11 Δεκ 2016

Σκέψεις. Οι καλοί ,οι κακοί, οι ωραίοι και οι άσχημοι !

Η χρονιά φεύγει ,οι μέρες μετρούν αντίστροφα, μιά  χρονιά που πραγματικά τα είδαμε όλα !

Το προσφυγικό στην αρχή του χρόνου κυριαρχεί , όπως και στην συνέχεια ,πλήθος κόσμου προσφύγων και μεταναστών στο νέο λιμάνι Σάμου .Στήνεται πρόχειρος καταυλισμός .

Εικόνες πρωτόγνωρες  για το νησί μας ,ο κόσμος, οικογένειες τρέχουν να βοηθήσουν όπως μπορούν ,να δώσουν από το περίσσευμά τους ,για τους ανθρώπους που έφυγαν από τον πόλεμο για ένα καλύτερο αύριο ,ένα αύριο που λέγεται Ευρώπη.

Το προσφυγικό συνεχίζεται ,και μαζί με αυτό εμφανίζονται οι ΜΚΟ , αυτές οι μη κερδοσκοπικές οργανώσεις ,στο όνομα της βοήθειας προς το συνάνθρωπο και από τι αποδείχθηκε στο όνομα του χρήματος, κυριαρχούν στο νησί μας  (όχι όλες).

Το πρόβλημα μεγαλώνει! Τη Σάμο θα επισκεφτεί ο υπουργός άμυνας κ. Καμμένος όπου θα μας πει ότι μέχρι τη γιορτή των ερωτευμένων θα έχουν μεταφερθεί σε άλλο χώρο, οργανωμένοι (οι πρόσφυγες) σε κλειστές δομές χωρίς να δημιουργούν πρόβλημα στην τοπική κοινωνία .Η κλειστή δομή έγινε ανοικτή.

Η ανάσταση του κυρίου θα μας φέρει τα άσχημα μαντάτα στον τομέα του τουρισμού.

Οι τουριστικοί πράκτορες ήδη μιλούν για πτωτική πορεία στον τουρισμό με ποσοστά που θα φτάσουν και το 50%.Παγωμάρα


Για το προσφυγικό γίνονται συσκέψεις στην Αθήνα με την υπουργό τουρισμού, "Θα σας βοηθήσουμε"μας είπε, στα λόγια δηλαδή, Το καλοκαίρι φτάνει ο τουρισμός όντως κινείται σε πτωτικούς ρυθμούς ,οι επιχειρήσεις ,οι ξενοδόχοι, οι καταστηματάρχες , οι εργαζόμενοι σε απόγνωση .

Το κράτος απών ,όλοι συμφωνούν ότι η πτωτική κίνηση στο νησί μας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο προσφυγικό .

Η νέα δομή είναι πλέον έτοιμη , το κέντρο θα ονομαστεί σε hot spot. Καυτό σημείο δηλ .

Αρχικά μας είπαν ότι οι άνθρωποι αυτοί σε 48 ώρες θα φεύγουν στην Αθήνα ,από 48 πήγαμε  σε 72 ώρες,  και από  72 …σε μήνες . Απομόνωση.

Το καλοκαίρι συνεχίζεται αργά και βασανιστικά για όλους ,ίσως αυτό που βοήθησε κάπως ήταν η αυξημένη κίνηση από Τουρκία, τρία σημεία εισόδου στο νησί, τρεις διαφορετικοί δρόμοι για τους Τούρκους και εδώ όμως έχουμε γκρίνια, άλλοι τρώνε περισσότερο άλλοι τρώνε λιγότερο και άλλοι καθόλου..
 
Το καλοκαίρι τελειώνει με λιγότερες απώλειες,ευτυχώς στα έσοδα του νησιού μας .

Το προσφυγικό όμως παραμένει ,κατά τη διάρκεια της χρονιάς παρατηρείται αυξημένη παραβατικότητα. Σπίτια ,καταστήματα ανοίγονται, κλοπές .Το αστυνομικό δελτίο στην πρώτη γραμμή ,ο κόσμος φοβάται θυμώνει .Υπάρχει σίγουρα έλλειψη ενημέρωσης από το κράτος, ένα κράτος που πραγματικά δείχνει αδύναμο να διαχειριστεί ένα τέτοιο πρόβλημα . Ακούγονται και γράφονται πολλά.

Ο αριθμοί μιλούν από μονοί τους, πλησιάζουμε τους 3.000 προσφυγές και μετανάστες να μένουν  σε άθλιες συνθήκες στο hot spot .

Είναι σοκαριστικό να ακούς από τα χείλη του βουλευτή ότι το 40% του πληθυσμού που ζει στην πρωτεύουσα του νησιού αποτελείται από πρόσφυγες και λαθρομετανάστες. Πρέπει κάτι να γίνει!

Η συμφωνία ευρωπαϊκής ένωσης και Τουρκίας δεν τηρείται μετά το πραξικόπημα στην απέναντι χώρα .Οι άνθρωποι αυτοί μένουν, αγωνιούν, περιμένουν το χαρτί του ασύλου για να φύγουν για την Αθήνα και από κει στην Ευρώπη.. αν ποτέ φύγουν.

Ο κόσμος οργανώνεται ,δημιουργείται η ομάδα Σάμος SOS,που πραγματοποιεί στην πλατεία Πυθαγόρα μία συγκέντρωση διαμαρτυρία για το προσφυγικό, δημιουργούνται και μικροεπεισόδια από αλληλέγγυους .και ξαφνικά όποιος έχει διαφορετική άποψη για το προσφυγικό θα του κολλήσουν τη ταμπέλα ΦΑΣΙΣΤΑΣ.

Στη συνέχεια θα γίνει ακόμα μία διαμαρτυρία αυτή τη φορά από το δήμο, έχουμε και το άλλο πρόβλημα η αύξηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας ,φόβος για την τελική μαχαιριά στην οικονομία των νησιών μας .

Τα επιμελητήρια του Βορείου Αιγαίου καλούν σε απεργία και έτσι γίνεται , και ξαφνικά στις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου έρχεται  το θαύμααα ο Αη Βασίλης βλέπε Τσίπρα, με διάγγελμα του μοιράζει χρήματα στους συνταξιούχους ,χρήματα τα οποία τους είχε κλέψει το προηγούμενο διάστημα και ανακοινώνεται ότι δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά που έχουν το προσφυγικό πρόβλημα .Παγώνει το θέμα ,μέχρι να ξαναζεσταθεί .

Όλα αυτά που σας γράφω γνωστά σε όλους .Άλλωστε είναι αυτό που λέω συνέχεια,,ζούμε την κάθε μέρα σε επανάληψη ,δεν υπάρχει η ελπίδα ότι θα αλλάξει κάτι .Ο κόσμος σκυφτός, αμίλητος, θυμωμένος που τον κορόιδεψαν και αυτοί όπως και οι προηγούμενοι .

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΆ ΝΟΙΏΘΩ ότι η ζωή μου χωρά σε δυο σελίδες χαρτί ..Αυτό πρέπει να αλλάξει !!

Χρονιάρες μέρες τώρα , ίσως είναι η ευκαιρία να ξεχαστούμε από την καθημερινότητα μας και τα προβλήματα μας, έστω και για λίγο ,μέχρι να έρθει  το 2017 και  να μας πει ...Ήρθα και εγώ!

Ένα 2017 αβέβαιο, χωρίς προοπτική ,…μέχρι που ο Έλληνας θα πει μέχρι εδώ !!


Χρόνια πολλά



Γιώργος Πατσομύτης