28 Φεβ 2017

Πρόταση του Φιλοζωικού Σωματείου Σάμου προς το Δ.Σ.

Προτάσεις για το τεράστιο πρόβλημα με τα αδέσποτα σκυλιά, που αυξάνεται μέρα με τη μέρα,κατέθεσε η προσωρινή διοικούσα επιτροπή του Φιλοζωικού Σωματείου Σάμου προς το τελευταίο δημοτικό  συμβούλιο Σάμου . Το θέμα συζητήθηκε έκτος ημερήσιας διάταξης .Η επιστολή αναφέρει τα εξής:Προς τον κ. Δήμαρχο, την Οικονομική Επιτροπή και τους Δημοτικούς Συμβούλους Σάμου.
Πρόταση της προσωρινής διοικούσας επιτροπής του Φιλοζωικού Σωματείου Σάμου .
Αξιότιμοι κύριοι 

Με αφορμή την απόφαση για την έγκριση της πληρωμής των δαπανών της ΕΔΚΕ (“Εθελοντική Δράση Κτηνίατρων Ελλάδος”) θέλουμε να σας υπενθυμίσουμε το τεράστιο πρόβλημα με τα αδέσποτα σκυλιά, που αυξάνεται μέρα με τη μέρα. 

Το γεγονός, ότι έφυγε το ‘animal care ‘, είναι μια φοβερή απώλεια για το νησί μας. Επί 13 χρόνια μας έλυσε σχεδόν όλα τα προβλήματα γύρο από τα αδέσποτα με μόνο λίγη υποστήριξη από τον ντόπιο κόσμο και τον Δήμο. 

Από τον Ιούλιο λοιπόν αυτό το δύσκολο έργο το ανέβαλε ο Δήμος, που βάση του νόμου (Ν. 4039/2012, ΦΕΚ Α’ 15 και Ν. 4235/2014, ΦΕΚ Α’ 2014, άρθρο 9) είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνός για όλα τα αδέσποτα. 

Μία σύντομη περίληψη του νόμου: 

Οι Δήμοι ιδρύουν και λειτουργούν κτηνιατρεία και καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Όλα τα αδέσποτα πρέπει να περάσουν από κτηνιατρική εξέταση και περίθαλψη, από εμβολιασμό, αποπαρασίτοση, ηλεκτρονική σήμανση και (το πιο σπουδαίο απ’ όλα) στείρωση. Εφόσον υπάρχει κυνοκομείο και αναλόγως με πόσες θέσεις έχει, τα υπόλοιπα αδέσποτα επανεντάσσονται μετά την κτηνιατρική περίθαλψη στο οικείο τους περιβάλλον. Την ευθύνη για την επίβλεψη και την φροντίδα των επανεντασσόμενων ζώων πάλι την έχει ο Δήμος , που πρέπει (αν θέλει σε συνεργασία με φιλοζωικούς συλλόγους κτλ.) να δημιουργήσει σημεία παροχής τροφής και νερού. Το σωματείο μας έχει μαζέψει αρκετές πληροφορίες για το πρόβλημα με τα αδέσποτα, ιδιαίτερα έχει έρθει σε επαφή με πολλούς Δήμους και συλλόγους από όλη την Ελλάδα για να βρούμε τις καλύτερες, τις πιο αποτελεσματικές και φτηνές λύσεις. Όλοι μας είπαν τα ίδια: 

Απόλυτη προτεραιότητα στην κτηνιατρική περίθαλψη (στειρώσεις κτλ. όπως αναφέραμε πιο πάνω) και στα δημοτικά κτηνιατρεία. Τα κύνο-κομεία δεν είναι τόσο απαραίτητα. Από τα τόσα παραδείγματα θέλουμε να αναφέρουμε τον Δήμο Παλαιού Φαλήρου, που με το πρόγραμμά του έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα. Τα αδέσποτα σκυλιά μειώθηκαν πάνω από τα μισά! Χωρίς κανένα κυνοκομείο, σε συνεργασία με την κτηνιατρική κλινική της Ελληνικής Φιλοζωικής Εταιρίας (το ρόλο αυτής της κλινικής θα μπορούσε να παίξει ένα καλό οργανωμένο δημοτικό κτηνιατρείο). 

