2 Δεκ 2016

Μέτρα στήριξης των νησιών προανήγγειλε ο Αποστόλου από τη Μυτιλήνη


Δέσμη μέτρων για τη στήριξη των νησιωτικών περιοχών έχουν ήδη αποφασιστεί και αναμένεται σύντομα να ανακοινωθούν από τον Πρωθυπουργό, τόνισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος βρέθηκε σήμερα στις πληγείσες από την θεομηνία περιοχές της Λέσβου.

Ο κ. Αποστόλου διευκρίνισε πως η δήλωση του αυτή δεν πρέπει δεν πρέπει να συνδεθεί με την επερχόμενη κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, μιας και το ζήτημα δεν έχει κλείσει ακόμα οριστικά για την κυβέρνηση.

Εντωμεταξύ, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης βρέθηκε σήμερα στα χωριά της Δυτικής Λέσβου, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη στις πληγείσες περιοχές από τη θεομηνία.

Στο Ταβάρι επισκέφθηκε τις κατεστραμμένες καλλιέργειες και μονάδα θερμοκηπίων η οποία υπέστη μεγάλες ζημιές. Ακόμα βρέθηκε στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μεσοτόπου και στον Αγροτικό Σύλλογο Γυναικών του Μεσοτόπου.

«Η καταστροφή στην παραγωγή αλλά και στις εγκαταστάσεις τις περιοχής είναι τεράστια. Άμεσα τα συνεργεία του ΕΛΓΑ θα καταγράψουν τις ζημιές και το υπουργείο έχει ήδη δρομολογήσει μια σειρά πληρωμών από ενισχύσεις στους παραγωγούς του νησιού, ώστε να βοηθηθούν μετά τις καταστροφές που υπέστησαν» δήλωσε ο κ. Αποστόλου.

Τον κ. Αποστόλου συνόδευσε στην επίσκεψή του στη Λέσβο ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ Φάνης Κουρεμπές. Μαζί του στις πληγείσες περιοχές βρέθηκαν οι Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός και ο Βουλευτής Λέσβου Γιώργος Πάλλης.

Αναφορικά με τις ενισχύσεις που θα λάβουν οι παραγωγοί της Λέσβου ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε στο κονδύλι ύψους 1,68 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο δόθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων των νησιών και στη Λέσβο αντιστοιχεί το 85% περίπου του κονδυλίου. Μέχρι τις 20 Δεκέμβρη πιστώνεται η εξισωτική αποζημίωση και αναμένεται να είναι διορθωμένη προς τα επάνω για το σύνολο των παραγωγών. Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να έχουν πληρωθεί οι βιοκαλλιεργητές για το έτος 2014 και το πρώτο εξάμηνο της νέας χρονιάς για το έτος 2015.

Τέλος ο κ. Αποστόλου ανέφερε πως έγινε δεκτό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι ενισχύσεις των Αγροτών των νησιών στη νέα ΚΑΠ θα είναι 40 εκκατομύρια ευρώ από 24 που ήταν την προηγούμενη περίοδο.

Αναφορικά με τις αποζημιώσεις των αγροτικών και των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που καταστράφηκαν ο κ. Αποστόλου κάλεσε τους πληγέντες να υποβάλλουν αιτήσεις σε πρόγραμμα το ΟΠΕΚΕΠΕ του οποίου η χρηματοδότηση φτάνει έως και 100%.

Από σήμερα ξεκίνησε η καταγραφή των απωλειών του ζωικού κεφαλαίου από κτηνιάτρους και την Τρίτη κλιμάκια του ΕΛΓΑ θα αρχίσουν τις καταγραφές στις καταστροφές των αγροτικών καλλιεργειών.

Τα προβλήματα του αγροτικού τομέα και τα αιτήματα των παραγωγών της Λέσβου άκουσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σε διευρυμένη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Μυτιλήνη.


 Ερα