία ».


Το κτίριο αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα βιομηχανικού κτιρίου της εποχής του, μικρογραφία του Δημόσιου Καπνεργοστασίου των Αθηνών, επί της οδού Λένορμαν. Η κτιριακή αποκατάσταση συμβάλλει στην ανάδειξη της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς των πρώτων βιομηχανικών κτιρίων του ελλαδικού χώρου.
Το κτίριο παραχωρήθηκε από την Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου στην Περιφερειακή Ενότητα Σάμου για να αναπαλαιωθεί και να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά ως πολιτιστικό κέντρο.

Οι κύριες επιμέρους NEEΣ XPHΣEIΣ του ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ KENTPOY είναι:
Αίθουσα θεάτρου και λοιπών εκδηλώσεων.
Eργαστήρια θεάτρου, μουσικής, χορού, ζωγραφικής, φωτογραφίας και λοιπών πολιτιστικών δραστηριοτήτων.
Xώροι περιοδικών εκθέσεων.
Bιβλιοθήκη.
Aίθουσα συσκέψεων.
Γραφεία υποστήριξης των πολιτιστικών συλλόγων και των δραστηριοτήτων τους.
Κυλικείο.
Σκοτεινός θάλαμος για εμφάνιση φωτογραφιών κτλ.
Το έργο εντάχθηκε σε συνεργασία με τον ΕΟΤ στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» ΕΣΠΑ_2007-2013 με τίτλο Επικούρειο Πολιτιστικό Κέντρο με προϋπολογισμό 5.230.000 €.

Πηγη:www.samos24.gr