Τι μπορεί και πρέπει να γίνει εδώ στο νησί μας: Σύντομα το κυνοκομείο του πρώην ‘animal care’ θα πάρει άδεια, αλλά μόνο για 15 με 20 σκυλιά μπροστά σε τουλάχιστον 300 αδέσποτα σε όλο το νησί. Με λίγα λόγια, μέχρι να αποκτήσουμε σε 3 με 4 χρόνια ένα μεγάλο και σύγχρονο καταφύγιο τα αδέσποτα δεν θα φύγουν από τους δρόμους και τις πλατείες μας. Μπορούμε όμως να μειώσουμε τον αριθμό τους και να βελτιώσουμε την υγεία τους. Χρειάζεται βέβαια άμεση προσπάθεια. Πρέπει να ξεκινήσουμε χωρίς καμία άλλη καθυσ τέρηση μαζικές στειρώσεις και τον κτηνιατρικό έλεγχο. 

Πως; Με την πρόσκληση ομάδων εθελοντών κτηνίατρων και την πρόσληψη ενός δημοτικού κτηνιάτρου (έστω με σύμβαση) όπως επίσης την ίδρυση ενός δημοτικού κτηνιατρείου. 

Αυτή την στιγμή προσφέρεται η ΕΔΚΕ, που πρόκειται να κάνει 80 στειρώσεις σε τρεις μέρες. Όλη η εργασία, τα φάρμακα και τα αναλώσιμα θα είναι δωρεάν. Την διαμονή τους την εξασφαλίζει δωρεάν η Ελένη Μαλάκη από το Κοκκάρι. Ο Δήμος έχει μόνο να αναλάβει τα έξοδα των αεροπορικών εισιτηρίων και το φαγητό των εθελοντών κτηνιάτρων. Ελπίζουμε, ότι η απόφασή σας θα είναι θετική! 

Εκκρεμεί η πρόσληψη ενός Δημοτικού Κτηνίατρου καθώς και η ίδρυση ενός Δημοτικού Κτηνιατρείου για να υπάρχει διαρκώς κτηνιατρικός έλεγχος και φροντίδα των αδέσποτων . Το κυνοκομείο του πρώην ‘animal care’, αν και θα έχει άδεια μόνο για λίγα σκυλιά, μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο σαν κέντρο περίθαλψης αρρώστων, τραυματισμένων, επικίνδυνων σκυλιών, κουταβιών και ζώων σε ανάρρωση. Για να πετύχει όμως αυτόν τον σκοπό χρειάζεται λίγο, αλλά έμπειρο και εκπαιδευμένο προσωπικό! 

Περιληπτικά: 

- Πρόσληψη ενός Δημοτικού Κτηνιάτρου και ίδρυση ενός Δημοτικού Κτηνιατρείου 

- Πρόσκληση εθελοντών κτηνιάτρων 

- Το κυνοκομείο σαν κέντρο περίθαλψης και ανάρρωσης με 

έμπειρο και εκπαιδευμένο προσωπικό 

- Συγκρότηση κατάλληλου συνεργείου περισυλλογής σκύλων 

- Δημιουργία σημείων παροχής τροφής και νερού 

Μια τέτοια αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων εγγυάται την δημόσια υγεία και την καλή εικόνα του νησιού μας στους τουρίστες. Μην ξεχνάμε, πως το ‘animal care’ ήταν στα top 7 
των αξιοθέατων της Σάμου στο tripadvisοr. Πολύς κόσμος στο εξωτερικό παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στη διαχείριση των αδέσποτων ζώων στη Σάμο. Μέχρι τώρα μιλήσαμε για τις υποχρεώσεις του Δήμου. Αλλά και οι πολίτες έχουν βάση του νόμου τις δικές τους υποχρεώσεις. 
Φόλες , κακοποιημένα ή εγκαταλειμμένα ζώα, σκυλιά μια ζωή δεμένα σε μια αλυσίδα, στους κάδους πεταμένα κουταβάκια και γατάκια πρέπει να σταματήσουν. Δύσκολα; Ναι, αλλά πρέπει να ξεκινήσει 
μια προσπάθεια. Με τα 3 Ε, όπως τονίζει το Π.Φ.Π.Ο. (Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία) .
- Εκπαίδευση (σχετικά προγράμματα στα σχολεία) 

- Ενημέρωση (με ανάλογα άρθρα, εκπομπές και σποτ στα ΜΜΕ) 

- Έλεγχοι (από την αστυνομία όσον αναφορά τις προαναφερόμενες 

κακοποιήσεις, αλλά και τις υποχρεωτικές ηλεκτρονικές σημάν- 

σεις) Ειδικά στον τομέα της εκπαίδευσης και της ενημέρωσης θέλει να προσφέρει το σωματείο μας. Επίσης μπορούμε να βοηθήσουμε στη φροντίδα του κυνοκομείου, στην οργάνωση μαζικών στειρώσεων, υιοθεσιών και στο τάϊσμα των αδέσποτων. Γενικά θα είμαστε αρωγοί στο δύσκολο έργο του Δήμου.