21 Ιουν 2018

Εγκαθίσταται την Δευτέρα 25 Ιουνίου ο εργολάβος για την αναβάθμιση και διαμόρφωση του “Ηγεμονικού κήπου”

Εγκαθίσταται την Δευτέρα 25 Ιουνίου ο εργολάβος για την αναβάθμιση και διαμόρφωση του “Ηγεμονικού κήπου” στη πόλη της Σάμου.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Σάμου Μιχάλη Αγγελόπουλο,μιλώντας στο Ράδιο Αρμονία και στον Μάνο Στεφανάκη, ο εργολάβος ετοιμάζεται να εγκαταστήσει το εργοτάξιο, ενώ εκτιμάται ότι αν δεν υπάρξουν απρόοπτα το έργο που είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο»  θα παραδοθεί σε χρονοδιάγραμμα μικρότερο του προβλεπόμενου των 12 μηνών. Την Δεύτερα το πρωί θα κλείσει η πρόσβαση στον κήπο.

Λίγα λόγια για το πως θα διαμορφωθεί ο Ηγεμονικός κήπος.

Στο βάθος του κήπου ανατολικά διατηρούνται τα μεγάλα παρτέρια με τα δέντρα και διαμορφώνονται μόνο δύο διάδρομοι πρόσβασης και περιπάτου προς το σπιτάκι με κατά τόπους μικρά καθιστικά παγκάκια. Ο χώρος περιπάτου και ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων διαμορφώνεται με δάπεδο από άτριφτο γαρμπιλομωσαικό με κατάλληλη κοκκομετρική διαβάθμιση γαρμπιλιού και μεταλλικούς αρμούς, όμοιο με αυτό της πλατείας Δημαρχιακού Μεγάρου.

Δημιουργείται μια «περιοχή» με καθιστικά – ζαρντινιέρες από εμφανές μπετόν γύρω από το υπάρχον μνημείο και δύο κυκλικές πλατείες στον άξονα της κάτω εισόδου και δεξιά από τον άξονα της πλατείας. Στην συμβολή της πλατείας με τον διάδρομο που οδηγεί στην παιδική χαρά, τοποθετείται μία πέργκολα σε γκρι ανθρακί χρώμα, στην οποία μπορούν να αναπτυχθούν και αναρριχόμενα φυτά. Ίδιες πέργολες μεγαλύτερων διαστάσεων προτείνονται και στο χώρο ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων πίσω από το μνημείο, επειδή ο χώρος δεν καλύπτεται πλήρως από την σκίαση των δέντρων.

Οι αρχιτεκτονικές επεμβάσεις ολοκληρώνονται με την ανακαίνιση του χώρου της πρώην παιδικής χαράς, στην οποία χρησιμοποιείται κατάλληλο δάπεδο ασφαλείας αντικραδασμικό σε εμβαδόν 270,00 τ.μ. και σύγχρονα παιχνίδια.

Η παρέμβαση που γίνεται με τις νέες φυτεύσεις έχει ήπιο χαρακτήρα. Η φύτευση γίνεται στα κενά που αφήνουν ελεύθερα τα δένδρα και περισσότερο στην δυτική πλευρά του κήπου, όπου υπάρχει έντονος φωτισμός και αερισμός. Επιλέχθηκαν είδη από την Ελληνική και ευρύτερη Μεσογειακή χλωρίδα, με ποικιλία αειθαλών και φυλλοβόλων ειδών, με σκοπό την βιοποικιλότητα , τη χρωματική και εποχιακή διαφοροποίηση. Τα είδη που προτείνονται έχουν περιορισμένες ανάγκες σε άρδευση και λίπανση. Προβλέπεται για τα νέα φυτά, δίκτυο άρδευσης με σταλάκτες.

Η μελέτη ηλεκτροφωτισμού δίνει προτεραιότητα στην οπτική άνεση του χώρου κατά τη διάρκεια της νύχτας, δίνοντας το αίσθημα της ασφάλειας στον επισκέπτη ή και τον απλώς διερχόμενο από τον κήπο. Περιλαμβάνει στύλους φωτισμού, ψηλούς και χαμηλούς που τοποθετούνται διάσπαρτα μέσα στον κήπο και χωνευτό φωτισμό LED στο δάπεδο των βασικών διαδρόμων και στα καθιστικά.

Τέλος προβολάκια στις φυτεύσεις και στο μνημείο αναδεικνύουν τα υπάρχοντα επιβλητικά δέντρα, ορισμένες νέες φυτεύσεις και φυσικά το μνημείο που δεσπόζει στον κήπο.