25 Νοε 2016

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αίτημα την ακύρωση της λειτουργίας του Κέντρου Κράτησης της ΒΙΑΛ στη Χίο

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αίτημα την ακύρωση της λειτουργίας του Κέντρου Κράτησης της ΒΙΑΛ στη Χίο, προσέφυγαν επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς του νησιού.

Συγκεκριμένα την προσφυγή υπογράφου μεταξύ άλλων οι Σύλλογοι Πολιτικών Μηχανικών, Εργοληπτών, Ξενοδόχων, Ενοικιαζομένων Διαμερισμάτων, Καταστηματαρχών Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, Ενοικιαζομένων Αυτοκινήτων Χίου.

Με ανακοίνωσή του το Τοπικό Τμήμα Χίου του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών, μέσω της πανελλήνιας ένωση, καλεί την κυβέρνηση να μην προσχωρήσει στην κατασκευή νέων προσφυγικών – μεταναστευτικών δομών στη Χίο.
Μάλιστα πάει ένα βήμα παραπάνω το θέμα με την υποδοχή των προσφύγων – μεταναστών, ζητώντας «να εξαιρεθεί οριστικά και αμετάκλητα η Χίος από τόπος υποδοχής ή εγκατάστασης προσφύγων, οικονομικών μεταναστών, αλλά και οποιωνδήποτε άλλων προσώπων εκμεταλλεύονται και χρησιμοποιούν καταχρηστικά τις ιδιότητες αυτές».

Πως μπορεί να επιτευχθεί αυτό, από την ώρα που οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών δεν είναι θέμα ρύθμισης από ελληνικής πλευράς, είναι κάτι που πιθανόν να το εξηγήσουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι έχοντες προχωρήσει στην προσφυγή.

Ένα βασικό επιχείρημα του Τοπικού Τμήματος Χίου του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών είναι αυτό που ισχυρίζεται ότι «για την μετατροπή του κτηρίου και του χώρου της ΒΙΑΛ σε Κέντρο Πρώτης Υποδοχής δεν εκδόθηκε καμία άδεια, πέραν των οικοδομικών αδειών που υπήρχαν (ετών 1980 και 1982), και αφορούσε το αρχικό Βιομηχανικό Κτίριο».

Βέβαια το συγκεκριμένο θέμα αφορά και το Δήμο Χίου, αφού το μισό περίπου του κτηρίου του παλιού εργοστασίου της ΒΙΑΛ χρησιμοποιείται ως χώρος για τη συγκέντρωση των ανακυκλώσιμων υλικών που συγκεντρώνει από το σχετικό πρόγραμμα ο Δήμος.

Η αίτηση ακύρωσης θα εκδικασθεί στις 7 Φεβρουαρίου του 2017. Θα προηγηθεί στις 13 Δεκεμβρίου εξέταση ασφαλιστικών μέτρων που έχει καταθέσει η Ιερά μονή Μυρσινιδίου έτσι ώστε να μην επιτρέψει τις εργασίες για δημιουργία Κέντρου παραβατικών προσφύγων- μεταναστών στην περιοχή του Μυρσινιδίου, όπως είναι η πρόταση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής που όμως στη Χίο, γνωρίζει κριτική από ένα σημαντικό μέρος πολιτών και φορέων που αντιδρούν στην πολύμηνη παραμονή προσφύγων και μεταναστών στο νησί- όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση με τη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας