9 Φεβ 2017

Eπιστολή του Δημάρχου Μιχάλη Αγγελόπουλου προς τον Αναπληρωτή κ. Κατρούγκαλο

lefimerida
Επιστολή  από τον Δήμαρχο Σάμου  Μιχάλη Αγγελόπουλου προς τον Αναπληρωτή κ. Κατρούγκαλο αναφορικά με την μη επέκταση του πιλοτικού προγράμματος θεώρησης βίζας για τα νησιά του Β. και Ν. Αιγαίου.Η επιστολή αναφέρει τα εξης :Αξιότιμε κ. Υπουργέ, Με την από 6/2/2017 επιστολή σας ενημερώνετε τους βουλευτέςτου ανατολικού Αιγαίου
ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αποδέχεται να θεωρούνται διαβατήρια στα λιμάνια των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, όπως προέβλεπε το πιλοτικό πρόγραμμα που εφαρμόστηκε μέχρι τις 30 Οκτωβρίου του 2016.
            Το εν λόγω πρόγραμμα εφαρμόσθηκε τα τελευταία χρόνια μετά από κοπιώδεις και επίμονες προσπάθειες και πιέσεις μας, με στόχο την προσέλκυση Τούρκων επισκεπτών και είχε, ως προς αυτό, μεγάλη επιτυχία και πολύ θετικά αποτελέσματα. Η εξακολούθηση της εφαρμογής του μέτρου είναι απαραίτητη και θέμα πρώτης προτεραιότητας για τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου, που έχουν ως κύρια πηγή προσόδου τον τουρισμό και έχουν πληγεί βαρύτατα σ’ αυτόν τομέα από το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα. Η διατήρηση του "πιλοτικού" αυτού προγράμματος ή η εφαρμογή του υπό ένα πιο σαφές πλαίσιο μονίμου χαρακτήρα που θα περιλαμβάνει τις ίδιες διευκολύνσεις, είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία των νησιών μας.
            Το πρόγραμμα αυτό μέσω του οποίου επιτρέπεται η είσοδος Τούρκων πολιτών για βραχύ χρονικό διάστημα χωρίς βίζα (Σένγκεν) αποδείχθηκε ιδιαίτερα ευεργετικό για τους Τούρκους τουρίστες, οι οποίοι αντί να αντιμετωπίσουν γραφειοκρατικά ζητήματα –και τις ανάλογες καθυστερήσεις- στα Ελληνικά προξενεία, έπαιρναν άμεσα την επιθυμητή θεώρηση στα λιμάνια όπου ταξίδευαν για το συγκεκριμένο ταξίδι.
            Η ενίσχυση του προσωπικού των προξενείων και η διευκόλυνση των διαδικασιών που αναφέρετε στην επιστολή σας, είναι προς τη θετική κατεύθυνση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να έχει τα ίδια αποτελέσματα με αυτά του προγράμματος. Θεωρούμε ότι το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των Τούρκων επισκεπτών στα νησιά μας τα τελευταία χρόνια, έπαιρνε την απόφαση του ταξιδιού  την τελευταία στιγμή και χάρη σε αυτήν ακριβώς την εύκολη θεώρηση του διαβατηρίου τους: κάτοικοι, οι περισσότεροι, μεγάλων πόλεων στο εσωτερικό και ευρισκόμενοι στα παράλια της χώρας τους για εσωτερικές διακοπές, πραγματοποιούσαν και ένα μονοήμερο ή ολιγοήμερο ταξίδι στα Ελληνικά νησιά. Χαρακτηριστικά, το 2016, οι  αφίξεις των Τούρκων τουριστών στη Σάμο ξεπέρασαν το 81% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και συνεισέφεραν σημαντικά στην οικονομική ανακούφιση του νησιού μας από τη ζημιά που επέφεραν οι πολλές ακυρώσεις κρατήσεων Ευρωπαίων τουριστών, λόγω της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης.
            Δεν θα πρέπει, επίσης, να αγνοηθεί το γεγονός ότι η πολιτική της γειτνίασης και μέσω της συνεργασίας των δήμων των δύο πλευρών (Τουρκίας και Ελλάδας) κάμπτει τους δογματισμούς, τις πολιτικές ακαμψίες και τον αναθεωρητισμό που εκφράζεται το τελευταίο διάστημα από την πολιτική ηγεσία της γείτονος και δημιουργεί μέσω της επαφής των κοινωνιών μια καλύτερη και εποικοδομητικότερη σχέση που βασίζεται στον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα που έχει ο τουρισμός.
            Για τους λόγους αυτούς, σας παρακαλούμε να επιμείνετε στις προσπάθειές σας προς όλες τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές, προκειμένου να αναθεωρήσουν την απόφασή τους για μη επέκταση του πιλοτικού αυτού προγράμματος ή να εισηγηθούν ένα μόνιμο πλαίσιο διευκόλυνσης των θεωρήσεων της βίζας των Τούρκων πολιτών.

            Είμαστε στη διάθεσή σας για την παροχή όσων διευκρινίσεων χρειαστείτε προκειμένου να ενισχύσετε ουσιαστικά και με συγκεκριμένα στοιχεία την επιχειρηματολογία σας σ’ αυτή την προσπάθεια.