10 Δεκ 2016

Στη βουλή το θέμα περί "απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες κράτησης στην Αστυνομική Διεύθυνση Σάμου"


Ο Βουλευτής του Σύριζα Γιώργος Δημαράς ρωτά τον υπουργό εσωτερικών ποιες είναι οι κυρώσεις που θα επιβληθούν εφόσον διαπιστωθούν ευθύνες σε αστυνομικούς υπαλλήλους του αστυνομικού τμήματος Σάμου  και ποια μέτρα σκοπεύει να λάβει το υπουργείο προκειμένου να μην επαναληφθούν στο μέλλον αντίστοιχα περιστατικά.Η ανακοίνωση του ΕΣΠ
Στις 24 Νοεμβρίου το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) κλήθηκε να προσφέρει νομική συνδρομή σε ιδιαίτερα ευάλωτο 25χρονο αιτούντα άσυλο από το Ιράκ, ο οποίος έχει υποστεί βασανιστήρια  από μέλη του ISIS, διασώθηκε από ναυάγιο και βρίσκεται στη Σάμο για διάστημα περίπου τεσσάρων μηνών. Ο εν λόγω τραυματίστηκε όταν βρέθηκε τυχαία παρών σε συμπλοκή μεταξύ  της αστυνομίας και ομάδας διαμενόντων στον καταυλισμό,  οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τις συνθήκες που επικρατούν εκεί, ειδικά μετά από τις έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν προ 20ημερου. Συνεπεία του τραυματισμού του μεταφέρθηκε για νοσηλεία στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου. Την επόμενη μέρα έλαβε εξιτήριο, παραμένει δε τραυματισμένος στο χέρι και στο πόδι. Αμέσως μετά το πέρας της νοσηλείας του μετήχθη, συνοδεία αστυνομικών, στο μέγαρο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σάμου και έκτοτε κρατείται για διάστημα 19 ημερών δεμένος συνεχώς με χειροπέδες τις πρώτες 5 ημέρες και με κάποια «διαλείμματα» στη συνέχεια, σε πάγκο αναμονής στον κεντρικό διάδρομο του χώρου εισόδου, όντας εκτεθειμένος σε κοινή θέα.
Καθ’ όλο το διάστημα της κράτησής του είναι αναγκασμένος να ζητάει να μεταφερθεί στην τουαλέτα, χωρίς το αίτημά του να ικανοποιείται πάντα. Κοιμάται στο πάτωμα δεμένος από το χέρι στον πάγκο. Το φαγητό που του χορηγείται είναι ακατάλληλο δεδομένων των προβλημάτων υγείας του (τυγχάνει χειρουργημένος σε σπλήνα και χολή), με  αποτέλεσμα να υποσιτίζεται και να είναι ιδιαιτέρως εξαντλημένος και για αυτόν τον λόγο. Επιπλέον, τις τελευταίες 5 ημέρες δε λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή  για την πίεση επειδή τελείωσαν τα φάρμακα που είχε μαζί του. Τέλος, δεν του έχει δοθεί η δυνατότητα να κάνει μπάνιο και να αλλάξει ρούχα, παρά τις επίμονες σχετικές εκκλήσεις του. Ευρισκόμενος σε απόγνωση και σε ψυχική και σωματική κατάρρευση εξαιτίας των συνθηκών κράτησής του, μας ενημέρωσε ότι σκέφτεται να παραιτηθεί από το αίτημά του για χορήγηση ασύλου και έχει επικοινωνήσει με εκπρόσωπο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης προκειμένου να ενημερωθεί για τη δυνατότητα υπαγωγής του σε πρόγραμμα εθελούσιας επιστροφής.
Κατόπιν σχετικής διερεύνησης, διαπιστώθηκε αφ’ ενός ότι δεν εκκρεμεί καμία ποινική διαδικασία εις βάρος του και αφετέρου ότι η εκδοθείσα κατά την είσοδό του στη χώρα απόφαση κράτησης έχει ανασταλεί. Σε κάθε περίπτωση, διευκρινίζεται ότι νόμος απαγορεύει ρητά την επιβολή του μέτρου της διοικητικής κράτησης σε εν ελευθερία άτομα που έχουν ήδη ζητήσει άσυλο. Κατ’ επέκταση η κράτηση του ανωτέρω είναι παράνομη.
Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες υπογραμμίζει ότι η κράτηση υπό τις ανωτέρω συνθήκες συνιστά βασανιστήριο και εκφράζει τον αποτροπιασμό του, αλλά και τη βαθιά του ανησυχία σχετικά με τις συνθήκες υποδοχής που η Ελληνική Πολιτεία επιφυλάσσει για τους νεοαφικνούμενους πληθυσμούς.
Το παρόν κοινοποιείται στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής προς ενημέρωσή του καθώς και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Σάμου και στο Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ.Παραμένουμε στη διάθεση των αρμοδίων αρχών για κάθε αναγκαία διευκρίνιση.