18 Νοε 2019

Συγκέντρωση και πορεία για το Πολυτεχνείο

Με τη συμμετοχή εργαζόμενων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, φοιτητών, συνταξιούχων, μαθητών, αγροτών, γυναικών, που ανταποκρίθηκαν δυναμικά στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Σάμου και του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ ολοκληρώθηκε
η συγκέντρωση και πορεία στους δρόμους του Καρλοβάσου, τιμώντας 46 χρόνια μετά, τους αγώνες των φοιτητών και του εργαζόμενου λαού στο Πολυτεχνείο, για “ψωμί, παιδεία, ελευθερία”, “Έξω οι ΗΠΑ”, “Έξω το ΝΑΤΟ”.
 Στη συγκέντρωση εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου μίλησε η Πόπη Φουστανελλά, μέλος της διοίκησης και τόνισε μεταξύ άλλων:  “Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ενάντια στη φασιστική, αμερικανονατοϊκή δικτατορία διδάσκει πως κανένας αντίπαλος δεν είναι ανίκητος. Ότι η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί. Ότι όταν η εργατική τάξη και ο λαός οργανωμένα και ταξικά προσανατολισμένα δρουν, μπορούν να νικήσουν. Ότι όταν το νεολαιίστικο κίνημα ενώνεται με το εργατικό δυναμώνει η πάλη, αποκτά ανώτερα χαρακτηριστικά…”
Με το ίδιο περιεχόμενο όπως τότε έτσι και τώρα, κατά του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, της Frontex, εκφράζοντας την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και μετανάστες θύματα των πολέμων και της φτώχειας, η ομιλήτρια κάλεσε στη παναιγαιακή συγκέντρωση στις 27 Νοεμβρίου.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γιώργος Χατζησταύρου φοιτητής, γραμματέας του τμήματος Στατιστικής και Αναλογιστικών Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών ο οποίος αναφερόμενος στην ιστορία της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είπε χαρακτηριστικά: “Το Πολυτεχνείο γεννήθηκε από τον αντιδικτατορικό αγώνα του λαού και της νεολαίας της Ελλάδας και αποτέλεσε κορύφωσή του, που πνίγηκε στο αίμα. Είναι μια μοναδική στιγμή από την πλούσια ιστορία του κινήματός μας, που παρά τις όποιες προσπάθειες, δεν θαμπώνει, δε σβήνει, δεν ξεχνιέται. Ο γιορτασμός του έχει περιεχόμενο αγωνιστικό και όχι μνημόσυνου…”
Καταδικάζοντας την παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου στην ΑΣΟΕ και την άγρια καταστολή από την αστυνομία κατ’ εντολή της κυβέρνησης της ΝΔ, κατέληξε: “Θέλουμε πανεπιστήμια που θα μας μαθαίνουν την επιστήμη μας ολόπλευρα, δωρεάν σε όλους και όχι Πανεπιστήμια στα σάπια “πρότυπα” των ΗΠΑ. Μπορεί η Κεραμέως να κλείνει συμφωνίες και να συζητά την επέκταση των υποτροφιών fulbright και την έλευση αμερικάνικων Πανεπιστημίων στα ελληνικά… αλλά οι φοιτητές της απαντάμε ότι “εδώ δε θα γίνουμε Αμερική”! Φρουροί, αστυνομία και όπλα δεν έχουν καμιά θέση μέσα στις σχολές μας!”
Τέλος εκ μέρους του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ χαιρέτισε ο πρόεδρος Σταμάτης Φιλιππής.