8 Φεβ 2017

79 ΑΔΤΕ: «Η Σάμος στην διαδρομή της ιστορίας»

foto Ολυμπία Αγιαννίδου
Ημερίδα με θέμα «Η Σάμος στην διαδρομή της ιστορίας» διοργάνωσε η 79 ΑΔΤΕ στην αίθουσα του Δήμου Σάμου. Συντονιστής της ημερίδας ήταν ο συνταγματάρχης πυροβολικού Αναστάσιος Πολύχρονος .Στην πρώτη ενότητα «Η Σάμος κατά την αρχαιότητα» η Μαρία Βιγλάκη – Σοφιανού (επίτιμη προϊσταμένη τμήματος προϊστορικών και κλασσικών αρχαιοτήτων ΥΠΠΟΑ) αναφέρθηκε στην ιστορία της Σάμου
, από τους προγεωμετρικούς έως και τους πρώϊμους αρχαϊκούς χρόνους
μέσα από τα πρόσφατα αρχαιολογικά δρώμενα ενώ ο Παναγιώτης Πανταζάκος (καθηγητής φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ), αναφέρθηκε στον Πυθαγόρα και στον Σωκράτη, σοφία και φιλοσοφία.Στη δεύτερη ενότητα που είχε θέμα «Η Σάμος στη μετά Χριστόν περίοδο» ο Σεβαμιώτατος Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ.κ. Ευσέβιος, έκανε ιστορική αναδρομή από την εποχή των Αγίων Αποστόλων μέχρι και σήμερα, ο Χρίστος Λάνδρος (φιλόλογος αρχιαολόγος και τέως προϊστάμενος των Γενικών Αρχείων Κράτους (Γ.Α.Κ.) Νομού Σάμου), αναφέρθηκε στη Σάμο του 19ου αιώνα, ενώ η Αγγέλα Χατζημιχάλη (προϊσταμένη των Γ.Α.Κ. Νομού Σάμου), αναφέρθηκε στη Σάμο του 2ου αιώνα και στις διαδρομές ιστορίας ενός νησιωτικού χώρου στις Ανατολικές άκρες του Ελληνικού κράτους.

Η μερίδα ολοκληρώθηκε με την Τρίτη ενότητα και την ομιλία του Αντισυνταγματάρχη Πυροβολικού Ηλία Αρβανίτη, με τα συμπεράσματα από τις εργασίες που έκανε στο θέμα το προσωπικό της 79 ΑΔΤΕ. Στην είσοδο του Δημαρχιακού μεγάρου, υπήρχε έκθεση φωτογραφίας και ζωγραφικής του Στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού της 79 ΑΔΤΕ, ενώ με το τέλος της ημερίδας υπήρξε βράβευση από τον Ταξίαρχο Διοικητή της 79 ΑΔΤΕ Δημοσθένη Βιτεντζάκη , των στελεχών που τα έργα τους ξεχώρισαν .


http://www.era-aegean.gr

Συντάκτης: Χάρης Ζαβουδάκης