28 Νοε 2016

Εγγυήσεις ασφαλείας στα HOTSPOT ζητούν είκοσι οργανώσεις, καταλογίζοντας ευθύνες στη κυβέρνηση

Στους διοικητές των χώρων φιλοξενίας προσφύγων και στην κυβέρνηση επιρρίπτουν ευθύνες για το θλιβερό γεγονός στη Μόρια της Λέσβου, που κόστισε ζωές ανθρώπων, αλλά και για παρόμοια περιστατικά, όπως οι εμπρηστικές επιθέσεις στη Χίο, είκοσι οργανώσεις και φορείς που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επίσης, ζητούν εγγυήσεις ασφαλείας για όλους τους καταυλισμούς.

Σε κοινή τους ανακοίνωση αναφέρουν πως το πρόσφατο δυστύχημα στη Μόρια δεν έγινε «την κακιά στιγμή που μπορεί να συμβεί στον καθένα, αλλά αφορά τις συνθήκες διαβίωσης σε χώρο ευθύνης του κράτους το οποίο οφείλει να τηρεί συγκεκριμένους κανόνες ασφαλείας».

Συνεχίζουν, πως το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής «δεν ενδιαφέρθηκε να καταρτίσει σε κανέναν καταυλισμό, στα νησιά και την ενδοχώρα, κανονισμό λειτουργίας, ο οποίος μεταξύ άλλων θα προέβλεπε τα σχετικά με την ασφάλεια και την πυρασφάλεια του χώρου. Εξάλλου, στους χώρους αυτούς, κλειστούς και ανοιχτούς, προΐστανται διοικητές που έχουν διοριστεί από το υπουργείο με ad hoc διαδικασίες, χωρίς διαγωνισμό, χωρίς να υπάρχουν απαιτητά προσόντα και σαφείς αρμοδιότητες, και χωρίς βέβαια οι διευθυντές να έχουν στα χέρια τους κάποιον κανονισμό να ακολουθήσουν».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