2 Μαρ 2017

Συνάντηση της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου συνοδευόμενη από τη Δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου κα. Μαρία Κακαλή και τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας κ. Κωνσταντίνο Αδαμίδη, συναντήθηκε σήμερα με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου, τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Θεοφάνη
Κουρεμπέ και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κ. Νίκο Αντώνογλου. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ένωσης Κτηνοτρόφων του Αγίου Ευστρατίου. 

Η Περιφερειάρχης επισημαίνοντας τη μεγάλη απώλεια ζωικού κεφαλαίου στο νησί λόγω των υπερπληθυσμών ακρίδων και των ακραίων καιρικών φαινομένων, ζήτησε την άμεση λήψη μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων κτηνοτρόφων, όπως καταβολή αποζημιώσεων, δωρεάν παροχή ζωοτροφών και αναστολή πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων για τα έτη 2017-2018. 

Για το ζήτημα των ακρίδων η κα. Καλογήρου ενημέρωσε ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου προσπαθώντας να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού ζητήματος καταρτίζει προγραμματική σύμβαση με το Δήμο Αγίου Ευστρατίου και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τη χρηματοδότηση της προγραμματικής αυτής σύμβασης αναλαμβάνει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με το ποσό των 496.000 ευρώ. Σκοπός της σύμβασης είναι η συνεργασία των τριών φορέων για την πειραματική ανάπτυξη και πιλοτική εφαρμογή καινοτόμου και περιβαλλοντικά φιλικού προγράμματος προστασίας ενδιαιτημάτων προτεραιότητας από εντομολογικές προσβολές και διατήρησης της βιοποικιλότητας στην Προστατευόμενη Περιοχή NATURA GR4110002. 

Συζήτηση έγινε επίσης για το θέμα του υπερπληθυσμών αγριοκούνελων στη Λήμνο. Συγκεκριμένα τέθηκε για άλλη μια φορά το ζήτημα και ζητήθηκε να προχωρήσει άμεσα η συνεργασία των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, ώστε το επόμενο διάστημα να δρομολογηθούν λύσεις για το χρόνιο αυτό πρόβλημα που αποτελεί πλέον μάστιγα για τον αγροτικό τομέα του νησιού.

Τέλος, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην κτηνοτροφία της Λέσβου και ειδικότερα τα προβλήματα που προκύπτουν από την απαγόρευση εξαγωγής ζώντων ζώων από το νησί.